Annons:
Etikettveterinären-har-ordet
Läst 16531 ggr
sissie
2011-03-03 11:06

Veterinären har ordet 18

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Detta månadsbrev från Ylva Trygger (Canis Academy)handlar om förgiftningar. Någonting som är lätt hänt framför allt med en allt för nyfiken hund. Brevet är från december 2008.

Idag tänkte jag att nyhetsbrevet skulle handla om förgiftningar, i synnerhet sådana som våra hundar kan drabbas av under julen. Det finns ju en del individer som aldrig skulle råka ut för förgiftning, min mammas pudel är så fin i kanten att hon inte ens äter oxfilé de dagar hon vägrar äta. Andra individer råkar ständigt ut för förgifningar och mag-tarmstörningar. Det är individer som ständigt är hungriga och kan tänka sig att äta vad som helst. En god vän till mig hade en hungrig 4-bent familjemedlem som i ett obevakat ögonblick vräkte i sig 1 kg kanel, men det passerade utan symtom genom hennes kropp.

Under julhelgen så är det väldigt vanligt att det kommer in förgiftade hundar till kliniken eller hundar som ätit alldeles för mycket eller ätit rester från julbordet som de inte är vana vid. Hundar med kräkningar och diarréer brukar fylla veterinärkliniken dagarna efter julafton. Här nedan följer exempel på förgiftningar som inträffar under julen:

Alkoholförgiftning kan inträffa om hunden äter deg som jäser i magen. Vid jäsningen bildas alkohol och detta kan upptäckas genom att hunden går vingligt och är allmänt påverkad. Över 4 promille, det vill säga mycket kraftig berusning, har uppmätts hos en hund som ätit deg. Vätskebehandling och övervakning på djurklinik kan behövas tills hunden nyktrar till.

Chokladförgiftning kan inträffa om hunden äter för mycket choklad på en gång. Relativt lite, cirka 200 gram mörk choklad, kan räcka för att en 25 kilograms hund ska bli livsfarligt förgiftad. Det är innehållet av teobromin och koffein som är giftiga för djur. Mörk choklad innehåller mycket mer av ämnet än ljus choklad. Människan är inte alls lika känslig för teobromin som hunden. De symtom som kan ses är kräkning och diarre, ökad hjärtverksamhet, ökad urinering som leder till ökad törst, hyperaktivitet, snabb andning, svaghet och kramper. Dödsfall har inträffat på grund av ämnenas inverkan på hjärtat och andningen. Vätskebehandling, framkalla kräkning och annan symtomatisk behandling är det enda veterinären kan göra.

Fotogen och liknande ämnen som terpentin, lacknafta, tändvätska och dilutin, orsakar kraftiga frätskador på magslemhinnan. På grund av detta kräks hunden ofta, vilket gör att ämnet än en gång kan irritera matstrupen och munnens slemhinnor. Det finns även risk att hunden får ner ämnet i lungorna, vilket ger allvarlig lungpåverkan med andningsbesvär. Vid misstanke om förgiftning med dessa ämnen ska kräkning inte provoceras fram. I stället ges vätska som späder ut giftet, som grädde, mjölk eller vatten. Även vinäger, äggvita och matolja rekommenderas av vissa veterinärer.

Glykolförgiftning förekommer under hela året och inte bara på vintern. Hunden kan tycka att det smakar gott eftersom det är sött. Det behövs endast små mängder glykol, det vill säga etylenglykol, för att orsaka förgiftning. När glykol bryts ner i blodet blir blodet surt och det bildas ämnen som kan skada njurarna. I urinen kan vid glykolförgiftning i typiska fall ses oxalatkristaller. Hunden får ett kraftigt påverkat allmäntillstånd, blir ostadig, kräks och kan få kramper. Behandlingen består av att vanlig sprit, det vill säga etanol eller etylalkohol som det också kallas, sätts in som dropp.

Lök av olika slag kan ge förgiftning hos hund. Det gift som finns i lök och som kan orsaka förgiftning är allylpropyldisulfid. Det kan påverka hemoglobinet i de röda blodkropparna så att det faller sönder, vilket ger upphov till blodbrist. För en 10 kilograms hund gäller att 150 gram rå lök eller 15 gram torkad lök kan framkalla förgiftning. För vitlök gäller ungefär fyra vitlöksklyftor eller 2 teskedar vitlökspulver. De symtom som kan uppträda vid akut lökförgiftning är aptitlöshet, kräkningar och diarre, blodfärgad urin och bleka slemhinnor samt snabb andning och hög hjärtfrekvens. Behandlingen består av tömning av magsäcken, dropp, järnpreparat och vitamin E.

Saltförgiftning kan inträffa om hunden vid ett tillfälle får i sig en stor mängd salt. Även dödsfall har inträffat. Dödsfallen har gällt hundar som själv ätit stora mängder salt. Denna mängd behöver inte vara speciellt stor och det har hänt att hundar blivit förgiftade av sina djurägare när dessa givit salt för att få hunden att kräkas. Symtomen vid allvarliga fall är muskeldarrningar som övergår till kramper, vätskebrist, ökad andningsfrekvens, feber, oregelbunden hjärtverksamhet och svag puls. Som behandling ges dropp, samt eventuellt kramplösande medicin.

Giftiga växter kan någon gång orsaka förgiftning. Olika växter ger olika förgiftning, en del ger frätskador och andra påverkan på inre organ. De symtom som ses är vanligen från mag-tarmkanalen med kräkningar och diarre, men det förekommer även symtom från nervsystemet när det gäller vissa växter. Många växter kan ge förgiftningssymtom. Av inomhusväxter är det julstjärna, high chaparallkaktus, kallaväxter, det vill säga olika kallor och prickblad, som oftast ger problem.

Om olyckan skulle vara framme så bör ni kontakta närmaste veterinärklinik och/eller giftinformationscentralen. Det finns giftinformationscentraler både i Sverige, Norge och Finland, så oavsett var ni tillbringar er jul så ska ni kunna få bra hjälp. Det är ungefär som Tomten, han hittar alltid fram!

/Veterinär Ylva Trygger

Artikelbild: Fotoakuten

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Annons:
emma93
2011-03-03 18:56
#1

Verkligen jättenyttigt att läsa. Har en och annan vovve som är allt för händiga och hittar på sätt att nå diverse "godsaker". Det har blivit ett och annat veterinärbesök men har som tur var slutat väl.

/emma93

medde
2011-03-03 21:17
#2

Åtreigen en ett toppen bra och framför allt viktigt nyhetsbrev,

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Ressu
2011-03-04 10:11
#3

Toppenartikel än en gång! =)

// Ressu
kennel Westtorpets

-medarbetare på Cocker spaniel iFokus

 

Upp till toppen
Annons: