Annons:
Etikettövrigt
Läst 9863 ggr
Chanku
2010-05-27 11:53

Månadens utmaning: Balans

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vad är nyttan med balansövningar för hund? Förutom det självklara med att hunden får bättre balans, så bygger hundarna upp muskler, de blir tryggare på ostabila underlag, de får ökad kroppskontroll och de har också riktigt skoj!

När det gäller balansövningar så börja med en hund som är uppvärmd. Tränar man med en hund med kalla, stela muskler så är det mycket lättare att den gör illa sig. Tänk också på att inte utsätta hunden för något som den inte är beredd på. Att ta en hund som aldrig varit på ett ostabilt, vingligt underlag och sätta den på en gunga, så finns risken både att hunden blir rejält rädd och att den gör illa sig. Som alltid gäller att ta det lugnt, belöna flitigt och ofta, vara rättvis mot hunden och att träna korta pass. 

När det gäller balansövningar så är det egentligen bara fantasin som sätter stopp.

pix210.jpg

Pilatesboll Att träna balans hos hunden med hjälp av en pilatesboll har blivit väldigt vanligt. Fördelen med en pilatesboll är att den är gjord i kraftigt gummi, den tål tyngd, den tar liten plats (såvida man inte har den uppblåst jämt) och den är väldigt lätt att få tag på. Tänk på att ALLTID hålla fast bollen, så inte hunden faller ner från bollen och gör illa sig eller blir skrämd. Hur ska man då göra för att få hunden upp på bollen? Här finns flera olika alternativ. Man kan helt enkelt lyfta upp hunden, man kan låta hunden kliva upp på bollen från t.ex. en säng eller en fåtölj och så kan man låta hunden hoppa upp själv. Många hundar kan dock tveka att hoppa upp, eftersom det är ett runt föremål som dessutom flexar när hunden landar på den. Pressa inte hunden, utan belöna flitigt med något riktigt gott. Gör det till världens roligaste lek!

När hunden väl är uppe på bollen så kan man låta hunden sitta, ligga och stå upp. Uppmuntra rörelse på bollen, att hunden snurrar runt åt bägge hållen. Vill du att hunden ska stå upp på bakbenen, håll en hand bakom ryggen på hunden så du har möjlighet att fånga upp den ifall den skulle råka tappa balansen. Tänk på att det ofta är ansträngande för hunden att vara uppe på balansbollen, så träna med måtta. En pilatesboll kan du själv pumpa upp till lämplig hårdhet. Med hjälp av detta kan du öka eller minska svårigheten att hålla sig kvar. Du kan också rulla runt med bollen, så att hunden måste promenera för att hålla sig kvar. Tänk dock på att hålla fast bollen så att du inte tappar kontroll över den.  

Många hundar tycker att det är en riktigt rolig lek att vara på pilatesbollen. I vissa fall måste man gömma undan bollen för annars är hunden där och ska leka den roliga balansleken själv. Vill man kan man variera storleken på bollen. Tänk bara på att hunden ska få fäste på bollen och att alla fyra tassar ska rymmas.

pix538.jpg

Gunga Här är något som man inte brukar vänta sig att en hund ska göra. Nämligen gunga i en barngunga! Jag rekommenderar att ni lyfter upp eran hund på gungan, medan ni håller fast gungan. Åtminstone till en början innan hunden har lärt sig, håll dock alltid fast gungan medan hunden tar sig upp. Jag rekommenderar en s.k. "däckgunga", den är tillräckligt stor för att hunden ska rymmas lätt. Börja med att låta gungan stå helst stilla. Belöna flitigt och gör gungan till ett toppenställe att vara på. När hunden är lugn uppe på gungan, så kan ni försiktigt börja röra den. Belöna flitigt! Försöker hunden hoppa av, så har ni gått för snabbt framåt. Var alltid beredd på att fånga upp hunden ifall den skulle falla av. När hunden känner sig trygg så kan ni låta gungan röra sig mer, tänk dock på att inte ha för hög fart så att hunden faller baklänges eller trillar ner. Vi vill inte skrämma hunden eller riskera att den gör illa sig. Precis som med pilatesbollen gäller det att hunden är uppvärmd. Belöna flitigt.

 Film - Gunga

Tänk på att hundar inte brukar vara välkomna i lekparker, så försök hitta en privat gunga om det är möjligt. Är ni i en lekpark så håll hunden kopplad och gå inte dit när det är barn i parken. 

pix539.jpg

Uppdatera gärna i tråden hur det går och visa bilder och/eller film på när ni tränar. Är det något som är svårt eller något ni har tankar och funderingar om så skriv i tråden så kan vi diskutera och hjälpa varandra.

Och glöm inte: Ha kul med eran hund, var rättvis i eran träning (Verkligen säker på att det är hunden som gör tokigt..?), belöna flitigt och träna korta pass

Missa inte: TargetsKrukanStå på bakbenen & Kasta föremål

LYCKA TILL!

Livet med en fluffråtta - www.tokhund.se

Annons:
Channi
2010-05-27 12:02
#1

Yeay va kul! Nånting för mig :D

Chanku
2010-05-27 12:10
#2

Kul! :) Jag valde ut pilatesbollen (den upplever jag är "viktigast") och gungan (som är mer "rolig att titta på").

Livet med en fluffråtta - www.tokhund.se

Chanku
2010-05-27 12:12
#3

OBS! Filmen på gungan ska ni endast använda som inspiration. Belöna flitigt när hunden är PÅ gungan och gör alltså inte som på filmen, dvs inte belöna alls. Viktigt alltså, belöna flitigt när hunden befinner sig PÅ gungan!

Livet med en fluffråtta - www.tokhund.se

druttizen
2010-05-27 14:20
#4

Jag utsätter min för lite balans jag också. Även ovanliga underlag. Försöker variera med underlag, konsistent och hur "stabilt" det är. Så han får balansera lite extra på vissa saker

Under en vanlig promenad så blir det att hoppa upp på nått, igenom nått, stå på en liten stubbe och hitta balansen, eller gå lite på ett passande staket/mur, som gör att han får koncentrera sig lite. osv

Han gillar utmaningarna dessutom Flört

sissie
2010-05-27 21:31
#5

En uppblåst stor badring för vuxna kan man nog ha under pilatesbollen som stöd.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Chanku
2010-05-27 22:44
#6

#5 Det går säkert att klämma fast den mellan några rejäla möbler också. Men har man en intensiv hund, så rekommenderar jag att hålla i den själv. Jag brukar klämma fast den mellan benen när jag sitter på en stol eller i sängen.

Livet med en fluffråtta - www.tokhund.se

Annons:
Channi
2010-05-31 23:10
#7

Filmat för ett tag sen, Nenya är här 10 månader och balanserar på en pilatesboll

Channi
2010-05-31 23:11
Channi
2010-05-31 23:11
Channi
2010-05-31 23:12
#10

Har inte hunnit med gungan ännu men det kommer det med! :D

Chanku
2010-06-01 11:24
#11

#7-9 Suveränt! :) ("kastrullen" kommer som enskilt trick snart!)

Livet med en fluffråtta - www.tokhund.se

Channi
2010-06-01 11:40
#12

Tack! :D åh, jag kan göra en ny video till den när den kommer ^^ man kan inte få nog av balansövningar ;)

Chanku
2010-06-18 14:53
#13

Hur går det för er med träningen? :)

Livet med en fluffråtta - www.tokhund.se

Annons:
Channi
2010-08-05 01:28
#14

Nenya gungar för första gången :D

Upp till toppen
Annons: