Annons:
Etikettveterinären-har-ordet
Läst 9127 ggr
sissie
2010-04-21 12:34

Veterinären har ordet 10

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Då är det dags igen. Nu så är det många tikar som löper. Hanarna går och gnäller och har svårt att komma till ro. Tikarna i sin tur kan vara lite extra griniga och komma in i skendräktighet. Denna går tar veterinär Ylva Trygger upp just skendräktigheten och vad som påverkar den.

Vi marscherar i rask takt in i vår och sommar. Med dessa årstider kommer specifika årstidsproblem. Denna gång tänkte jag att brevet skulle handla om skendräktighet, ett fenomen som kan dyka upp när som helst under året, men som ändå är allra vanligast på våren när tikarna kommer igång och löper.

I en vargflock är det oftast bara en tik som får valpar, men flera inom flocken måste kunna ställa upp och ge valparna di om valparnas mamma är ute och jagar. Hundar och vargar har utvecklat ett speciellt hormonmönster efter löpet som gör detta möjligt.

När en tik blir dräktig ökar mängden progesteron, som är det dräktighetsbevarande hormonet. Detta hormon finns hos de flesta djurslag, däribland människa och katt. Hos hundar stiger alltid detta hormon oavsett om tiken är dräktig eller ej. Detta skiljer sig från till exempel katt, som bara får en progesteronstegring när den är dräktig eller blivit parad. För att göra en liten utvikning från ämnet hund: katter har ibland väldigt jobbiga löp och för att ägarna ska få vila sina öron från sin skrikande honkatt och dessutom få sova lite på nätterna, så går det att med en tops i kattens vulva stimulera en ägglossning. Katten tror då att den är parad och det leder till en progesteronstegring och en skendräktighet i förhoppningsvis cirka 35 dagar innan honkatten ännu en gång sätter igång med sina rop på vackra friare.

Man tror att skendräktigheten beror på nivån av prolaktin och inte progesteron. Skendräktigheten inträder när de högsta progesteronnivåerna börjar sjunka och prolaktinnivåerna börjar stiga, det vill säga under tiden från 3-4 veckor efter löp och fram till valpningen.

Symtom som djurägarna kan se skiljer sig ibland inte alls från en normal dräktighet och det är många som trott att deras tikar är dräktiga, på gott och ont. Symtom som kan ses är att tiken får minskad aptit, en del blir hungrigare, går upp i vikt, får ett ökat bukomfång och ser svullen ut. Håglöshet och ovilja till arbete, oro och gnällighet framför allt nattetid kan också förekomma. Juvren kan även svullna upp. Många tiker slickar sig själva på juvret och stimulerar till mjölkbildning. När tiden är mogen är det dags för tiken att "valpa". En del djurägare upplever att deras hund bäddar, boar och flämtar. Den klassiska skendräktigheten ger svullna juver och ibland får tiken till och med mjölk i juvren. En del tikar kan få för sig att vissa leksaker eller mjukisdjur är deras valpar. De har dem i sin bädd, vill inte lämna bädden och kan

vakta dessa valpar mot djurägaren. Vissa tikar får bara några av desssa symtom och väldigt lindrigt, andra kan vara väldigt hårt drabbade.

Den vanligaste behandlingen är att ta bort valparna och dra ner på maten, eftersom tiken oftast hunnit bli lite tjock, men också för att minska mjölkproduktionen. Raska promenader ute i friska luften brukar också rekommenderas. Den som tränar med sin tik vet att hon blir väldigt ofokuserad på träningen under dessa perioder och då är det viktigt att sänka kraven, men fortsätta träna. Ibland kan man behöva ha krage på sin tik för att förhindra att hon slickar på juvret.

Vid väldigt besvärliga skendräktigheter går det att ta till medicinsk hjälp i form av Galastop (Cabergolin). Det kan till exempel behövas när tiken får mycket mjölk. Om tiken får väldigt mycket mjölk kan det i värsta fall leda till mjölkstockning med feber och svullna hårda juver, ibland med knutor i. Får man en mastit, det vill säga en juverinflammation, så måste den behandlas med antibiotika.

Galastop har en mycket kraftig prolaktinförhindrande verkan och har relativt få biverkningar om man jämför med de preparat som tidigare användes. De biverkningar som kan ses är övergående slöhet, ovilja att äta och kräkningar hos enstaka individer. Galastop ges i droppform på maten i 4-6 dagar. Det kan ta ytterligare 3-4 dagar innan symtomen är borta. Tikan måste undersökas före behandling för att utesluta andra bakomliggande faktorer, som till exempel pyometra, det vill säga varig livmoderinflammation. Galastop kan orsaka abort om det ges till en dräktig tik. Galastop används även vid till exempel spontan abort eller kulldöd för att stoppa mjölkproduktionen.

Fram till 1998 var det i Sverige förbjudet att kastrera en fullt frisk hund, detta gällde både tikar och hanar. I många andra länder kastreras nästan alla tikar som inte ska gå till avel. Detta gör att de inte i samma utsräckning drabbas av dessa problem. Det blir dock vanligare och vanligare att tikar normalkasteras även här i Sverige och då slipper både tiken och hundägaren skendräktighetsproblemen.

Så till alla er med skendräktiga hundar: ut i vårsolens glans och promenera raskt! Och skulle det mot förmodan regna eller vårstorma, ta på er ordenligt med kläder!

/Veterinär Ylva Trygger

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Annons:
emma93
2010-04-21 18:46
#1

Tack för en jätteintressant artikel!

/emma93

sissie
2010-04-21 20:08
#2

Varså god! Det kommer flera. Totalt har jag dryga 20 till att lägga ut.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

medde
2010-04-21 21:21
#3

mycket läsvärd och bra.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: