Annons:
Etiketttävlingar
Läst 5229 ggr
medde
2009-08-15 14:35

Inför tävlingen

Att vara förberedd innan tävling psykiskt är minst lika viktigt som att vara förberedd fysiskt och träningsmässigt.

 Hundar blir påverkade utav vårt eget sätt mer än vad man själv kan tro. Personligen anser jag att: Tävling är bästa träning. Detta är något som jag försöker att tänka på om det inte går bra, för även den bästa kan göra fel eller ha en dålig dag.

Jag själv har en s.k. "tävlingsbok" bara för mig själv. Där skriver jag upp mängder med positiva saker och tankar, låter kanske lite löjligt. Men detta är för att hålla humöret uppe. Jag var lite skeptisk till det i början, men den har hjälpt mig otroligt mycket och har verkligen fått mig att känna mig "duktig".

Innan en tävling brukar jag sätta upp mål. Alltså s.k. "delmål". Vanligtvis har man många delmål samtidigt, det kan vara ex: Att hunden sitter kvar i starten, bra kontaktfällt eller liknanade. För att hålla motiviationen uppe sätter jag även upp "drömmål". Dessa mål är till för att man ska få upp motiviationen ytterligare så att man vet och kan påminna sig själv om vart man kan komma om man är tillräckligt duktig. (ett exempel: Vill ta mig till klass 3)

Tro alltid på dig själv, och det du gör!

--------------------------------------

Inget resultat? (dålig placering) Det är inget man ska gå o grubbla på för mycket. Efter ett lopp (pratar nu om agility, men självklart i andra hundsporter också) är det bra om man kan ge andra beröm. Även om det inte gått så bra för en själv. Själv skakar jag alltid hand med de som kommit före mig i en tävling och gratulerar dem. "För IDAG var de faktiskt bättre än mig." Man behöver inte heller vara en person som vunnit något stort för att vara en vinnare. En vinnare för mig är en människa som VÅGAR att förlora, som VÅGAR säja grattis till andra, som VÅGAR erkänna att man hade fel, och som VÅGAR göra misstag. Då har man kommit långt som människa, och jag lovar att även om resutlatet inte blivit så bra för dagen, så kommer det en ny dag. Den dagen kanske man själv står på prispallen?

Glöm inte att misstag gör att man utvecklas!

----------------------------

Nervositet är helt naturligt, den kan både vara mycket bra eller hämma kroppen. Allt beror på hur man kontrollerar den och hur nervös man är. Lagom med nervositet är bäst faktiskt, nervositeten gör att man är redo! Men hur får man "lagom" med nervositet? Jag minns så väl min första tävling: Jag darrade som ett asplöv, var otroligt nervös, hade knappt sovit något natten innan, och tänkte nästan för mycket. Hade jag vetat redan då vad jag kunde göra för att minska nervositeten skulle jag klart gjort det. Det bästa man kan göra är att dels "leva i nuet" (att inte tänka på tidigare händelser, tävlingar och dåliga tränings dagar m.m.) För det andra är det bra om man tänker positivt. Det ger en trygghet, och trygghet ger känsla. Ibland har jag även med mig musik (i form utav Ipod, MP3 eller liknande) för att lugna mina nerver. Musik kan vara väldigt bra att lyssna på. Personligen blir jag glad och lugnare utav musik. Det finns flera sätt att lugna sina nerver på, och det är bara att testa sig fram! Erfarenhet kan även lugna nerverna…

Nu har jag babblat en del om att tänka positiv och så… Att tänka positivt är en helt annan sak än att VARA positiv. När jag menar tänka positivt menar jag inte att man behöver skutta omkring på små rosa moln och vara jätteglad. ;) 

Sist men inte minst: Glöm inte att njuta!

Vi på sheltiesajten tackar så jättemycket för den här fina artikeln som är skriven av.

Bild på Ronja06

iFokus-poäng: Kristall Ronja06

                

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Annons:
medde
2009-08-15 15:05
#1

Tack Ronja06 för din fina artikel. Den är berligen bra och lärorik. Tror säker många kommer att gilla den samt finna den intressant

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

BrightGloria
2009-08-15 15:25
#2

Underbar artikel Ronja06! Toppen!

//BrightGloria
- Medarbetare på Sheltie.ifokus
- Hemsida

nera
2009-08-15 22:01
#3

Helt fantasiskt bra och lärorikt skrivet Ronja! Jättefin artikel med många tänkvärda ord som jag ska ta med mig -även inom andra områden Glad

BrightGloria
2009-08-15 22:33
#4

Det där med tävlingsbok till sig själv låter toppen Emelie!
Den idén tar jag gärna. :)

//BrightGloria
- Medarbetare på Sheltie.ifokus
- Hemsida

Upp till toppen
Annons: