Annons:
Etiketthälsa-och-sjukdomar
Läst 11418 ggr
medde
5/3/08, 12:49 PM

Fästingar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Fästingar (Ixodida) är samlingsnamnet för små vinglösa spindeldjur i gruppen kvalster. Fästingar är parasiter som lever på att suga blod från däggdjur, fåglar och ibland även reptiler och groddjur.

De två stora fästingfamiljerna utgörs av hårda fästingar (Ixodidae) och mjuka fästingar (Argasidae). De hårda fästingarnas har ett skal av kitin och det är dem som det svenska ordet fästing vanligen associeras med. De mjuka fästingarna suger blod under minuter eller timmar, till skillnad från de hårda som borrar sig fast och suger blod under flera dagars tid. Den tredje fästingfamljen - Nuttalliellidae - förekommer bland annat i Afrika.

Fästingarna andas, åtminstone i fullbildat tillstånd med trakéer.

De hårda fästingarnas ganska platta kropp är täckt med en kitinplåt på ryggsidans främre del. Vid kitinplåtens främre kant sticker den starkt utvecklade snabeln fram och ser ut som ett huvud. Den bakre delen av kroppen är i högsta grad tänjbar, trots att den är täckt av en läderartad hud. En fästing som i fastande tillstånd har en kroppslängd av drygt 2 millimeter kan efter att ha sugit sig full av blod svälla ut till storleken av en liten böna.

De mjuka fästingarna (Argasidae) är på ovansidan täckta av en oval skiva som är uppböjd i kanten. Dessa arter är 4 - 6 mm långa

De unga djuren håller till på gräs och buskar, gärna längst ut i toppen av ett långt grässtrå. Därifrån hakar de sig fast vid varmblodiga djur, även människor, som går förbi. När de lyckats hamna på ett lämpligt offer, söker de sig till ett skyddat skrymsle på kroppen, med tunn hud. Fästingars mundelar (snabel) har kraftiga hakar som gör att de kan borra sig in i huden och sedan hålla sig kvar medan de suger blod. Ett svagt bedövande gift sprutas också in. I de flesta fall känner värddjuret inte någon smärta. Den stannar i denna ställning en tid medan den suger sig full med blod. Vanligen upptäcker man den först när den svällt upp till en iögonfallande storlek. Efter flera dagar är fästingen fylld av blod motsvarande många gånger sin ursprungliga kroppsvikt. Den släpper då taget och lämnar sin värd.

De mjuka fästingarna har ett levnadssätt som mera liknar vägglössens. De gömmer sig på dagen och kommer fram nattetid för att suga blod. En känd mjuk fästingart är giftvägglusen från Miana (Argas persicus). I början på 1900-talet kunde den göra hela byar obeboeliga. Den förekommer i Iran och Egypten. Även i Europa förekommer en art, Argas reflexus, som påträffats i Italien, Frankrike och Tyskland, särskilt i duvslag. Ibland kan den till och med angripa människan

Alla fästingar behöver tre olika värdar för att fullfölja sin livscykel. Fästingarna genomgår ett sexbent larvstadium, men får med tiden 8 ben som har häftskivor. Larven livnär sig på små reptiler, fåglar och mindre däggdjur. Det är de vuxna fästingarna som parasiterar på större däggdjur

Fästingar kan överföra ett flertal sjukdomar till människan. De vanligaste i Sverige är borrelios och TBE. Det finns även fästingburen tyfus. Många djurarter har sina egna fästingburna sjukdomar, till exempel ehrlichios, vilket är ett problem vid boskapshållning.

Arten Ixodes ricinus är vanlig i Sverige. Den angriper framför allt hundar, men också de flesta andra däggdjur och även fåglar. Från att ha varit endast 2-3 mm lång sväller den ut till en längd av cirka 10 millimeter, på 9 dagar. Kroppen är då så elastisk att den studsar som en gummiboll. Till färgen är den vit, blåaktig eller brun, bortsett från den mörkbruna, glänsande kitinplåten på ryggens främre del,

I tropiska länder är fästingarna både talrikare och mer besvärliga.

Fästingar bör avlägsnas direkt när de påträffas på huden. Den ska dras rakt ut, långsamt, med en pincett så nära huden som möjligt. Fästingborttagare finns att köpa på apotek och underlättar borttagning. Om man försöker rycka bort en fästing med våld kan den med hullingar försedda snabeln bli kvar i såret och kan där vålla inflammation. Smör, olja eller nagellack bör inte användas, för då kan fästingen smitta ner värden, innan den släpper. Om en del av fästingen blir kvar, kan det bli en lokal liten svullnad, liknande en böld eller finne. Tvätta med jodopax eller klorhexidin och håll såret rent.

Borreliainfektioner brukar inledningsvis typiskt yppa sig som en ringformig, växande rodnad kring bettstället. Om man efter 2 - 30 dagar efter fästingbettet ser en sådan rodnad, vilken växer till en handflatas storlek, så skall man omedelbart uppsöka läkare. Denna rodnad visar sig bara hos 50-75% av dem som blivit smittade med borrelia. Alla får dock influensaliknande symptom (sommarinfluensa). Utan behandling kan allvarliga, kroniska besvär som svår klåda, trötthet, aptitlöshet, njurpåverkan, svullnad, huvudvärk, nackstelhet och ledbesvär uppträda

Källa:Wikipedia

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Annons:
medde
5/3/08, 1:25 PM
#1

Täk att dessa små djur kan vara så hemska!

Har ni tagit en vac spruta själva mot deras sjukdomar dom kan sprida? Jag funderar på att göra det på mig och tös!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Starfall
5/3/08, 2:35 PM
#2

Jättebra artikel, medde!

Jag var på en föreläsning om fästingar och inälvsparasiter för ett par veckor sedan. Då lärde jag mig om fästingar, och medel mot dom, samt inälvsparasiter och hur man får bort dom. Jag ska skriva en artikel om fästinghalsband och andra preparat, det vore en bra uppföljning till denna artikel:)

Jag är inte vaccinerad, men vill göra det….

Kramar/Carro

Ressu
5/3/08, 6:26 PM
#3

Vi har tagit fästingvaccin iår. Och båda mina hundar har Scalibour. Skulle inte våga ha dem utan mera. Här har bekanta redan hittat 7st fästingar på sin hund. Usch, äckliga småkryp….

// Ressu
kennel Westtorpets

-medarbetare på Cocker spaniel iFokus

 

medde
5/3/08, 9:39 PM
#4

#2 Tack Starfall! Ser fram imot den!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Ellenfyrkant
5/7/08, 8:26 PM
#5

Har köpt ett Scalibor fästinghalsband idag :P Nånn som veety hur bra de funkar (: ?

Mvh Ellenfyrkant

Ressu
5/7/08, 8:37 PM
#6

#5 På mina har dom funkat hur bra som helst Skrattande

// Ressu
kennel Westtorpets

-medarbetare på Cocker spaniel iFokus

 

Annons:
Korint_
5/7/08, 8:42 PM
#7

Keli hade typ 15 fästingar på samma gång. Hon blev bara tröttare och tröttare sen vägrade hon att äta och så ringde vi veterinären. Usch, jag hatar fästingar. Jag är inte vaccinerad men än så länge har det funkat bra.

Ellenfyrkant
5/7/08, 8:46 PM
#8

#7 DU är inte vaccinerad, var väl hunden som hade fästingarna :S !? Tar du inte bort dem O.o ?

Mvh Ellenfyrkant

medde
5/7/08, 8:52 PM
#9

Är det någon som märk en överkänslighet mot något fästingmedel.  Jag hade Frontline på Mickey och han var som det snurrade i hans huvud.  Har ni märk något på era hundar då ni använd T,ex Frontline eller halsband?

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Ressu
5/7/08, 8:57 PM
#10

Exspot och frontline kan ge utslag på lite känsligare hundar.

// Ressu
kennel Westtorpets

-medarbetare på Cocker spaniel iFokus

 

medde
5/7/08, 8:58 PM
#11

Jag har hört vissa säga att deras hundar blivit sjuka eller dåsiga av medlet.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Ressu
5/7/08, 9:00 PM
#12

Det oxå, men hos dom flesta vad jag har stött på så har dom orsakat klåda och irritation

// Ressu
kennel Westtorpets

-medarbetare på Cocker spaniel iFokus

 

medde
5/7/08, 9:03 PM
#13

Vilket verkar ha bäst effekt halsband eller dropparna?

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Annons:
Ressu
5/7/08, 9:08 PM
#14

Det kan jag tyvärr inte svara på jag har inte vågat använda dropparna på mina då sheltien är mera känslig. Men jag tycker att halsbandet har funkat fint

// Ressu
kennel Westtorpets

-medarbetare på Cocker spaniel iFokus

 

Ellenfyrkant
5/7/08, 9:20 PM
#15

Oj, visste ni inte att vissa halsband var "farliga" för shelties :O ?
Berättade min uppfödare för mig, att det var viktigt att kolla innan. Drf mejlade jag henne och blev tipsad om detta ^^,

Mvh Ellenfyrkant

Ressu
5/7/08, 9:33 PM
#16

Jag har inte hört talas om halsband som har varit farliga åt sheltien, bara droppar. Vilka halsband skulle vara farliga?

// Ressu
kennel Westtorpets

-medarbetare på Cocker spaniel iFokus

 

Ellenfyrkant
5/7/08, 9:55 PM
#17

#16 De vet jag inte, men obsertvera farliga satte jag inom situationstecken (: Något i vissa som inte sheltien tål eller så.

Mvh Ellenfyrkant

mojsans
5/7/08, 10:13 PM
#18

Frontline vet jag att sheltie kan vara känslig för, jag använder scaibor och har inte märkt at de mår dåligt av dem, hörde att en sheltie hade blivit så dålig av frontline så de fick åka till djurkliniken med den, så jag tycker inte de är lämpliga för sheltie även collin är känsliga mot det. Scalibor har fungerat hela sommaren och har haft det nu i tre år.

BrightGloria
5/7/08, 10:41 PM
#19

Oj då!
Vi satte frontline på våra hundar igår. Har inte märkt någonting mer än att:
Hon spydde två gånger inatt, men jag tror att det var för maten hon fick igår. Lite potatis och något kött. Potatisen kom upp igen. Så det har väl inte med frontline att göra va?

//BrightGloria
- Medarbetare på Sheltie.ifokus
- Hemsida

[Malin3033]
5/7/08, 10:46 PM
#20

#19 vet inte om det har med frontline att göra, men de är ju känsliga för det. Ronja har fått potatis flera ggr och aldrig mått dåligt av det.

Annons:
mojsans
5/8/08, 11:26 AM
#21

"19 du kan hålla uppsikt om de fortssätter med att kräkas, har de inte fått potatis tidigare? En del sheltie vet jag också att de har frontline,(och tål det) men jag rekomenderar inte det till mina valpköpare pga att jag vet vad som kan hända.

Ressu
5/8/08, 1:27 PM
#22

#19 Sheltien kan vara känslig oxå för potatis. Ingen av mina tål potatis ens i små mängder. Likadant är det för min mors sheltien.

Skulle oxå råda dej att hålla uppsikt om hon inte blir bättre.

// Ressu
kennel Westtorpets

-medarbetare på Cocker spaniel iFokus

 

BrightGloria
5/8/08, 8:01 PM
#23

Tack, det var bra att veta.
Hon har inte kräkts mer och är pigg och glad. Så jag tror inte det har någon speciell inverkan på henne.
Men jag kommer sluta med matrester. Det är mamma som envisas om att det är tråkigt för dom att bara äta torrfoder. Men har aldrig velat ge Zelda det.

 Ger ni era hundar matrester ibland?

//BrightGloria
- Medarbetare på Sheltie.ifokus
- Hemsida

Ressu
5/8/08, 8:14 PM
#24

#23 Jag brukar ge mina sånt som inte är kryddat. Tex ris, pasta, kyckling.

// Ressu
kennel Westtorpets

-medarbetare på Cocker spaniel iFokus

 

Ellenfyrkant
5/9/08, 9:58 PM
#25

#23 Zigge får faktiskt aldrig matrester, kan kan däremot få smaka på det jag äter ibland men då gäller det oftast frukt och sånnt (:

Mvh Ellenfyrkant

medde
5/9/08, 10:10 PM
#26

Starta en tråd om hundarnas mat, Detta kan ju vara intresannt ämne. Samt ganska viktigt, och lättare att hitta då i forumet.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Ronja06
5/10/08, 12:46 PM
#27

*brrr* Ryser vid tanken på fästingar. Här har hundarna frontline, det har funkat utmärkt för oss.

Mvh Emelie Förlägen

Annons:
medde
5/10/08, 12:48 PM
#28

Kan inte påstå att detta djur tillhör min fauna!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

[Malin3033]
5/10/08, 7:07 PM
#29

#27 tål din Ronja frontline? SOm det står här åvan finns det sheltiesar som är känsliga mot det.

Ronja06
5/10/08, 7:19 PM
#30

#29: Ja, Ronja tål frontline. :)

Jag läste idag i senaste numret av "brukshunden" om ett naturligt medel, (som inte innehåller kemikalier) mot fästingar. Det heter "Fixodida-ZX". Det står att det är lika effektivt som produkter som innehåller bekämpningsmedel. Det är ett pulver som strös över hundens mat. Någon som har testat detta?

Mvh Emelie Förlägen

[Malin3033]
5/10/08, 7:47 PM
#31

#30 har också läst detta, grannen har det till sina katter, och dem har inte haft en enda fästing. så vi är nästan på väg till affären nu för att köpa det.

Denna kommentar har tagits bort.
runas
4/9/09, 4:34 PM
#33

Mina killar har fått frontline hela sitt liv och det har aldrig varit några problem. Det trista är att nu verkar de små fästingasen(ursäkta språket) blivit delvis immuna mot det och nu vet jag inte vad jag ska ge dom.

Jasper är ju hyper känslig i magen så…annars låter fixodida-ZX super bra.

// Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.//

medde
5/20/11, 12:44 PM
#34

Hittade på den här artiklen, och tyckte den kunde få sin chans att dyka upp igen på sajten, då säsongen för dom är små krabaterna kommit igång i full styka.. Hua tycker inte om fästingar

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Annons:
Cassii
5/21/11, 11:31 AM
#35

#30 Min tjej äter Fixodida och inte en enda fästing har ens hittats krypande på henne och då brukar hon ändå få springa i högt gräs :) Det är super tycker jag!


Upp till toppen
Annons: