Annons:
Etikettutställning
Läst 7110 ggr
Prizma_o_Kristall
5/26/07, 11:31 PM

Agility

Sheltien är ofta en utmärkt hund i agility! Den här artikeln tar upp lite saker om just agility.

Agility är en hundsport som kom till Sverige omkring år 1980 och sedan dess har intresset för agility stigit. Många brukshundklubbar anordnar träningar i agility.

Om man känner att man vill börja med agility kan man prova om hunden verkar intresserad. Det ser man ofta om hunden gillar att tex hoppa över omkullblåsta träd eller grenar.

Hopp

Man behöver inte använda avancerade hopphinder för att kunna träna hopp, det går lika bra med tex en trädgren. Från början är det viktigt att man inte har för hög höjd som hunden måste hoppa över, risken finns att hunden slår sig då den inte är van vid att hoppa. Och det kan leda till att hunden blir rädd för att hoppa. Man kan börja med att lägga trädgrenen på marken och att hunden ska gå över den. När hunden vet vad den ska göra så kan man lägga till komandot "hoppa" eller vad man nu väljer att använda för ord. Sedan höjer man pinnen successivt så att hunden får hoppa över den, och snart har den lärt sig komandot "hopp".

Slalom

Slalomhindret består av 8, 10 eller 12 pinnar. Hunden måste gå in höger sida om den första pinnen. Det är olika avstånd mellan pinnarna beroende på hundens storlek. Till en liten eller mellanstor hund ska avståndet vara 45-50 cm, till en stor hund ska avståndet vara 55-65 cm.

För att börja träna slalom kan man använda sig utav blompinnar som man sticker i gräsmattan. Om man inte har någon trädgård kan man ställa vattenfyllda flaskor i hallen etc. Man börjar med 2 "pinnar" som hunden ska lära sig att gå igenom. När hunden kan det, lägger man till ytterligare 2 pinnar. Så fortsätter man tills hunden klarar 8-12 pinnar.

Genom

Kommandot "genom" använder jag till både tunneln och ringen. Jag gjorde så att jag först lärde hunden kommandot "genom" genom att ta en ring som den skulle hoppa igenom. När han var tillräckligt duktig på det provade jag tunneln. Samma kommando, men här är det lite mer avancerat. Det finns lektunnlar man kan köpa i leksaksaffärer som fungerar utmärkt till träningen till att börja med. Här är det bäst att vara 2 vid träningen. En person håller hunden vid ena öppningen av tunneln, du går till den andra öppningen och ropar på hunden. I början kommer säkert hunden vara lite osäker, men med mycket beröm och motivation lär den sig snart att springa igenom. Något man ska tänka på är att det ska gå fort i agility, i just tunneln kan det hända att det inte går tillräckligt fort. Då är det bra att ropa på hunden och slänga iväg en boll utanför tunneln vid det hål som hunden ska springa ut genom. Det finns olika sorters tunnlar, en av dem kallas "platta tunneln". Den består av 2 delar som kallas "huset" och "släpet. För att komma igenom tunneln måste hunden putta upp släpet.

Glöm inte att meningen med agility är att det ska vara roligt både för hund och ägare! Träna därför aldrig då du är irriterad för det känner hunden.

Det här är 3 av dem vanligaste agilityhindrena.

Ha roligt med din hund!

Av: Prizma_o_Kristall

Datum för publicering

  • 2007-05-26
Annons:
Ronja06
5/27/07, 1:06 PM
#1

Agility är såå roligt enligt mig! Skrattande Har testat med Ronja, och hon älskar det!

Mvh Emelie Förlägen

Jojsan
5/28/07, 8:33 PM
#2

ska själv pröva agility när ja skaffar hund :D

Ronja06
6/10/07, 10:01 PM
#3

#2: Bra det! Både nyttigt för hund och ägare Flört

Mvh Emelie Förlägen

medde
6/10/07, 11:13 PM
#4

 låter bra att ägarna får upp flåset åxå

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Ronja06
6/10/07, 11:31 PM
#5

#4: Aa… verkligen Glad

Mvh Emelie Förlägen

medde
6/10/07, 11:35 PM
#6

låter svettigt! phu!
när jag hadde  dobbisar körde jag drag med dom på vinter,  det va urkul!
men tycker det är kul att titta på agility!
men som sagt inte haft hund som haft känsla för det

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Annons:
Ronja06
6/10/07, 11:45 PM
#7

#6: Aaa, det är det. Men det är inte springandet som gör en svettig. Det är stressen. Och ibland är man så nervös att man svettas. (iallafall jag gör det inför tävlingar). Men kul, det är det. Både roligt att titta på, och göra. Skrattande

Mvh Emelie Förlägen

medde
6/10/07, 11:49 PM
#8

Tävlings nerver ojoj vad dom kan ställa till.
jag har till och med en gång glömt sykyn då jag skulle i väg med min travare  till  romme och tävla,
men kom på det när jag bara okt en liten bit som tur va!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Ronja06
6/10/07, 11:55 PM
#9

#8: Ja, nerverna kan ibland inte hålla. Blir själv ibland både otrevlig och lätt irreterad då jag snart ska tävla. *suck* Stör mig själv på det, så jag måste alltid förbereda alla som ska med och kolla på då jag tävlar att jag ibland blir otrevlig och stressad.

Mvh Emelie Förlägen

medde
6/11/07, 8:38 PM
#10

  sur va jag åxå när jag va yngere men  det gick över med tiden samt rutinerna att vara på en tävlingbana växer fram.
nemara som jag sa är jag glömsk du det blir nevöst.
men är det inte tjusningen med denna spänning innan start.
både matte +husse är på topp så även hunden det är härligt att se sånna ekipage

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Ronja06
6/11/07, 11:39 PM
#11

#10: Ja, det gör det nog med tiden på mig också. Flört Jo, Tjusningen med spänningen innan start brukar jag ha. Härligt känsla enligt mig Glad Märks på Ronja att hon också är på topp precis några sekunder innan start. Försöker alltid vara så posetiv som möjligt, och berömma henne så ofta jag kan. Ronja uppskattar det tror jag. Skrattande

Mvh Emelie Förlägen

medde
6/12/07, 8:45 PM
#12

 du vet att du kan lägga in vidoe snuttar här på forumet med?
gäller alla,
har gjort kategori som heter video.
vore urkul att få se en  video på agilty banan

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Ronja06
6/12/07, 9:53 PM
#13

#12: Går det!? Förvånad Har tyvärr ingen film då Ronja springer Agility. (ännu) Så jag ska försöka lägga in en annan film istället. Glad

Mvh Emelie Förlägen

Annons:
Ronja06
6/12/07, 10:07 PM
#14

Hur lägger man in filmer? Fundersam Det funkar inte…

Mvh Emelie Förlägen

Emmeli
6/29/07, 3:40 PM
#15

Älaskar agility!

Upp till toppen
Annons: