Annons:
Etikettrasstandard
Läst 16112 ggr
Paulines
12/16/06, 5:17 PM

Vippöron

Om du vill ställa ut din sheltie så är öronen viktiga, huvudsakligen så ska sheltien ha vippöron, annars får man sällan ens andrapris, man kan t.o.m. bli diskvalificerad om inte sheltien har korrekt tippande öron. Här får du veta hur du får den fina formen.

Öronen har stor betydelse för sheltiens hela ansiktsuttryck. Med tippade öron får den det karaktäristiska söta, milda, pigga, vänliga, livliga och intelligenta uttrycket som är så typiskt för sheltien. Med raka ståndöron liknar den mest en räv. Vid 8 veckors ålder så brukar sheltien ha ganska tunga öron, men vartefterssom tiden går så ändras öronställningen och blir mer och mer stående. Huvudregeln är att aldrig låta öronen resa sig för mycket, det finns två metoder du kan göra för att öronen inte ska bli ståndöron. Antingen fett (salva) eller tyngder. Fettet gör så att det blir mjukare i vecket, du kan ta glycerol eller dyl. som strykes på lite tunt på insidan av örat, i vecket. Tyngder är också ett altenativ, du kan sätta en liten bit häftmassa längst ut på örats tipp (insidan). Det förefaller ibland som om tyngderna gör att örats muskler arbetar ännu hårdare för att få upp örat. Man tar en liten bit Bostik häftmassa (som används till att häfta fast affischer etc enkelt på väggar), rullar en liten boll, viker undan all päls på insidan av örats översta del. Placera bostikbollen ganska långt ut. Lägg över pälsen och tryck till ganska hårt. Kolla nu så att öronen tippar som dem ska, helst så att det ser lite tungt ut. Tänk på att inte ta bort häftmassan för att kolla hur öronen är, ta inte av häftmassan förs den går av av sig självt, om du få inte ser resultat så sett på nytt.

En del hundar har mycket envisa öron. Man kan få hålla på ett år eller mera med dem. medans andra tippar jätte snabbt. Det finns också shelties som har helt naturligt tippöron. Tänk på att det inte får sitta nått häftmassa på utställningen, då måste du ta bort allt noga, så att ingenting sitter kvar.

Av: Pauline.S

Datum för publicering

  • 2006-12-16
Annons:
WesthKiowas
12/16/06, 10:27 PM
#1

Oj, du får nog rätta texten lite… Jag kopierar det som jag såg när jag ögnade igenom den.

Olika hundar har olika shorts öron.

Tänk på att det inte får sitta nått häftstift på utställningen, då måste du ta bort allt noga, så att ingenting sitter kvar.

Häftstift skulle nog ses som misshandelFlört

/Camilla

Mvh Camilla Glad

Besök gärna min hemsida S*WesthKiowa's Norska Skogkatter

Kattungar planeras!

Paulines
12/17/06, 1:35 AM
#2

Tack så mycket för att du hjälper mig med ord/stavnings fel etc.

Klumpigt av mig att skriva häftstift, aj…

Fortsätt gärna att kolla igenom artiklarna och säga till mig om jag gjort någonting fel. Du kan också gärna hjälpa till att bidra med artiklar om du har någon på lager.

Tack än en gång för hjälpen!

WesthKiowas
12/17/06, 1:55 AM
#3

Jag vill passa på att varna för att sätta i för mycket häftmassa så att öronen ser tunga ut. Har man otur så kan de bli sådana och det är det också nedslag på i utställningsringen.

Kommer jag på någon lämplig artikel så visst bidrar jag.

/Camilla

Mvh Camilla Glad

Besök gärna min hemsida S*WesthKiowa's Norska Skogkatter

Kattungar planeras!

leo-
2/6/07, 11:04 PM
#4

När jag var yngre hade vi en sheltie trefärgad och då fick vi tipset att sätta Toy i öronen på honom och det funkade jättebra.

Tyvärr blev han aldrig utställd men det hade varit skoj att veta hur han hade placerat sig så han hade ganska bra gener från föräldrarna

Prizma_o_Kristall
2/15/07, 4:06 PM
#5

#4 Vad är Toy för något? Har aldrig hört det innan…

FredrikN
2/15/07, 11:10 PM
#6

Ta det lungt . Ta ett toy.

Toy är ett tuggumi

Annons:
Emmeli
3/3/07, 3:21 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#7

Min hund har alldrig haft något problem med sina öron,har alltid haft perfketa vippöron sedan valp,då vi testade sådana saker i öronen men han trodde det var godis och åt upp det så det enda vi gjort är att vikt ner örat och masserat lite.Det funkar 10 ggr så bättre än sakerna ni har i deras öron som inte vippar när det inte är i.

ett bevis på att Lussis öron faktiskt inte är fula utan ha använt kladd och allt vad det heter på 1 år och 8 månader

Paulines
3/3/07, 5:37 PM
#8

#7 Ja vissa hundar har detdär i sig, men andra hundar har inte lika lätta öron att ta ner och behöver extra hjälp. Att din hund hade lätta öron var skönt för dig. Men det är fortfarande olika vad hundarna behöver.

Aribigga
3/4/07, 11:59 PM
#9

Me drisk för att alla kommer att hata mig nu…

Men vad löjligt att behöva ha häftmassa i öronen på hunden för att den ska kunna ställas ut!

lurvponnyn.vimeddjur.se

Sussi
3/5/07, 12:30 AM
#10

#9 men det är ju ingetning som skadar. Jag skulle lägga i även om jag inte ställde ut ifall öronen stod rakt upp.

Prizma_o_Kristall
3/5/07, 6:05 PM
#11

#9 Jag förstår hur du tänker, men det skadar ju inte som Sussi säger. Och dessutom får ju hunden ett mer sheltieutseende med vippöron än ståndöron.

Mvh//Carro

Jojsan
3/5/07, 6:32 PM
#12

jag tycker också det är gulligare med vippöron :P men uppåtstående är också jättegulligt :)

Paulines
3/5/07, 10:14 PM
#13

Ja det åär ju mer rävliknande.. Men Roy med vippöron, näe.. Det är inte riktigt han då.

Annons:
Aribigga
3/5/07, 10:55 PM
#14

#10 och 11 Nej det är klart att det inte skadar, jag tycker det är som om man skulle färga pälsen på dem, det skadar heller inte.

Jag klagar inte på er att ni gör det heller, jag bara tycker att det är förbaskat löjligt att ändra på deras utseende i efterhand för att de ska se ut så. Ska det se ut så tycker jag väl att hunden skulle vara född så :)

lurvponnyn.vimeddjur.se

Prizma_o_Kristall
3/6/07, 4:41 PM
#15

#14 Jo, det kan man tycka. Alla gör så klart som var och en tycker.

Mvh//Carro

Jennifer89
3/8/07, 2:56 PM
#16

När vet man om man måste göra något åt sin shelties öron, om de inte vippar rätt?

Sussi
3/8/07, 8:59 PM
#17

#16 Som små valpar har de alltid vippöron men sedan då de växer kan öronen vilja stå upp. Genast då du märker att örat vill stå för mycket upp så sätter du tyngd i. Det viktigaste är att man inte sätter för mycket.

WesthKiowas
3/10/07, 2:31 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#18

Måste bara säga att det är det fulaste jag vet med ståndöron på en sheltie, det förstör hela hundens uttryck och ansiktet ser smalt och avlångt ut. Hunden tappar det söta uttrycket som den ska ha. Min inställning kommer säkert givetvis från att min mamma har fött upp rasen i 20 år. Tycker att det är självklart att man ska följa rasstandarden.

#14 Alla valpar är födda med vippöron, men endel öron reser sig i samband med att hunden ömsar tänder. Det handlar om en kort tid man behöver fixa öronen.

På bilden en av mammas nuvarande valpar.

Mvh Camilla Glad

Besök gärna min hemsida S*WesthKiowa's Norska Skogkatter

Kattungar planeras!

Jojsan
3/11/07, 10:21 PM
#19

har nån en bild på en sheltie med uppåt öron?

Prizma_o_Kristall
3/12/07, 7:53 PM
#20

#18 Jag håller inte med dig att det är fult med ståndöron. Vår förra hund hade det och han var minst lika fin ändå. Tyvärr har jag inget kort på datorn på honom, det var längesedan och jag var liten då. Har bara ett kort på väggen…

Annons:
WesthKiowas
3/13/07, 2:19 AM
#21

#20 Tror att det beror på vad man är van och vad man föredrar. Jag har också haft kontakt med shelties som haft ståndöron och de har varit fina hundar men fula enligt standarden om ni förstår vad jag menar. Jag föredrar och förespråkar vippöron. Alla får givetvis tycka som de vill men jag personligen tycker det är fult. Jag skulle tycka att en tax med ståndöron också var fulSkrattande Som jag sa förut så förstör det uttrycket på hunden.

/Camilla

Mvh Camilla Glad

Besök gärna min hemsida S*WesthKiowa's Norska Skogkatter

Kattungar planeras!

Paulines
3/13/07, 9:51 PM
#22

20# Våran hund har ståndöron, eller det varierar faktist, men oftast. Han har haft vippade öron men vi underhöll dem inte tillräckligt mycket så att han har nästan helt ståndöron nu. Vi har lärt känna honom så, och det är hans egen look. Vi har varit på trimming med honom nydligen, han har blivit hur fin som hälst, även med sina öron. Men som ni sagt, det där varierar ju vad man tycker :)

Ronja06
6/10/07, 1:17 PM
#23

Min Sheltie Ronja har naturligt tippande öron. Vilket jag är jätte glad över, eftersom jag då inte behöver sätt i tyngder i dom. Flört

Mvh Emelie Förlägen

Prizma_o_Kristall
6/10/07, 1:45 PM
#24

Nu har vi gett upp med Frankies öron då inget hjälpte… Vi provade med häftmassa, som ramlade bort hela tiden. Glycerol som så fort det torkat inte gjorde någon verkan på öronen utan dem reste sig igen. Tuggummi fick vi ta bort eftersom att Frankie fick eksem av det. Massage hjälper inte heller..

Så nu har Frankie naturliga ståndöron! Flört

Kramar//Carro

Paulines
6/20/07, 3:53 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#25

#19 kan ju bara visa hela bannerbilden så har du Roy, med typ ståndöron ^, kanske inte överdrivet men det är ståndöron. (gör bilden stor så syns de bättre). Den bilden har därimot jag tagit och är RIKTIGT nöjd över.. Skrattande

Ronja06
6/20/07, 10:42 AM
#26

#25: Vilken söt bild! Skrattande

Mvh Emelie Förlägen

Jojsan
6/20/07, 3:42 PM
#27

#25 så söt :D

Annons:
Prizma_o_Kristall
6/20/07, 3:44 PM
#28

#25 Den är jättefin den bilden, härligt uttryck i Roys ögon!

Kramar//Carro

Paulines
6/20/07, 10:46 PM
#29

#26 tack :) 27# tack :) 28# ja, han ser verkligen trofast ut på nått sätt. Han är jätte fin<3

Ronja06
6/20/07, 10:57 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#30

Här kan ni se skillnaden. (Detta är Chicago. Som även är medlem på sheltie.ifokus.se) Till vänster kan ni se hur öronen såg ut före, och sedan till höger kan ni se hur öronen blev efter vi fixade till dom med vipp.

Mvh Emelie Förlägen

Prizma_o_Kristall
6/20/07, 11:41 PM
#31

#30 Verkligen storskillnad! Kul att få se före- och efter bild på samma vovve:)

Det är ju synd bara att öronen bara vippar när man har häftmassan i öronen, när man inte har det längre så står dem upp igen! Frankie tappar häftmassan direkt… Någon som vet när är det försent att göra så att ens sheltie får vippöron??

Kramar//Carro

Ronja06
6/21/07, 12:45 AM
#32

#31: Vad jag förstått är det aldrig försent för en sheltie att få vippöron. Enligt en bekant kan man få stående öron att tippa hela tiden. Man har helt enkelt häftmassan i ett tag. Tar bort den bara ibland (mycket sällan) och ser hur det har blivit. Efter ett tag blir öronen bara bättre och bättre. Och jag hoppas det hon sa var sant och funkar.

Mvh Emelie Förlägen

Prizma_o_Kristall
6/21/07, 11:08 AM
#33

#32 Kanske ska prova det:) Men problemet är ju att häftmassan i Frankies öron ramlar bort hela tiden…

Kramar//Carro

Ronja06
6/21/07, 11:14 AM
#34

#33: Det trodde vi då vi skulle testa på Chicago också. Men man får vara envisare än häftmassan. Man får trycka rätt så hårt (inte så hunden får ont såklart), sedan lägger man lite päls över häftmassan som finns i örat. Trycker ännu en gång. Och på det sättet har vi fixat Chicagos öron. Nu har vi ej behövt ändra på det någon mer gång, utan häftmassan sitter.

Mvh Emelie Förlägen

Annons:
Prizma_o_Kristall
6/21/07, 11:22 AM
#35

#34 Hur länge har han haft häftmassan? Verkar det fungera??

Kramar//Carro

Prizma_o_Kristall
6/21/07, 11:23 AM
#36

Förresten, vem är Chicago? Är det Ronjas syskon??

Kramar//Carro

Ronja06
6/21/07, 11:33 AM
#37

#35: Man får helt enkelt vänta och se. För tillfället har vi bara haft det i några dagar i. Men iallfall ska vi ta bort häftmassan denna söndagen som kommer. Och se om det hänt något. Sedan får vi såklart sätta in häftmassa igen, så att de inte reser sig igen. Han har ju inte haft det så länge.

#36: Chicago är Ronjas "pojkvän" *fniss* Chicago är endast 1 vecka äldre än henne. Sedan så tränar (jag och Chicagos matte) Agility, freestyle m.m. med hundarna tillsammans.

Mvh Emelie Förlägen

Prizma_o_Kristall
6/21/07, 11:41 AM
#38

#37 Pojkvän, vad gulligt! Frankie är singel… buhuu;) Det närmsta han kommer kärleken är när han pussar katterna:)

Då får man hoppas att Chickos öron börjar vippa då:)

Kramar//Carro

Ronja06
6/21/07, 11:48 AM
#39

#38: Ja, det är så gulligt. ;) Ronja får ingen kärlek av katterna, däremot massa fräs efter sig.

Ja det hoppas vi på. Då ska han troligen vara med på utställningar. Och han heter Chicago inte Chicko. Räcka ut tungan

Mvh, Emelie & Ronja

Mvh Emelie Förlägen

Prizma_o_Kristall
6/21/07, 11:58 AM
#40

#39 Jo, jag vet att han heter Chicago men skrev Chicko iaf, som ett smeknamn! Har han nåt smeknamn??

Kramar//Carro

Ronja06
6/21/07, 12:00 PM
#41

#40: HaHa, okej. x)

Nej, inte vad jag vet. Räcka ut tungan

Mvh Emelie Förlägen

Annons:
susannek
6/21/07, 1:42 PM
#42

En lite fråga ang Shelitns öron - vad är hundens naturliga öron; är det stånd öronen eller vippade öron? Jag menar - är det för att hunden avlats så hårt som öronen börjat stå på dom, eller är vipöron deras "ursprungsöron" (konstigt ord!) men att någon kommit på att hunden ser sötare ut om öronen ser böjda ut? För det låter lite konstigt i mina öron (!?) att fästa häftmassa i en valps öron för att få öronen att bli vikta så att säga!! Glad

Ronja06
6/21/07, 1:51 PM
#43

#42: Ursprungliga sheltie öron ska vara tippande. Ronja har helt naturligt tippande öron te.x. Varför en del shelties har stående öron vet jag inte däremot. Är själv inte världens duktigaste person då det gäller öron på shelties.

Mvh Emelie Förlägen

Paulines
6/21/07, 2:11 PM
#44

#42 Precis som Ronja06 sa så ska dom vara tippade, det är naturliga saken.

Prizma_o_Kristall
6/21/07, 4:08 PM
#45

Håller med susannek, väldigt många shelties har ju ståndöron. Skulle nästan tro att dem blir naturligt ståndöron än att dem blir naturligt vippöron.

Hur är det hos colliesar, har dem också problem med ståndöron?? Eller problem och problem… Det är väl i så fall människansom har mest problem…;)

Kramar//Carro

Ronja06
6/21/07, 4:43 PM
#46

#45: Ja, stående öron är vanligare än naturligt tippande öron nu för tiden.

Har sett collies med stående öron. Men mer collies med vippande öron.

Mvh Emelie Förlägen

Prizma_o_Kristall
6/21/07, 4:48 PM
#47

#46 Ok, jag har aldrig sett en collie med ståndöron:)

Det kanske är så att vippöron är ett recessivt anlag medans ståndöron är dominant… Därför som de flesta får ståndöron om man inte kladdar i örone på dem… Jag kan inte så mkt om genetik men det slog mig alldeles nyss.

Sheltien kom till av hundar på shetlandsöarna parade sig med spetshundar och sedan för att förädla den skotska dvärgfårhunden (sheltien) så korsades även collien in. Har läst nånstans att det även är någon spanielras inblandad men vet ej vilken… Många spetsar har ståndöron och det kanske är det som sitter kvar än idag i sheltien:)

Kramar//Carro

Ronja06
6/21/07, 4:59 PM
#48

#47: Eftersom sheltien har spetsblod i sig är det inte helt omöjligt att det är den "genen" som gör att öronen står upp.

Spanielras finns också i. Dock är det en utdöd ras (kommer ej ihåg vad den heter)

Mvh Emelie Förlägen

Annons:
Prizma_o_Kristall
6/21/07, 5:14 PM
#49

#48 Inte konstigt att rasen dog ut när dem gjorde sheltiesar av dem :P, skämt åsido… Skulle vilja veta vilken ras det var!

Kramar//Carro

Ronja06
6/21/07, 5:22 PM
#50

#49: Skulle också vilja veta vad rasen hette, och hur den såg ut.

Mvh Emelie Förlägen

Prizma_o_Kristall
6/21/07, 5:32 PM
#51

#50 Jag sökte på google på utdöda spanielraser och hittade en som hette alpspaniel, det stod på clumber spanielns rasbeskrivning att den har mkt av den rasen i sig. Men jag hittar varken bilder eller rasbeskrivning på rasen så den har nog varit utdöd ett tag…

Kramar//Carro

Ronja06
6/21/07, 5:35 PM
#52

#51: Ja, den har nog tyvärr varit det. :(

Mvh Emelie Förlägen

Fiddler
6/21/07, 7:20 PM
#53

Av tre collie och tre shelties genom åren så har jag faktiskt haft en enda med ståndöron. Det var en collietik. Henne hade jag häftmassa och kaolin (tror det heter så) men öronen stod envist upp om man tog bort kladdet. Jag tröttnade på detta så ingen av de övriga fem hundarna har jag brytt mig om att göra nåt. De har haft ett eller två ståndöron under korta perioder under tandömsningen och sedan har de vippat av sig själv.

De tre shelties jag haft har till och med alla haft tunga öron. Jag tror man kan överarbeta öronen och att de ka ge upphov till ståndöron. Men det är bara en teori jag fått för mig.

Prizma_o_Kristall
6/21/07, 7:42 PM
#54

#53 Hm, det kanske kan vara så! Har jag faktiskt inte tänkt på^^

Kramar//Carro

Ronja06
6/21/07, 10:18 PM
#55

#54: Har inte heller tänkt så. Men det kan kanske stämma. ;)

Mvh Emelie Förlägen

Annons:
Prizma_o_Kristall
6/22/07, 3:37 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#56

Nu har jag satt i häftmassa i Frankies öron, så här ser han ut när öronen vippar!

Kramar//Carro

Ronja06
6/22/07, 4:38 PM
#57

#56: Naaww.. Vad fin han blev i vippöron! Skrattande Passar honom jätte bra!

Mvh Emelie Förlägen

Prizma_o_Kristall
6/22/07, 5:03 PM
#58

#57 Tack så mkt:) Hoppas det ger resultat den här gången och att dem förblir vippöron:)

Kramar//Carro

Ronja06
6/22/07, 5:19 PM
#59

#58: Man får hoppas! Skrattande

Mvh Emelie Förlägen

Jojsan
6/26/07, 4:13 PM
#60

#56 jättesöt :) hoppas det håler sig nu då ;)

Jojsan
6/26/07, 4:14 PM
#61

håller*

Ronja06
6/26/07, 6:00 PM
#62

#58: Hur går det med Frankies öron?

Mvh Emelie Förlägen

Annons:
Tyki
1/3/08, 8:09 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#63

Joy har ju nu haft i ett år och har alltid försökt få vippöron på han. men han tycker att häftmassan verkade gott så han äter ju upp det haha . Iafl så ska jag testa en omgång till om inte der funkar nu så lägger jag ner det! haha.
Här är enbild på Joy, så ni alla kan se hur han ser ut.

BTW, en väldigt bra sida. Gillar det verkligen!

Upp till toppen
Annons: