Annons:
Etikettövrigt
Läst 10427 ggr
Starfall
3/16/11, 7:05 PM

Skötselutrustning

En artikel som beskriver lite olika redskap man kan använda för att hålla hunden välvårdad.

En vanlig borste tycker jag varje sheltieägare borde ha i sin ägo. Detta är grunden i pälsvården och enbart med denna kommer man långt när man ska hålla hundens päls välskött. En bra borste enligt mig är en borste med stålpiggar som ej är vassa. Piggarna får gärna även ha en gummibehandlad topp för att den ska bli så bekväm för hunden som möjligt.

När man ska köpa borste tycker jag att man ska satsa på en så bra och hållbar borste som möjligt, det tjänar man på i längden.

Kammar är bra att ha, inte minst när man ska kamma den fina pälsen bakom öronen. Kammar finns i alla storlekar och former.
Jag tycker det kan vara bra att ha några olika kammar i sin skötselutrustning. Jag har en glestandad, en dubbeltandad och en fintandad kam.

Pälsräfsan är ett verktyg som liknar en räfsa både till utseende och funktion. Denna är praktisk vid fällning och tar effektivt bort lösa pälsstrån.
Jag rekommenderar dock att man enbart använder denna vid fällningen då den annars kan riva loss ”fasta” pälsstrån, vilket kan förstöra den fina pälsen.

Saxar är ibland nödvändiga för att frisera pälsen.
Sheltien har ofta riklig pälsväxt mellan trampdynorna och därför kan det vara bra att man ibland friserar tassarna så att inte smuts osv fastnar i pälsen.
Vid frisering av tassar bör man använda en sax med trubbig spets så att man inte av misstag råkar sticka hunden med saxen.

Vid frisering av t ex pälsen bakom öronen kan en effileringssax vara bra. Detta är en sax med tandade blad vilket gör att en del av pälsen blir kvar när man klipper. Effileringssaxar finns både med enkel- och dubbeltandade blad. På bilden syns en enkeltandad effileringssax.

Tovutredare är ett verktyg som endast används när hunden har svåra tovor. Normalt ska denna inte behöva användas på en sheltie då pälsen sällan tovar sig. En tovutredare består av ett skaft att hålla i samt ett antal böjda knivar längst ut. 
När man använder sig av denna måste man vara ytterst försiktig så man inte råkar skära i huden. Jag använder denna tovutredare på en teddypälsad kanin vars päls tovar sig enormt och den är väldigt effektiv.
Obs! Tovutredaren ska endast användas när det inte finns några andra alternativ. Det tovutredaren gör mot pälsen är att den skär sönder tovan. Detta skadar pälsen. Det absolut bästa är att alltid se till att pälsen inte blir tovig.

En massagehandske ser ut som en stor tumvante med gummipiggar på. Denna sätts på handen och förs medhårs över hundens päls.
Många hundar älskar denna. Det man bör tänka på är att handsken kan dra med sig en del päls och därför bör den inte användas för ofta.

En klotång är en av de viktigaste sakerna i skötselutrustningen.  
Men bör klippa klorna regelbundet för att undvika att hunden fastnar med de långa klorna och skadar sig.
Det finns olika storlekar på klotänger och man väljer den storlek som passar hundens klor.
En sheltie brukar behöva en medelstor klotång.

Om hunden får en fästing är det bra om man har något att plocka bort den med. Jag brukar använda mig av en fästingsnara, vilken
ser ut som en penna med en knapp. När man trycker in knappen kommer en snara ur andra änden. Denna snara sätter man runt fästingen, så nära hundens hud som möjligt. Sedan drar man rakt ut för att fästingen ska lossna.
Man kan även avliva fästingen med pennan genom att knacka pennan mot något hårt. Förutom fästingsnaran kan man t ex använda en helt vanlig pincett för att plocka bort fästingen.

Tandstensskrapa
är ett avlångt föremål i metall med böjd, vass spets som man kan ta bort tandsten med. Det som är viktigt att tänka på är att skrapan är vass och kan skada tandköttet.
Därför bör den absolut inte användas på en hund som är rädd eller inte kan ligga still. Man får endast använda tandstensborttagaren om hunden har väldigt lite tandsten, tex på en enda tand. Om hunden har mycket
tandsten bör man överlåta jobbet åt veterinären. Om hunden får mycket tandsten kan man ge märgben att tugga på. Det finns även ett speciellt tillskott att ge
(Plack-off) som hjälper till att lösa upp tandsten.

Tandkräm & tandborste kan vara
bra för att hålla hundens tänder rena.
Det finns många olika sorters
tandborstar på marknaden.
De tandborstar och den tandkräm jag använder och tycker är bra syns på bilden. Man kan även använda eltandborste på sin hund, förutsatt att hunden inte blir rädd.

Hundens öron behöver skötas ibland, precis som våra egna.
Då kan det vara bra att ha lite saker hemma.
Det grundläggande är bomullstopsar och bomullstussar. Om hunden får mycket vax i öronen kan det vara bra att ha öronrengörningsmedel hemma.
Detta droppas i örat som man sedan masserar en stund. När hunden sedan skakar på huvudet kommer smutsen försvinna.
Man ska dock inte använda detta om
hunden har sår i öronen.

Obs! Öronrengörningsmedel ska inte användas om man misstänker öronskabb.
Om man misstänker öronskabb måste en veterinär undersöka hunden och eventuellt
ge behandling.

Annons:
sissie
3/16/11, 7:32 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

Super duper! Jätte bra infomation. Till tassar kan jag också rekommendera en lite klippmaskin som går på vanligt batteri.

Wahl Pocket Pro heter den och kostar allt mellan 200 och 300 kronor så det lönar sig att kolla priser på den.

Pocket Pro ligger bra i handen. Skäret är litet och kommer lätt åt. Jag har klippt många tassar och även nosar med den och inte klippt i huden en enda gång.

När man klipper tassarna så ska man göra det efter badet så att tassarna är fria från smuts och framför allt grus. Skäret blir fort slött om det finns grus i pälsen och skäret finns inte som reservdel, tyvärr. Om det går att slipa skäret vet jag ej då jag aldrig kollat upp det.

Jag tycker den är värd sitt pris framför allt för sitt praktiska format. Jag är inne på min fjärde maskin och jag bara älskar denna lilla maskin. Dom har fått slita "hund" hemma hos mig.

Bilden har jag lånat från Gibbon.se som vi har som grossist på jobbet.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Cassii
3/16/11, 7:54 PM
#2

Super bra! Tack för tipsen!Glad


SparklingTindra
3/18/11, 11:09 AM
#3

#1 Tänkte du att man skulle använda den mellan trampdynorna då?

Trevlig artikel, men jag tycker att det känns lite konstigt att ha med tovutredaren.. Det en "tovutredare" gör är ju inte att reda ut tovor, den skär sönder pälsen så att tovan försvinner.

Det är ju väldigt sällan Shelties har problem med tovor då den har väldigt lättskött päls. (Om man inte har slarvat rejält) De får oftast ev bara nån enstaka tova bakom öronen.

Då skulle jag ju hellre föreslå spraybalsam till de få tovor man har svårt att reda ut. Är ju trist att förstöra pälsen..

Ressu
3/18/11, 11:26 AM
#4

#3 Så skrev ju också artikelförfattaren vid just tovutredaren att den används ytterst sällan på sheltien. =)

// Ressu
kennel Westtorpets

-medarbetare på Cocker spaniel iFokus

 

SparklingTindra
3/18/11, 11:41 AM
#5

#4 Ja men då känns det som att det kanske är lite onödigt att ta med? Karda är ju nåt som inte heller ska användas på sheltiepäls och den finns ju inte med i artikeln, trots att det finns de som använder den? =)

Starfall
3/20/11, 11:23 PM
#6

#3, #4 - Jag valde att ta med tovutredaren då jag vill skriva om så många olika redskap som möjligt. Sedan skrev jag även att man inte använder tovutredaren så ofta på sheltien, men det förekommer säkert även inom denna ras. Jag har aldrig satt tovutredaren i någon av mina hundars päls, själv använder jag den till min kanin. Men eftersom den även kan användas till hund ville jag gärna skriva om den i artikeln. Glad Men det var bra att du kommenterade, ska tillägga i artikeln exakt vad tovutredaren gör mot pälsen så folk förstår att den även kan förstöra och att det är 1000 gånger bättre att hålla efter pälsen med borste istället.

Ang. kardan så har jag tänkt skriva om den också. Men just nu hittar jag inte min karda och därför har jag ingen bild att lägga in. Men så fort jag hittar kardan ska jag skriva om den också. Fast jag kommer såklart skriva att den sliter på pälsen och att det finns mycket bättre alternativ. Om man informerar om även lite sämre redskap och skriver om varför de är just lite sämre så tror jag många väljer de bättre redskapen istället. Därför tycker jag det är så bra att skriva om så många redskap som möjligt Glad

Mvh/caroline

Annons:
sissie
3/21/11, 6:59 AM
#7

# 3 Den är lämplig just att klippa mellan trampdynorna. Men man måste först se till att det inte sitter en massa grus i pälsen mellan trampdynorna. Sand och grus sliter ut skäret snabbt.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Cassii
3/22/11, 6:10 PM
#8

Vilken klotång kan ni rekommendera?Glad


Starfall
3/23/11, 10:01 PM
#9

#8 Om du ser bilden i artikeln, den bilden med tre klotänger, så är det den längst ut till höger som jag använder och tycker är jättebra Glad

Cassii
3/23/11, 10:04 PM
#10

#9 Tack så mycket!Glad


Ressu
3/24/11, 9:09 AM
#11

Vi använder typ en sån HÄR vi har tidigare haft de som visas i artikeln, men jag tycker de blir glappa sidledes efter en stund så därför blev det en lite stabilare modell.

// Ressu
kennel Westtorpets

-medarbetare på Cocker spaniel iFokus

 

PetraKarin
3/24/11, 9:18 AM
#12

#11 Sådan använder jag också, funkar görbra både på hunden och kaninen. Och den känns lite säkrare än nagelsaxmodellerna eftersom den har motstånd/fjädring och säkerhetshake.


Upp till toppen
Annons: