Annons:
Etikettveterinären-har-ordet
Läst 9170 ggr
sissie
2011-11-14 09:55

Veterinären - 21

Överkänslighet och foderallergi känner nog alla till. Överkänslighet är mer vanligt inom en del raser än andra. Veterinär Ylva Trygger på Canis Academy, berättar mer:

Månadens nyhetsbrev ska fortsätta inom ämnet hud. Vi började med att allmänt beskriva allergier i januaris nyhetsbrev och nu tänkte jag fortsätta med det mycket omdiskuterade och alltid lika intressanta ämnet foderallergi.

Överkänsligheten/foderallergin gäller oftast något eller några proteiner som ingår i fodret. Det kan vara animala eller vegetabiliska proteiner. Många foder innehåller samma sorts proteiner och det är därför möjligt att ett nytt foder som prövas innehåller samma proteiner som det som till en början gjorde hunden sjuk. I de fall immunsystemet inte är ansvarigt för reaktionerna används uttrycket foderintolerans. Med uttrycket fodermedel menas inte kompletta foder, utan något av alla de ämnen som ingår i fodret. Det kan vara så att flera fodermedel i kosten var för sig inte ger allergiska besvär, men tillsammans blir det för mycket och symtom utlöses. En viss tröskel måste överskridas för att symtom ska utlösas. Denna tröskel kan variera mycket hos olika allergiska hundar.

Foderallergi är en allergiform som drabbar hundar som har ätit ett foder under lång tid, ofta i några år innan symtomen visar sig. Det är därför ovanligt att valpar drabbas, även om detta kan förekomma. Liksom vid andra allergisjukdomar fordras en predisposition hos hunden i form av genetiska anlag för allergisk reaktion, för att foderallergi ska kunna uppkomma.

Det absolut vanligaste symtomet är klåda som i regel inte är säsongsbunden. Klådan är ofta lokaliserad till områden liknande dem vid atopi, det vill säga på tassar, öron, ansikte och i armhålorna. Även symtom från mag–tarmkanalen kan ibland ses och även akuta snabbt insättande symtom som svullnad i ansikte förekommer.

Det svårt att av symtomen kunna säga att det är foderallergi. Samtidiga hud och mag–tarmbesvär kan tala för diagnosen, men det fodras en speciell test för att komma fram till diagnosen. Denna test kallas eliminationstest och det kallas för att man ställer hunden på en eliminationsdiet. Det skulle lika gärna kunna heta utslutningstest. Eftersom foderallergi utecklas under en längre period mot sådana ämnen som finns i hundens vanliga foder eller mot sådant som hunden får i sig regelbundet, så gäller det att utesluta alla möjliga tänkbara ämnen som kan vara orsaken till besvären. Eliminationsdieten utesluter alltså i möjligaste mån sådana ämnen och innehåller i stället sådana fodermedel som hunden normalt inte äter.

Det finns färdiga specialkomponerade foder som är gjorda för eliminationstest. Ibland kan hunden ha ätit foder som innehåller samma proteinkällor som det specialkomponerade fodret och då brukar man rekommendera en hemlagad eliminationsdiet med älg, ren eller hjort som kombineras med ris eller potatis. Under en period

om minst 8 veckor kontrolleras om hundens symtom avtar. Anledningen till att man håller på så länge som 8 veckor är att hunden ska hinna bli helt "ren" från allergiframkallande ämnen. Förbättring av symtomen kan ses efter varierande tid. Hos en del efter bara något dygn och hos andra kan det dröja flera veckor. Under denna tid får hunden inte äta något annat än den speciella dieten. Man får inte ge tuggben, godis eller hushållsrester och inte ens vitaminer eller annat tillskott under denna tid. Oftast kombineras eliminationsdieten med en atopitest efter cirka 4 veckors diet. Efter 8 veckors eliminationsdiet provoceras hunden med det tidigare fodret igen. Svaret på en eliminationsdiet ses vid en försämring vid provokation och därefter en förbättring vid återgång till eliminationsdieten. Det är alltså först vid PROVOKATIONEN som diagnosen ställs!

I de fall födoämnesreaktion påvisats gäller det att hitta ett foder som inte ger hunden några besvär. Nya ämnen introduceras ett i taget med tillräckligt tidsmellanrum, minst någon vecka, så att eventuella negativa effekter kan ses. I de fall allergisymtom, som i regel är klåda, uppträder under denna utprovningsperiod är det inte alldeles säkert att endast det sist tillsatta fodermedlet är boven i dramat. Det kan vara så att några ämnen tillsammans utlöser symtomen. Det är bara att ha tålamod och prova sig fram. I speciella fall med svår klåda kan antiinflammatorisk medicin behöva ges den första tiden. Eftersom det blir svårare att bedöma effekten av eliminationsdieten ges medicineringen endast en kort tid.

Det har visat sig att en mängd ämnen kan ge allergiska reaktioner. Exempel på dessa ämnen är nöt–, svin– och hästkött, kyckling, mjölk, ägg, vete, havre, fisk och soja. Det hela kompliceras som sagt av att hunden kan vara allergisk mot flera olika fodermedel, ibland i kombination med varandra. Hunden kan dessutom både ha foderallergi och atopi, det vill säga en allergi mot till exempel dammkvalster, hudepitel eller pollen. Innan en bra och tillfredsställande diagnos har ställts får djurägaren räkna med att det har förflutit minst ett par månaders tid och många veterinärbesök. Det gäller att vara motiverad för att klara 8 veckors eliminationsdiet. Den kan ju när som helst förstöras av någon välmenande person som sticker åt hunden godis mitt under dieten. Men har man tur så hittar veterinären vad hunden är allergisk mot och då går det att ge hunden ett lång och drägligt liv, så det är värt mödan och besväret!

Detta var väldigt kortfattat om foderallergi, ämnet är jättestort och för den som är intresserad finns massor av kunskap att hitta i Hundsjukvårdskursen. Självklart välkomnar jag alla frågor och funderingar och jag tror att vi inom kort kommer ta upp detta ämne igen i nyhetsbreven. Atopi är också ett ämne som kommer att dyka upp i kommande nyhetsbrev.

Med vänlig hälsning

Veterinär Ylva Trygger

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Annons:
Ressu
2011-11-14 14:09
#1

Tack för en intressant artikel!

// Ressu
kennel Westtorpets

-medarbetare på Cocker spaniel iFokus

 

medde
2011-11-14 18:03
#2

Mycket intressant, Mickey är en som har det jobbigt med foder. Mycket  strul  innan vi fick rätt på ett foder som passade han.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Sofiatinnert
2011-11-14 18:48
#3

mycket intressant! tack!

http://beautywithsofia.wordpress.com/

lollipop99
2011-11-14 19:30
#4

Bra att veta!

//Sara (lollipop99)Tungan ute

Upp till toppen
Annons: