Annons:
Etikettutställning
Läst 22402 ggr
sissie
1/21/12, 11:19 AM

Att träna inför utställning

Många vill gärna ställa ut sin hund för första gången. Många är noviser och har aldrig ställt ut en hund men vill gärna få en bedömning på sin hund. Men för att få en bra och korrekt bedömning så är det inte bara att slänga på ett utställningskoppel och gå in i ringen. Det är en del jobb innan också. Man behöver träna. Både sig själv och sin hund. Artikelbild: Nora, kennel Hazelhouse

Många gånger så tänker man inte på det där med utställning när hunden fortfarande är valp, utan intresset kommer lite senare. Ju tidigare man kan börja träna desto bättre. Att man dessutom väljer några mindre inofficiella tävlingar först ger bra träning och råg i ryggen. Ta inte Stora Stockholm som din första tävling. Där är konkurensen så hård att i pricip alla noviser åker ut på en tvåa. Vad det står för tar vi i en annan artikel.

Det är vanligt att man tränar sin valp redan från början att den ska sitta för att få godis. Ska man ställa ut så är det inte bra om valpen/hunden sitter varje gång som det vankas godis. I utställningsringen ska hunder stå på alla fyra. Så det är bra att träna redan så tidigt som möjligt att valpen ska stå stilla, gärna med svansen viftande för att få godis.

Stå-träning

Ett annat moment som också är viktigt att träna på är att valpen/hunden ska kunna stå stilla på ett bord. Så upp med valpen på köksbordet och träna. Så fort den står stilla en liten liten stund så beröm. Utöka tiden lite i taget och lägg till att du rättar till tassar och ben så hunden står lika på alla benen. Flyttar hunden på benen så sätt tillbaka det. Frambenen ska stå rakt ner och bakbenen en aning bakom rumpan med hasen och lite brett. Använd handen som måttstock. En handsbredd mellan benen upp vid rumpan. För att få bakbenen på bra plats så brukar det många gånger räcka med att man med handen under rumpan lyfter så att bakbenen släpper marken och sedan ställer ner hundens bakben igen.

Träna inte bara på köksbordet. Många bord på utställningar är lite rangliga, så träna även på lite ostadigt underlag. Tex en soptunna. De brukar vara lagom ostadiga.

När hunden kan stå så träna även på att någon tar i hunden och klämmer försiktigt med stadigt över hela kroppen. Glöm inte att även titta i munnen. Låt någon annan göra klämmandet och kännandet. Gärna någon som hunden inte träffas så ofta. Dommaren kommer att känna igenom hunden på utställningen och även titta på tänderna, så det är bra att hunden är van vid det.

Att stå fin på golvet ska de också kunna göra. Så träna samma procedur även på golvet. Gärna framför en spegel. Då ser du hur hunden ser ut i domarens ögon. Upp med huvudet, fram med bröstet och benen på plats. Se till att frambenen inte hamnar för långt fram för då försvinner bröstet och hunden ser insjunken ut. Även resningen av halsen påverkas negativt om frambenen står för långt fram.

Är du ute och går och går förbi en blank plåt eller ett skyltfönster. Dags för ett träningspass. Det blir bra träning på att stå i en mer rörig miljö, så som det är på en utställning.

När hunden ska stå fint så använd ett komando-ord som till exempel "stå", "stilla" eller vad du nu vill använda. Bara hunden förknippar det med att den ska stå fint.

Koppel i ringen

Utställningskoppel finns i många varianter. Det är många uppfödare som säger att man ska ha så smal snöre som möjligt. Det är lätt hänt att de utgår från vad de själva använder och glömmer bort att de är vana att ställa ut. Om man själv är ny på att ställa ut sin hund och hunden aldrig har gjort det förut så är det bättre att ta ett lite bredare utställningskoppel för träning och första utställningarna. Ett smalt tunt snöre i händerna på en som är ovan är ingen bra kombination. Risken är stor att hunden får en dålig erfarenhet av utställningar. Om den blir för uppstressad och börjar rycka i ett sådan uställningskoppel så gör det väldigt ont. Smärta + utställning = Nej Tack! tycker hunden och kommer ha svårt att visa upp sig på en utställning.

Sen ska kopplet sitta rätt också. Det ska faktiskt inte sitta runt halsen, även om det ramlar lätt ner där. Kopplet ska sitta tramt men inte hårt och gå under bakre delen av käkbenet och upp tätt bakom öronen. Kopplet ska hjälpa hunden att hålla upp huvudet. Om man är på en utställning och tittar så ta en extra titt på hur proffsen gör med kopplet. Det är en konst att kunna utnyttja kopplet för att hjälpa hunden och ge rätt komandon till hunden. Det är som dressyrryttaren styr sin häst i manegen. Och det finns många varianter. Det gäller att hitta den variant som fungerar bäst.

Valet av koppel är upp till var och en. En del vill att kopplet ska synas så lite som möjligt och väljer då ofta svart eller brunt. Men man kan också låta ett koppel harmonisera med de kläder som man själv har. Har man tex en vit dress på sig så lyser ett svart koppel. Då är det bättre med ett vitt. Har man en röd dress, så varför inte ett rött koppel? Det gör ingenting att kopplet syns bara det passar ihop med ekipaget. Alltså både hund och människan bakom hunden. Domaren störs inte av ett färglatt koppel om det passar. Däremot så ser det inte bra ut om koppeländen som blir över hänger och dinglar. Vik ihop den i handen så att det bara är den delen av kopplet som går mellan din hand och hunden, blir det som syns.

Ekipaget

Tänk på hur du ser ut. Du ska endera kompeltter hunden så hela ekipaget ser snyggt ut, eller så klär du dig så du inte syns utan blir en snygg bakgrund till hunden. Säckiga sweetshirtbyxor är ingenting att ha i ringen. Inte heller något storblommigt eller något annat virrvarr av färger och mönster. Har du en ljus hund som klä dig mörkt, och om du har en mörk hund så klä dig ljust. Vad du har på dina ben är viktigast då hunden är låg. En snygg dress är att föredra. Med byxor eller knälång kjol. Gillar du klänningar så se till att den inte är av flaxande typ. Det stör så domaren har svårt att se hunden. Plus att den kan skrämma andra hundar. Och skorna. Bekväma skor men snygga. Man ska faktiskt springa i ringen och ibland kan man få kuta runt länge innan domaren är nöjd. Ibland kan man undra om domaren sållar bland hundarna efter hur flåsiga människorna blir. Så lämna stilettklackarna hemma. Hur snygga de än är.

"Bostad"

Ha en bur till hunden. Det inte bara blir en säkerhet för hunden om det skulle komma förbi en otrevlig hund som naffsar. Det blir också en trevlig plats för hunden att vara på under dagen. En utställning tar en hel dag så hunden måste få ha ett eget krypin där den kan få sova. Lägg ett lakan över buren så det blir skugga men ändå luftigt. När man har mindre hundar så kan man lägga en skiva uppepå buren, så får man ett bra skötbord. Då blir det enklare att göra finputsningen. Men håll inte på hela tiden. Då blir hunden trött och det påverkar också resultat i ringen. Ett knep är att hunden får ha det tråkigt minst en timme innan det är dags. Då blir hunden mer allert över att få göra något.

Innan du går in

Var beredd på när det är din tur at gå in i ringen. Håll koll på när framförvarande grupp går in, så är det dags att ta ut hunden ur buren om den ligger där. Kolla igenom pälsen, gå bort till närmaste rastplats om du inte redan gjort det. En nödig hund kan inte visa upp sig något bra. Sedan en sista check. Har din hund mycket päls så ta ett par snabba tag med kardan om det behövs. Glöm inte att kolla din själv också. Har du bytt skorna? Sitter nummerlappen så att domaren kan de den? Godisbiten i handen? Hänger koppleänden och dinglar? Check, check, check. Det behövs mellan 15-30 minuter för att göra sig startklar. Det är bättre att stå beredd vi ringkanten några minuter innan.

Sen har du ungefär 2 minuter på sig i ringen att visa vad din hund går för. Inte mycket tid och därför är det så bra att man har tränat innan.

Så lycka till i ringen nu, och berätta hur det gick.

Artikelbild: Nora från Kennel Hazelhouse

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Annons:
[countess]
1/21/12, 1:35 PM
#1

Har jag flyt eller ? Har nämligen anmält mig till min första utställning och ska dessutom ställa min valp på 5 månader =) Super bra artikel=)

Sofiatinnert
1/21/12, 3:23 PM
#2

jätte bra artikel!

http://beautywithsofia.wordpress.com/

medde
1/21/12, 9:28 PM
#3

#1 Vilken tur! All lycka till på utställningen.. Glöm inte berätta hur det gick.

Artikeln är toppen bra. Tack SissieSkrattande

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Cassii
1/22/12, 2:12 AM
#4

Den 25/2 blir det den första officiella, jätte nervös! Skrattande

Jätte bra artikel Glad


_Wilma
1/22/12, 11:10 AM
#5

Bra artikel!

Wilma ska också ställas den 25/2 (första officiella). Kul!

Sajtvärd på Sheltie IFokus

Cassii
1/22/12, 12:24 PM
#6

#5 Kul! Vilken klass? Glad


Annons:
Kitten86
1/22/12, 1:11 PM
#7

#5+6

Lycka till!! Håller tummarna för er. Kommer säkert gå jättebra ska ni se… Uppdatera gärna sen med hur det gick för er!

\Medarbetare på Sheltie Ifokus\

_Wilma
1/22/12, 1:37 PM
#8

Wilma ska upp i juniorklassen. Hon är 10 månader då.

Vi försöker träna på att stå och gå i utställningskoppel lite varje dag. :)

Sajtvärd på Sheltie IFokus

Cassii
1/22/12, 6:54 PM
#9

#8 Kul, då blir vi mot varandra! Skrattande har du nån bild på henne? Det är kul att jämföra päls, utveckling m.m

#7 Tack! Tror inte det kommer gå bra, men det är kul med en bedömning som räknas! Glad


Kitten86
1/23/12, 9:09 PM
#10

#9
Det är ju en "prestation för dagen" samt att olika dommare dömmer olika. Min kära pärla gick jag på utställnings/ ringträning med och det tyckte han var kul, sen ställde jag ut honom på en Int. utställning och han gick jättefint i ringen, stod stilla och fint på bordet och bjöd t.o.m dommaren på pussar och svansviftning, men..

…Trots fin kritik så blev han ändå "utdömd" med en 0:a. Men jag tog fortfarande med mig min underbara, och fortfarande lika underbara, pärla hem och var jättenöjd med hans insats och prestation. Sen kan man inte bli omtyckt av alla…!!

Kommer nog gå jättebra ska du se!!! Gå in och ÄG ringen, och glöm inte att ha kul och ta det för vad det är…

\Medarbetare på Sheltie Ifokus\

Cassii
1/23/12, 9:18 PM
#11

#10 Lexie är ju på tok för liten och tunn.. Vilket är hennes anledning till varför hon blivit utdömd från de inoffa. Ska dock inte ställa henne själv, då min pappa kritiserade min handling så mycket sist så att jag inte vågar Tungan ute

Vad kul! Önska att lex också var så i ringen..


_Wilma
1/23/12, 9:25 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#12

#9 Intressant att se hur det går till en utställning, och få se andra hundar. 

Jag är nöjd om Wilma går och står fint, att hon kan hantera situationen. Sen spelar det inte så stor roll vilken bedömning hon får. För mig är hon ju så klart jättefin oavsett kritik.Glad

#8 Jag har inte riktigt aktuell bild. Jag tar en där hon var knappt 8 månader.

Sajtvärd på Sheltie IFokus

Cassii
1/23/12, 9:27 PM
#13

#12 Oj vad stor hon är! Förvånad


Annons:
_Wilma
1/23/12, 9:33 PM
#14

#13 Bilden kanske "ljuger". Hon är inte så stor..

Sajtvärd på Sheltie IFokus

Cassii
1/23/12, 9:39 PM
#15

#14 Hon ser betydligt mer pälsad ut än min dam iaf.. Ska bli kul iaf!


MelliPirelli
1/23/12, 11:00 PM
#16

Jättebra artikel! Glad Jag skulle kunna fixa en film på utställningsträning, om så önskas…

Medarbetare på Australian shepherd 
Bloggar om hunderiet 

GuUuLd
1/24/12, 3:33 PM
#17

Bra artikel! :) Hade tänkt anmäla Helix till vilsta då han är exakt 4mån den 25/2, men så är det ju det där med den lilla testikeln som fortfarande inte hittat ner.

//GuUuLd, 

-IE Photography-
Instagram: idaephoto, crumbleshamstery, salmonriver_shelties

sissie
1/24/12, 7:06 PM
#18

Du kan massera ner den om du känner den i buken. De kan ju hoppa lite upp och ner när de är i den åldern. Ta inte i för hårt utan var mer mjukt envis.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Aleeexandra
1/24/12, 8:41 PM
#19

#16 Vore super med en film!! :)

Funderar på att ställa Enzo i vilsta för kul skull, det är bra miljöträning för honom, men jag är dock heeelt grön inom utställning, har aldrig ställt en hund förut, så får läsa på mig lite :D

KSP
8/9/12, 12:01 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#20

Hej! Fin artikel!

Vill göra dig uppmärksam på att en uppfödare (Kennel Uppercout) vid namn Elisabeth Wahlström plagierat din artikel. Hon har bytt ut ett och annat ord (I mening nr 2: noviser till nya, t ex) men det är ett solklart plagiat som hon publicerat i eget namn på kennelns Facebook sida.

Du kan kolla det här: http://www.facebook.com/pages/KENNEL-UPPERCOUTF%C3%96R-HUND%C3%84LSKARE/110777525618385

Elisabeth Wahlström har regelmässigt plagierat, dvs stulit texter, från vår blogg Sociala Hundar (socialahundar.blogspot.se) och åtminstone fyra andra bloggar. Vi har fått henne att ta bort den bloggen.

Tyvärr verkar hon fortsätta sno välskrivna texter. I det här fallet från dig. Ett solklart brott mot upphovsrätten!

Jag har bifogat en screenshot på Facebook-sidan.

Gör vad du vill med den här informationen, men jag hoppas att du går vidare med den.

Med vänliga hälsningar

Dan Porsfelt, skribent på Sociala Hundar.

Annons:
sissie
8/10/12, 8:10 AM
#21

Jag har skickat PM till henne via fb. Tusen tack för att du sett min text. GladSjälvklart så ska man fråga först om man får låna. OCh det har hon inte gjort.Rynkar på näsan

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Catta-
3/3/13, 10:56 AM
#22

Jättebra artikel! Har börjat träna min valp lite smått inför utställning och denna artikel hjälpte mig mycket 🙂

"Lycka och jubel att äga en pudel!"

medde
3/3/13, 12:06 PM
#23

#22 Toppen. Hoppas det går bra för dig,Har du tänkt börja ställa nu till våren?

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Catta-
3/3/13, 5:39 PM
#24

#23 Hon är bara 10 veckor just nu så tränar väldigt korta pass. Går bra i några sekunder sen blir det tråkigt 😛 Ska på en valputställning i maj :)

"Lycka och jubel att äga en pudel!"

medde
3/4/13, 9:45 PM
#25

#24 Men vad kul! Lycka till med tränandet. vore kul om du berättade då ni varit ute eran första utställning, även hur träningen gör

Lycka till

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: