Annons:
Etiketthälsa-och-sjukdomar
Läst 17890 ggr
Ressu
1/23/12, 10:59 AM

Mjölktänder och tandlossning

Dessa sylvassa gaddar som har en tendens att haka fast lite här och var. Men hur är det då valpen har både mjölktänderna och de riktiga samtidigt?

Att valpar har sylvassa mjölktänder vet ju de flesta av oss och vi kan väl lugnt säga att de flesta av oss också har råkat ut för dessa tänder en eller annan gång.

Då tandlossningen kommer igång (vanligtvis runt 4-6 månader) så vill valpen gärna tugga på allt. Detta är för att tänderna kliar och det finns många olika knep att lindra denna plåga. På marknaden finns många olika sorters bitringar numera även sådana som man kan lägga i frysen en stund så de är kalla eller så fyller man bara dessa med kallt vatten. Sedan finns det andra olika sorters leksaker som är ämnade att tuggas på. Tuggben är ett annat bra knep. Råa morötter har hos oss varit väldigt omtyckt av såväl valpar som vuxna (dock ska man ju inte heller ge för mycket av dessa)

Bitring

Nu är det ju tyvärr så att alla mjölktänder faller inte bort av sej själva. Ibland måste man in till veterinären för att avlägsna mjölktänderna då de riktiga tänderna har kommit annars kan mjölktänder (lite beroende på läge) påverka hundens normala bett. En gyllene regler är att då den nya tanden (alltså den riktiga som hunden ska ha resten av livet) har kommit halvvägs och mjölktanden ännu inte känns lös så är det bäst att konsultera med veterinär angående avlägnsning av mjölktanden. Det är speciellt hörntänderna som tenderar att bli dupletter. Speciellt innanför eller utanför placerade tänder bör man vara lite mera försiktig med då dessa påverkar bettet mera än de som kommer bakom eller framför i tandraden.

Avlägsning hos veterinären går till på följande vis:

Valpen bör vara oäten ca 12 timmar innan. Valpen får en spruta med lugnande medel hos veterinären så den sover under ingreppet. Tänderna dras ut precis som hos oss människor och detta tar under 30 min. Valpen kommer med hem direkt (för det mesta aningen groggig) och bör läggas på ett ganska varmt dragfirtt ställe tills den själv börjar röra på sej. Hur länge de är groggiga är väldigt individuellt. Det finns de som nästan direkt är på benen medans det även finns de som bara sover hela kvällen.

Ingreppet i sej är inget farligt men självklart bör man ju inte ta till detta före det är absolut nödvändigt.

// Ressu
kennel Westtorpets

-medarbetare på Cocker spaniel iFokus

 

Annons:
sissie
2/21/12, 7:18 PM
#1

Jag fick ta bort Tuvas hörntänder hos veterinären. Då passade de också på att pilla loss andra mjölktänder som också var på väg att ramla.

Jag väntade dock lite för länge med att ta bort dem, så hennes permanenta hörntänder är inte riktigt i rätt läge. Men de besvärar henne inte.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Sofiatinnert
2/21/12, 8:21 PM
#2

Bra artikel intressant läsning :) Hade inga problem med Pixies tänder alls.

http://beautywithsofia.wordpress.com/

Ressu
2/21/12, 8:27 PM
#3

Poitu fick vi dra ut över höger hörntand. Ressu och Kiira hade inga problem alls.

På cockersidan så hade Neiti inga problem och inte heller Kalle, men Merja drog vi ut hörntänderna på (det var bara en som vuxit till gränsfall men vi tog alla på samma gång.)

Tyvärr är det många gånger så att man väntar för länge med att dra ut så det permanenta bettet påverkas. Men fick tipset just om att då halva "riktiga" kommit och mjölktanden sitter som sten är det dags att kontakta vetten.

// Ressu
kennel Westtorpets

-medarbetare på Cocker spaniel iFokus

 

Kitten86
2/22/12, 1:33 PM
#4

Mycket nyttig läsning!!

Tänder är ju inte alltid något man som ägare tänker på, utan förutsätter att det sköter sig självt. Jag har inte haft några problem med någon av mina två hundar vid tandbyte. Var lite kul när min sheltie var liten att regelbundet kolla hur det gick med tänderna. Kunde få lite roliga gluggar ibland.

Någon som vet om det finns ett mönster i hur en hund byter tänderna? Först de små fram (mellan hörntänderna) sen de större och sist hörntänderna? Något sånt tror jag det var för River iaf…

\Medarbetare på Sheltie Ifokus\

Ressu
2/22/12, 2:10 PM
#5

Hörntänderna brukar vara av de sista som byts ut har jag för mej.

// Ressu
kennel Westtorpets

-medarbetare på Cocker spaniel iFokus

 

Portis
2/22/12, 6:08 PM
#6

Jag var hos veterinären idag med min 6 månaders valp Abbe och de sa att hans två hörnmjölktänder måste dras ut. Så jag fick en tid om två veckor. Jag väntade nog lite för länge för de riktiga tänderna ser ut att ha växt ut helt och nu sitter den riktiga tanden + mjöltanden bredvid varandra på båda sidor. Abbe har tydligen lite överbett och det kan ju bero på detta.

Annons:
Kitten86
2/23/12, 12:10 PM
#7

Hoppas allt går bra för Abbe vid tanddragningen! Och att han bett blir bättre/ normalt efter.

\Medarbetare på Sheltie Ifokus\

Upp till toppen
Annons: