Annons:
Etiketttävlingar
Läst 5565 ggr
Sofiatinnert
2/23/12, 3:28 PM

Rallylydnad

Rallylydnad har den vanliga familjehunden i åtanke och betoningen ligger på glädje och samarbete. Målsättningen för träningen är att skapa en hund som fungerar väl i hemmiljö tillsammans med familjen likaväl som på offentliga platser eller tillsammans med andra hundar. Teamet strävar efter smidighet och uppmärksamhet med positiv utstrålning.

Tävlingsformen rally bjuder på variation och spänning med inslag av traditionell lydnad och freestyle.

En bana för Rallylydnad skall vara minst 15 x 20 meter, men en yta på 15 x 24 meter rekommenderas. Ett antal skyltar är utplacerade beroende på i vilken klass man tävlar i. På dessa skyltar står det vad man ska göra med hunden, vilket håll man skall svänga mm.

Du kan träna för att tävla men framför allt är detta riktigt kul och ger en enorm kontakt och följsamhet med din hund. Passar alla!

Hur kommer man igång?

Rallylydnad är en sport där ”teamet” hund och förare, genomför en bana som har designats av en rallydomare. Domaren ber teamet att starta och därefter genomför teamet en bana med övningar utmärkta på skyltar (10-20 övningar beroende på svårighetsgrad).

Utförandet av varje övning illustreras genom bild och text på skyltar. Bedömningen är mer generös än i traditionell lydnad. Teamet genomför banan i en rask, men normal hastighet, med hunden på förarens vänstra sida.

Hund och förare skall utstråla glädje och samarbete under hela genomförandet. I rally krävs inte ett perfekt fotgående men hunden skall befinna sig under förarens kontroll.

Teamet genomför banan utan instruktioner från domaren och målet är att genomföra den så korrekt som möjligt från start till mål med ledning av skyltarna.

Föraren får kommunicera obegränsat med hunden genom röst- och/eller teckenkommando. Kommunikationen skall användas för att uppnå bästa möjliga genomförande. Föraren får prata, uppmuntra, klappa i händerna eller använda andra verbala uppmuntrande förstärkningar i syfte att uppnå bästa möjliga resultat. Även otaliga upprepningar av röst eller
teckenkommando är tillåtet och påverkar ej bedömningen.

Det är ej tillåtet att ge hunden tillrättavisande, åthutande eller för hunden obehagliga röst-och/eller teckenkommando. Föraren får inte medvetet vidröra hunden.

Källor:http://www.rally-lydnad.se/

http://beautywithsofia.wordpress.com/

Annons:
Kjelle
6/22/12, 12:47 AM
#1

Det är en hel del arbete.


medde
6/22/12, 11:03 AM
#2

Så bra artikel! Min dotter har provat det här några gånger och det verkar verkligen kul. Även Mickey tycker det är superkul och är med på det "mesta" som hans matte vill.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Erlingsdotter
6/23/12, 3:03 PM
#3

Jag tycker Rallylydnad är jättekul speciellt nu när jag är stel av värk och inte riktigt orkar med farten i agility och annat!Glad

Cassii
6/23/12, 5:04 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#4

Det är jätte kul! På vår oplanerade debut i rally, så kom vi 3a i UDM (ungdoms dm) och blir kvalade till USM i rally 2013. Så nu ska vi försöka oss på en "riktig debut" i juli också Glad


medde
6/23/12, 5:21 PM
#5

#4 Det visste jag inte..Gratttis säger jag kanske för sent, men bättre sent än aldrig.. Wow vilken söt bild på den lilla tös.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Cassii
6/23/12, 5:30 PM
#6

#5 Tacktack! Skrattande


Annons:
Erlingsdotter
6/24/12, 12:57 PM
#7

Grattis säger jag också, jättekul! Tungan ute

Cassii
6/25/12, 1:36 AM
#8

#7 Tackar! Glad


Erlingsdotter
6/25/12, 1:42 PM
#9

Själv uppskattar jag ju denna aktivtet pga ont i kroppen men även för hundar som av olika anledningar inte bör slita eller anstränga sig för mycket fysiskt är detta en ypperlig aktivitet! Glad

Upp till toppen
Annons: