Annons:
Etikettutställning
Läst 10183 ggr
[johannnnah]
8/18/12, 8:28 PM

Trimma inför utställning

Att ställa ut sin hund är både spännande och roligt! Dessutom blir det social träning med alla hundar och människor som rör sig runt omkring. Förberedelser finns det massvis av och inte minst sheltiens päls! Öron och haser "ska" trimmas, men det ska se ändå naturligt ut. I början kan det vara trixigt, men övning ger färdighet.

Pälsen ska vara aningen sträv, så om man väljer att bada sin sheltie inför utställningen behövs sällan balsam. Att bada ett par dagar innan utställningen är att rekommendera då pälsen behöver ett par dagar på sig att lägga sig till rätta och inte vara allt för mjuk och flygig.

Att använda någon form av kvalitétspåverkande medel, till exempel kalk, är inte tillåtet. Kalk gör nämligen hundens vita partier ännu vitare och pälsen får ett strävare och mer uppborstat utseende. Det man kan göra en liten stund innan man går in i ringen, och som är tillåtet är att spraya hunden med vanligt vatten. Endast ett par droppar räcker, pälsen ska knappt bli fuktig, borsta sedan mothårs, spraya igen, borsta medhårs. Fluffa upp om det ser lamt ut någonstans och tänk på att även borsta över kopplet så att det inte plattar ner och/eller spänner fast hår. Ett tips är att använda ett koppel med snarlikfärg, exempelvis om hunden har en bred vit krage är ett vitt koppel lämpligt.

Öronen trimmas enklast med hjälp av effileringssax, trimkniv eller genom att rycka bort den döda pälsen. Här kan det vara riktigt knepigt att veta hur mycket man ska ta. Det får inte se vilt och ovårdat ut, men inte heller hårt och avrakat. Det som ska tas bort är de överflödiga "valphåren" som spretar. Med hjälp av effileringssaxen klipper man bort de långa stråna på insidan av öronen. Effileringssaxen är ett bra verktyg som gör att man kan klippa utan att det ser klippt ut!

Hasorna borstas upp med hjälp av en karda och sedan klipps det som är slitet alternativt 1-2 cm ifrån hasen. Inte heller här får det se bortklippt och fixat ut, naturligt är sheltiens valspråk!

Tassarna ska klippas så att den ovala tassformen framhävs. Runt trampdynorna ansar man om man vill. Saxen man använder ska vara välslipad så den inte klipper hackigt. Om man sedan använder en frisörsax eller tassax med böjda uddar för att undvika tasskador är upp till var och en. Självklart ska klorna vara klippta och välvårdade.

Vid uppvisandet av din hund, tänk på att ha neutral klädsel, det är hunden som ska dra till sig blickarna, inte du. Ett omönstrat tyg och bekväma skor slår aldrig fel! 

Men glöm för allt i världen inte den viktigaste saken hemma!Ditt glada humör! Lycka till! :)

Annons:
Gittan
8/22/12, 10:09 AM
#1

Mycket information och tips.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Kitten86
8/22/12, 9:07 PM
#2

Mycket bra och informativ artikel. Speciellt bra matnyttigt för den oinvigde/ nybörjar utställaren.

\Medarbetare på Sheltie Ifokus\

Wylde
8/23/12, 2:01 AM
#3

Härligt! Superbra artikel. =) Tack!

[lovihsa]
7/7/13, 10:01 PM
#4

Bra skrivet🙂

chemicalwarfare
3/12/14, 6:44 PM
#5

Det skulle vara superbra tycker jag med lite bilder! Speciellt före och efterbilder på trimmningen. För sådana som mig som inte fattar så bra..

Med vänliga hälsningar My!

Kolla gärna in min instagram mysvensk där ni kan följa mig och min hund!

_Wilma
3/12/14, 7:35 PM
#6

#5 Här hittar du lite bilder på hur man klipper. 🙂

http://www.evros.se/Grooming1.htm

Sajtvärd på Sheltie IFokus

Annons:
Upp till toppen
Annons: