Annons:
Etiketthälsa-och-sjukdomar
Läst 3904 ggr
Kitten86
6/4/14, 10:34 PM

Ormbett

Större delen av året har vi dessa krabater ringlande omkring vår närhet även om vi sällan ser dem. De håller gärna till bland stenar och stenmurar som värms upp av solen. Men även om dom är halvt gömda för oss så händer det att våra hundar hittar dom och blir bitna.

Största faran för hunden är huggormen som är den enda giftiga ormen vi har i Sverige. Den går till anfall om den blir överraskad eller känner sig trängd vilket lätt kan hända i mötet mellan orm och hund.

Huggormens gift orsakar skador på blodkärlen och ger koagulationsrubbningar som i värsta fall kan orsaka små blodproppar. I och med att ormens gift påverkar blodkärlen så påverkas  även alla inre organ som är blodförsörjda bl. a njurar, lever och lungor. Det är många hundar som överlever ormbett och få hundar får bestående men. De finns dock hundar som får bestående men i livet efter ett huggormsbett och detta beror på i dessa fall på bestående skador på njurarna. 

Det är inte ofta man som hundägare hinner se ormen. Utan det som oftast är utmärkande är att hunden skriker till och snabbt tar sig ifrån platsen den precis har varit på. Inom en kort stund, upp till en halvtimme, brukar ben, nos eller drabbat område svullna upp dramatiskt och hunden brukar också blir hängig. Tittar man då noggrannare på svullnaden kan man oftast hitta/se två små hål.

Om din hund har blivit biten av en huggorm så ska du i det akuta läget se till att hålla hunden så still som möjligt. Ju mer hunden rör sig desto fortare pumpas giftet ut i kroppen. Har du en hund i lagom storlek så bär gärna hunden. Är hunden biten vid huvud/hals så håll även koll på hundens andning och allmäntillstånd. Förr rekommenderades man att ge hunden kortison så snabbt som möjligt. Enligt nya rön så ses dock ingen större effekt på ett ormbett av en kortison behandling. Ibland kan man ge kortison till en ormbiten hund efter veterinärens ordination för att lindra chock och blodtrycksfall vid akuta lägen. Om din hund blivit huggormsbiten så kontakta en veterinär så fort som möjligt för hjälp och vidare behandling. 

Men alla ormbett behöver inte vara från en huggorm. Om din hund blir biten av en snok, och därmed inte svullnar direkt i och med att snoken inte är giftig, så tänk på att hålla koll på ormbettet så såren inte blir infekterade.

Författare: Mikaela Wennerberg (MikaTela)

_Källor:
- http://www.agria.se/hund/artikel/om-hunden-blir-ormbiten
- http://www.veterinaren.nu/hund/skador/bett-och-stickskador/ormbett-hund_4fe8af1ae695a_4fe8b156212c7_

\Medarbetare på Sheltie Ifokus\

Annons:
_Wilma
8/16/14, 7:20 PM
#1

Tack Mikaela Wennerberg för en mycket bra artikel! 🙂

Sajtvärd på Sheltie IFokus

Upp till toppen
Annons: