Annons:
Etikettrasstandard
Läst 9349 ggr
_Wilma
6/11/14, 1:23 PM

Pälsvård

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Sheltiens päls är en del av dess söta och eleganta utseende. Det kommer ofta frågor om sheltiens päls, om hur den ska skötas och om det tar mycket tid och om man bör klippa den på sommaren. Så här kommer en artikel om det!

Sheltiens päls kräver inte så mycket tid som man kanske tror. Men en del saker bör man tänka på.

Pälsen består av underull och långa täckhår. Den är både vatten - och smutsavstötande. Det är sällan smutsen kommer så långt in som till huden. Pälsen skyddar både mot kyla på vintern och värme på sommaren. Tänk dig en varm sommardag, då är det skönt att ha en isolerande skjorta. På liknande sätt skyddar pälsen då det är varmt. Så i normalfallet bör pälsen inte tunnas ut eller rakas. Tycker man ändå att hunden har svårt för värmen kan man i värsta fall raka/klippa magen och insida lår. Att blöta tassarna brukar också vara väldigt effektivt.Tänk på att aldrig överanstränga hunden nu i sommarvärmen! Låt den ligga i skuggan eller vara inomhus. Se till så den har tillgång till friskt vatten. 

Vilka tillbehör är bra att ha?

Stålkam och karda

Borste, vanlig sax, effileringssax och klotång

(Hundschampo och hårfön)

Borstning

Borsta ända in till huden för att nå både täckhår och underull. Börja med att borsta mothårs för att vara säker på att hela bottenpälsen nås. Borsta igenom HELA pälsen ända in till huden så det kommer in luft mellan, då skyddar pälsen särskilt bra mot kyla och värme. Borsta försiktigt så att inte pälsen slits av såvida inte hunden fäller! Pälsen bakom öronen tovar sig ibland, då den oftast är den mjuk och fin. Sök igenom pälsen efter ytterligare tovor. Borsta pälsen medhårs avslutningsvis.

Det kan vara lämpligt att borsta igenom pälsen en gång i veckan, då hinner det inte bli så mycket tovor.

Pälsen bakom örat blir lätt tovig. Kamma försiktigt.


Hur ofta bör sheltien bada/ duscha?

Då man varit ute i regn och smuts är det oftast tillräckligt att duscha av tassar och ben med vatten. Det räcker att bada några gånger om året. Ofta badas den i samband med fällningen. Många anser att fällningen påskyndas genom bad.

Bad och schamponering

Borsta igenom pälsen, fukta den med ljummet vatten. Blanda ut schampot i en flaska med vatten. Schamponera och skölj. Upprepa schamponeringen ännu en gång. Skölj noga. Om pälsen är mycket tjock kan det vara bra att använda balsam som gör pälsen lättare att reda ut. Torka pälsen noga med handduk/ Plutoduk. Föna / borsta pälsen helt torr.

Framtassar

Före klippning

Klipp klorna. Klipp pälsen under tassarna. Klipp pälsen runt tassen, och forma till pälsen på tassens ovansida. Här kan det vara bra att använda effileringssaxen. Klipp pälsen baktill på tassen (ca ½ cm), då håller sig tassarna renare vid promenader. Borsta ut pälsen på tassens baksida och jämna till mot fanorna.

Baktassar


Klipp klorna. Klipp pälsen under tassarna. Klipp pälsen runt tassen och forma till den på ovansidan med effileringssax. Klipp baktill på tassen (ca ½ cm) upp mot hasorna. Borsta pälsen på hasorna och jämna till bakåt.

Öronen

Klipp bort hårstrån som sticker ut.

Beroende på hur öronen ser ut ska de klippas på lite olika sätt. Tunga öron klipps mer än lätta.

Klipp försiktigt längs örats kant.

Hårstrån som sticker ut och gör att örat ser ovårdat ut tas bort. Pälsen på insidan örat kan klippas kort.

Så här ska en sheltiepäls vara enligt standarden…

Shetland sheepdog skall ha s.k. dubbel päls. Täckhåret skall vara 
långt, rakt med grov struktur. Underullen skall vara mjuk, kort och 
tät. På hals och bröst skall pälsen vara mycket riklig och bilda man 
och krås. Frambenen skall ha rikliga fanor. Ovanför hasen skall 
bakbenens vara rikligt pälsbeklädda, men nedanför halseden skall 
pälsen vara tämligen kort. Även ansiktet skall ha kort päls. Pälsen 
skall vara anpassad till kroppen och varken dominera eller dölja 
kroppsformen. Helt korthåriga hundar är absolut inte önskvärda.

Text och foto: _Wilma

©  _Wilma

Sajtvärd på Sheltie IFokus

Annons:
_Wilma
6/14/14, 9:13 PM
#1

Artikeln är tänkt som information till dej som nyss har skaffat sheltie eller som går i valptankar. :)

Det skulle vara bra med lite tips av er som haft sheltie ett tag angående hur era sheltiesar gör för att klara värmen nu under sommaren!

Är det någon som använder kyltäcke, kyldyna eller något liknande? 🙂

Sajtvärd på Sheltie IFokus

Kitten86
6/14/14, 10:00 PM
#2

Toppen bra artikel!

Jag har nu rakat magen på båda mina pojkar för att underlätta för dem i värmen. Speciellt Jayson, min yngsta, verkar lida mer av den extrema värmen som varit. Annars har jag dörren öppen så hundarna kan välja själva om de vill ligga i skuggan ute eller inne under takfläkt. Promenader blir det mer tidigare på morgonen eller sena em/kvällen när det svalnat av ute. Flera vattenskålar finns tillgängliga på flera ställen på/omkring tomten med färskt vatten för att underlätta för hundarna.

Jag har ett Hurtta kyltäcke till River som han använt tidigare somrar riktigt varma dagar. Fungerar hyffsat bra tycker jag. Annars har jag hört gott om både kylhalsband och kyldyna på hund överlag även om jag inte testat själv och känner en som har kyldyna till sin sheltie. Funderar själv på att införskaffa en kyldyna men inte hittat någon än.

\Medarbetare på Sheltie Ifokus\

SparklingTindra
6/16/14, 1:27 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

En av mina lånehundar brukar ha kyltäcke när vi är på agilitytävlingar. Hon hatar den men den fyller sin funktion. Det är dock många som säger att den kyler ner musklerna och att det därför inte är bra att använda.

Jag har även två kyldynor men dom har jag inte hunnit använda än.

Annars ser jag till att dom har tillgång till vatten och så brukar jag göra isglass åt dom här hemma. När vi går på promenader och det är varmt ser jag till att gå på ställen där dom kan bada efter vägen. Min ena tik är badgalen så hon badar även om det inte är varmt också  ;)

Annars så tycker jag att mina hundar klarar värme bra. Dom har väl fungerade pälsar trots att min ena har mkt päls. Jag är väldigt skeptisk till trenden som är just nu, att raka ner sina hundar.

Kitten86
6/16/14, 1:51 PM
#4

#3
Otroligt söt hund!

Nej, många rakar ju ner sin hund numera men som berörts tidigare så fyller ju sheltiens päls flera funktioner bl.a att skydda hunden från både värme och kyla.

\Medarbetare på Sheltie Ifokus\

_Wilma
6/16/14, 5:03 PM
#5

#3 Ja, det är en jättefin hund du har. Är den skuggad sobel eller trefärgad? :)

Sajtvärd på Sheltie IFokus

SparklingTindra
6/16/14, 9:05 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#6

#4 och #5 Tack! :) Hon är skuggad sobel.

Annons:
johannan36
6/23/14, 6:23 PM
#7

#2 hur har du rakat under magen? Har du någon bild?
 Funderar på att göra det på Hugo, han är så värmekänslig.

Kacher
6/25/14, 8:35 AM
#8

Jättebra artikel! Informativ och välskriven. 🙂

JohannaN
12/25/14, 3:29 PM
#9

jätte bra artikel🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Upp till toppen
Annons: