Annons:
Etikettövrigt
Läst 4580 ggr
_Wilma
3/9/16, 6:32 PM

Ensamhetsträning

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vi lever i ett samhälle där vi tyvärr inte kan ta med våra hundar överallt, därför måste vi som ansvarsfulla hundägare lära våra hundar att vara ensam hemma en liten stund de gånger de inte kan följa med oss.

Förstå din hund

Det är viktigt att tänka på att hundar är flockdjur som inte är gjorda för att vara ensamma. De gör vad som helst för att få vara tillsammans med sin familj.

En del raser har lättare för att lära sig vara ensamma då de avlats för att arbeta mer självständigt medan andra raser som avlats för att jobba tillsammans med sin förare kan ha svårare för att bli lämnade ensamma. Det kan givetvis även skilja mellan olika individer.

En vuxen hund som fått rätt ensamträning kan klara av att vara ensam upp till 4-5 timmar/dag medan en valp inte kan lämnas ensam alls. Valpen måste först tränas att vara ensam precis som den måste lära sig allting annat.

När kan jag börja ensamträna hunden?

Velvet som en trygg liten valpOm du skaffar en valp så låt det gå ett par veckor så att valpen hunnit bli trygg i sitt nya hem innan ni börjar träna. Givetvis ska valpen inte lämnas ensam alls under den tiden!

Skaffar du en vuxen omplaceringshund så gäller samma princip, lämna inte hunden ensam alls innan den känner sig trygg i sitt nya hem!

Några tips på hur ensamträningen kan gå till:

  1. Börja med att lämna hunden väldigt korta stunder, gå ut och stäng dörren för att direkt öppna och gå in igen. Gör ingen stor sak av det utan se det som världens mest naturliga sak att du kommer och går. Börja med att lämna hunden några få sekunder och utöka sakta tiden så att hunden vänjer sig vid att vara ensam utan att få separationsångest, yla, skälla, tugga sönder inredning, mm. Passa på att träna då hunden är trött, efter träning, promenader eller annat som den blir trött av.

  2. Om hunden börjar skälla, yla och föra oljud då du går ut så vänta med att gå in tills hunden är tyst igen, om den så bara är tyst några sekunder. Går du in medans hunden skäller så lär den sig väldigt snabbt att du kommer tillbaka så fort den låter, hunden har då kommit på en väldigt bra inkallningssignal till dig. Då du kommer in igen så gör ingen stor sak av det, bekräfta bara att du sett hunden genom att tex säga "Hejsan Fido". När du varit inne en stund så kan du ägna mer uppmärksamhet åt hunden för då förknippar den det inte med att du kommer genom dörren.

  3. En del hundar blir lättare stressade och oroliga om de har ett stort område att röra sig på då de är ensamma. I så fall så kan du begränsa hundens utrymme till att den får vara i ett eller två rum då du lämnar hunden, se bara till att den kan gå fritt mellan sin bädd och mat- och vattenskålar. (OBS! det är enligt svensk djurskyddslag olagligt att ha hunden instängd i bur i hemmet oavsett hur korta stunder det gäller!). Du kan lätt avgränsa utrymmet genom att stänga dörrar eller sätta upp grindar _(du kan enkelt göra grindar av kompostgaller).

    _

  4. Ge hunden ett tuggben, leksak eller annat som hunden tycker om som den bara får då den ska vara ensam. Du kan tex göra en leklåda, skaffa en plastlåda som du fyller med goda märgben, aktiveringsboll, leksaker och annat roligt. Plocka bara fram denna låda just innan du går hemifrån och då du kommer hem så plockar du ihop sakerna och ställer undan lådan igen. På detta sätt så får hunden en rolig sysselsättning medan den är ensam hemma och den kan till och med börja tycka att det är roligt då du går hemifrån för då får den en massa roliga saker att leka med.

Velvet med en av sina favorit leksaker

Lycka till med träningen av din hund!

Källa: http://www.hundliv.se/productcart/tips/lamnaensam.htm och egna erfarenheter.

/Mvh Anne

_**www.blandrashundar.ifokus.se**_

Denna artikel är skriven av Anne som är Sajtvärd på Blandrashundar i fokus. Ett stort tack för att vi får ta del av artikeln här på Sheltie i Fokus!  / _Wilma

Sajtvärd på Sheltie IFokus

Annons:
Kitten86
3/10/16, 6:44 PM
#1

Mycket bra artikel!

Speciellt bra att påpeka är att man även måste tänka på det här med ensamhetsträning om man tar en vuxen omplaceringshund och att det endast inte är något man tränar med valpar/unghundar.

\Medarbetare på Sheltie Ifokus\

Upp till toppen
Annons: