Annons:
Etikettsjukdomar
Läst 2216 ggr
_Wilma
2014-02-18 21:19

Genombrott i PRA-forskningen

PRA (progressiv retinal atrofi) är en genetisk ögonsjukdom som drabbar några hundraser däribland shetland sheepdog. Lyckligtvis är inte risken alls stor (någon promille), men PRA är ändå en faktor som man måste ta hänsyn till vid aveln.

NSSK, den norska motsvarigheten till SSSK, har en projektgrupp som forskat på den genetiska bakgrunden för PRA. Genom ett samarbete med norska och svenska ögonspecialister har man kartlagt kända anlagsbärare. Man ha lyckats identifiera en viss mutation som kan kopplas till PRA.

Nästa steg blev att ta fram ett tillförlitligt gentest. Då antalet PRA-fall inte är så stort har det tagit ganska lång tid, men enligt uppgifter kommer ett test att vara tillgängligt redan sommaren 2014!

Att ett test är tillgängligt är mycket positivt för avelsarbetet, men det väcker också andra frågor:

¤ Hur ska testet  användas?

¤ Kan anlagsbärare användas i aveln?

¤ Hur påverkas de avelsrekommendationer som SKK och SSSK har?

Källa: http://www.nssk.no/

Det ska verkligen bli spännande att följa utvecklingen framöver! 

   🙂    _Wilma

Sajtvärd på Sheltie IFokus

Annons:
KickiG
2014-02-18 21:48
#1

Det här var verkligen en intressant forskning!

Man behöver ingen tv när man har möss.

Medarbetare på Mus iFokus och Finland iFokus

Kitten86
2014-02-19 17:37
#2

Intressant forskning och ett rätt kliv framåt kan jag tycka att man snart ska kunna kolla detta genom DNA prov. Har för mig att denna typ av test, för just PRA, redan finns för pudel.

Hos pudel får iaf en anlagsbärare endast paras med en som är fri (paras två fria med varandra benämns valparna hereditärt fria), för att inte ge upphov till sjuka djur. Även om man i de bästa av världar alltid ska försöka använda sig av friska individer inom aveln!

Spännande framtid vi möter iaf 😎

\Medarbetare på Sheltie Ifokus\

_Wilma
2014-02-19 17:51
#3

#2 Ja, det finns redan gentest för en del raser redan. 

Håller med om att det är ett kliv i rätt riktning! 🙂

Sajtvärd på Sheltie IFokus

Runans
2014-02-21 21:45
#4

Jättebra att hålla koll på detta. Har börjat läsa på mer om sheltiens ögonsjukdomar sedan jag skaffat vår egen sheltie för nio månader sedan. Har mer erfarenhet av dansksvenska gårdshunden som är en mycket frisk ras och där är avelsrekommendationerna mycket mer strikta, jämför bara några exempel:

Minimiålder för första valpkull:

Dansksvensk gårdshund:          hanar 24 månader, tikar 22 månader

Shetland sheepdog:                  hanar 20 månader, tikar 15 månader

Lägsta kvalitetsklass på utställning:

Dansksvensk gårdshund:          very good

Shetland sheepdog:                  good

Många ögonsjukdomar uppträder sent, först vid 4-5-årsåldern varför äldre friska hanar är säkrare att använda vid avel än mycket unga. Urvalet avelshanar inom sheltierasen är inte så stor så många unga sheltiehanar används mycket intensivt i aveln. Jag ser i hunddata många exempel på sheltiehannar som har mer än 150 avkommor. Många avkommor riskerar därmed att bli anlagsbärare till sjukdomar som visar sig senare hos föräldern. Dessa anlagsbärare hinner sprida anlagen vidare innan sjukdomar uppdagats… Rasklubben menar att det är upp till uppfödarna att ta ansvaret för att hundarna inte överanvänds.

För dansk-svenska gårdshundar finns en maxgräns på 30-35 valpar per hane/tik. 

Är det inte dags att bli mer restriktiv i avelsarbetet med våra fina underbara shelties så att andelen friska individer utan allvarliga ögonsjukdomar ökar!

_Wilma
2014-02-22 09:10
#5

#Intressant jämförelse. 🙂

Håller med om att avelsarbetet bör syfta till att få fram en frisk och sund ras. :)

Det är många olika faktorer som man bör ta hänsyn till i avelsarbetet. Hälsa och mentalitet är mycket viktiga faktorer. De flesta uppfödare ser även exteriören som viktig.

Det finns en fara i att använda vissa individer för mycket i aveln. Det har hänt att avelshanar som man trott inte var anlagsbärare egentligen var det. Därför är det ju jättebra om man redan tidigt kan upptäcka det ex med ett gentest. 

Men man får inte tro att ett gentest löser alla problem ex för PRA. Några andra raser har redan haft gentest ett tag, och det har visat sig att det för vissa raser finns flera olika varianter av PRA. Och ett test är kanske utformat för endast en variant…

---

Så här står det i SKK:s registreringsregler för 2014:

… att inte i avel använda hanhund/tik förrän vid den ålder då hunden uppvisar en vuxen individs fysiska mognad och beteende. Tik får paras tidigast vid 18 månaders ålder.

SKK:s regler gäller många raser, men de enskilda rasklubbarna kan ha andra rekommendationer.

SSSK:s valphänvisningsregler gäller om man annonserar på SSSK:s hemsida. Där står följande rekommendation:

Fadern ska vid parningstillfället ha uppnått 15 månaders ålder. Modern ska vid parningstillfället ha uppnått 20 månaders ålder.

Sajtvärd på Sheltie IFokus

emma93
2015-11-24 18:59
#6

Nu går det att DNA-testa sin Sheltie mot en variant av PRA (man misstänker att det finns minst en variant till som man ännu inte kan testa för). Det finns flera laboratorier att testa hos (bland annat Laboklin) men SSSK länkar till ett i Oslo där forskningen också skett/sker. Förfarandet (t.ex remiss för att kunna registrera det hos SKK när det blir dags för det) står beskrivet på sssk.org för den som är intresserad av att veta mer.

Annons:
Kitten86
2015-11-24 19:18
#7

#6
Spännande utveckling!

\Medarbetare på Sheltie Ifokus\

_Wilma
2015-11-24 20:25
#8

#6 Intressant!

Sajtvärd på Sheltie IFokus

emma93
2016-10-22 17:40
#9

Puttar upp denna tråd igen. Är det någon som har nyttjat det DNA-test rörande en variant av PRA hos Shelties som nu finns? Det går ju inte att se på hunddata (än, vet inte om det kommer att gå heller) så det går inte att få nån överblick om folk testar eller inte. Egentligen är väl kanske inte detta test så intressant om inte hunden skall gå i avel, för det går ju inte att behandla förebyggande, mig veterligen, om hunden skulle visa sig ha PRA. Eller tänker jag galet?

Upp till toppen
Annons: