Annons:
Etikettvalpar-avel
Läst 2184 ggr
_Wilma
2017-04-19 23:58

Gentest för merle

Färgen merle orsakas av en speciell gen i hundens arvsmassa. En avkomma efter två hundar som bär på merlegenen löper ökad risk för defekter (ex dövhet och blindhet). Merlegenen förekommer hos flera raser bland annat hos shetland sheepdog. 

Det är inte förenligt med SKK:s grundregler att para två kända anlagsbärare för merle med varandra. Merleanlaget kan finnas dolt hos hundar med gul eller röd pälsfärg, för sheltiens del hos de med sobel färg. 

Norska Kennelklubben har börjat tillämpa DNA-test för merle genom det tyska laboratoriet Laboklin. SKK:s experter bedömer att testet är tillförlitligt på de fyra genvarianter av merle som idag är definierade. 

SKK/ AK beslutade att införa central registrering av merle-test genomförda vid Laboklin (såväl laboratorieremissen som SKK:s DNA-remiss ska användas) samt att se över SKK:s registreringsregler och AK:s policyuttalande avseende merle. 

De rasklubbar som idag har särbestämmelser avseende merle i registreringsreglerna kommer att kontaktas med förslag om att revidera dessa. 

Berörda rasklubbar kommer även att uppmanas att informera sina uppfödare om möjligheten att testa hundar som i nuläget är avelsspärrade i enlighet med gällande särbestämmelser för att se om dessa bär på merle-anlaget. 

För central registrering av testresultat gäller att SKK:s DNA-remiss ska fyllas i vid provtagningen och bifogas till provsvaret från laboratoriet. 

Källa: Protokoll SKK/AK nr 2 2017

Så här står det i SKK:s nuvarande registreringsregler för shetland sheepdog angående merleanlagsbärare:

"Registreringsförbud för avkomma efter två blue merle färgade hundar samt avelsförbud för sobelfärgad avkomma efter blue merle färgad hund parad med sobelfärgad hund. Gäller fr o m 1998-01-01."

Sajtvärd på Sheltie IFokus

Annons:
emma93
2017-04-20 08:34
#1

Tack för infon #0! Jag tycker faktiskt att det är positivt att eventuellt kunna ta bort vissa avelsspärrar. Hunden är ju spärrad för att inte riskera att dubblera merle i nästa led, men får man det klarlagt vilken gen den bär på så kan man avla vidare utan risk att dubblera. Det följer ju SKKs policy att man inte skall begränsa genpoolen mer än nödvändigt.

_Wilma
2017-04-20 11:30
#2

#1 Jag tycker också att det är positivt. Avelsbasen bör hellre ökas än minskas. Huvudsaken att det görs utan risk för genetiska skador.

Sajtvärd på Sheltie IFokus

Kitten86
2017-04-20 19:33
#3

Tack för infon och det känns som ett steg i rätt riktning!

\Medarbetare på Sheltie Ifokus\

_Wilma
2017-05-01 23:40
#4

Jag hittade en intressant sida hos SKK om den genetiska bakgrunden till merle och de nya forskningsrön som gjorts om de fyra genvarianterna (s k alleler).

Hämtat från SKK …

FAKTARUTA - Fyra olika genvarianter

På det ställe i arvsmassan, det locus, som orsakar merlefärgen finns enligt de senaste rönen fyra olika genvarianter, så kallade alleler. Dessa fyra genvarianter kan kombineras till 10 olika genotyper.

M – den ofullständigt dominanta allel som ger den karakteristiska merleteckningen. Hundar som är homozygota M/M blir ofta närmast helt vita och kan ha grava defekter. På en hund som är gul eller röd (på färggenetikspråk kallad e/e), och följaktligen inte kan producera något som helst svart pigment, syns vanligtvis inte en eventuell närvaro av M-allelen.

Ma – atypisk merle. Denna genvariant har definierats relativt nyligen och är en kortare form av merleallelen (M). Hundar som är atypiska merle kan uppvisa utspädd grundfärg och atypisk merleteckning.  Atypiska merle bör endast paras med icke-merle eftersom Ma kan omvandlas till M.

Mc – kryptisk merle. Denna genvariant är en kortare form av merleallelen (M), och även kortare än atypisk merle (Ma). Hundar som är kryptiska merle kan ha bara små områden med merleteckning, och därför vara svåra att identifiera som merle. Mc - allelen verkar inte ge upphov till de hälsoproblem som M gör. Kryptiska merle bör dock endast paras med icke-merle eftersom Mc sannolikt kan omvandlas till M.

m – den recessiva allel som ger normalt färguttryck, vanligen kallad vildtyp eller normalvariant av genen.

Sajtvärd på Sheltie IFokus

emma93
2017-05-02 17:25
#5

Jättetack för intressant info#4!

Kitten86
2017-05-02 22:40
#6

#4
Mycket intressant info!

\Medarbetare på Sheltie Ifokus\

Annons:
LyQa
2017-07-04 22:38
#7

Dum fråga kanske.. Men säg att man parar en Blue merle med en trefärgad, där den trefärgades mamma är BM, sen säg att de får en valp som är BM.Hur ser riskerna ut för denna valpen vad gäller blindhet osv? Är det möjligt att registrera valpen?

emma93
2017-07-05 09:47
#8

#7 Det är ingen dum fråga :). Riskerna för den valpen är liten då merle i de allra flesta fall syns på den hund som har genen. Dvs den trefärgade mamman är med största sannolikhet trefärgad och har inte fått sin mammas merlegen. Det förekommer ibland något som kallas cryptic merle eller phantom merle där man har svårt att se att hunden är merle pga att det bara blivit en så otroligt liten fläck av den solida färgen (i Shelties fall den svarta pälsen) som "blekts" till merle. Men det är väldigt ovanligt att man inte upptäcker ens en liten fläck på den hund man tänkt avla på.

_Wilma
2017-07-05 11:54
#9

#7 Valpen registreras som vanligt.

Sajtvärd på Sheltie IFokus

lillaräven
2017-07-18 08:27
#10

# 8 #9 Åh tack snälla! Har inte varit speciellt insatt i sheltiens färggenetik, så blev lite orolig.

Upp till toppen
Annons: