Övrigt

Syns i mörkret!

2010-11-24 13:54 #0 av: Chanku

Nu när vintermörkret har kommit så gäller det att se till att både hund och ägare syns i mörkret.

Dags att gå ut med hunden? På med skorna, jackan, mössa och vantar. Koppel på hunden och så ut genom ytterdörren. Men vänta, glömde du inte något? Reflexer! Även om du går i upplysta samhällen är det väldigt viktigt att ha reflexer på sig och därmed ge bilisterna en chans att se dig och din hund i god tid.

Vad finns det då för sätt att synas i mörkret?

Reflexvästar av olika slag täcker en större yta av hunden och har ofta reflexer på flera olika ställen vilken gör att hunden syns bättre.

Reflexhalsband kan försvinna i sheltiens stora krage, men det finns halsband med flärpar som sticker ut ur pälsen och därmed gör att hunden syns.

Reflexkoppel finns olika versioner av. Tänk på att det bästa är om reflexerna finns på bägge sidor av kopplet!

Blinklampor är väldigt populärt. Finns både i halsbandsform, på reflexvästar och som lösa lampor. Tänk på att använda lampor som faktiskt är testade och som syns på avstånd. Det finns små lampor godkända för cykel (cykellampor måste synas på minst 500 meters avstånd) som går utmärkta att fästa i hundens halsband. Lamporna går ofta att variera mellan pulserande (blinkande) och ett fast sken. Här är det upp till matte/husse att avgöra vad som är mest bekvämt. Att gå en lång promenad i discoljus kan vara frustrerande och då kan det vara skönare för ögonen om det är ett fast sken. Blinklamporna kan vara bra att ha på om du har hunden lös i mörkret. Du ser lätt var hunden befinner sig.

Matte och husse måste såklart också synas i mörkret! Reflexvästar, blinkande lampor, reflexband och dinglande reflexer är de allra vanligaste reflexerna att använda sig av. Tänk på att det inte bara är noga med att hunden syns, det är lika viktigt att du som ägare syns när du är ute längs vägarna.

Kombinera gärna olika former av reflexer! Själv har jag reflexväst på mig själv och reflexkoppel, väst & blinkande lampa på hunden! Vi må se ut som att vi är sponsrade av ett reflexföretag, men vi syns!

Tänk på att en reflex inte håller för evigt! Redan efter ett år kan den reflekterande förmågan ha förminskats och ta för vana att kontrollera dina reflexer med jämna mellanrum.

Har du lätt för att glömma reflexen? Fäst en dinglande reflex på insidan av jackfickan, då har du alltid en reflex med dig vars du än går. Byt ut ditt vanliga hundkoppel mot ett med reflexer och fäst en blinklampa i hundens halsband. Att göra sig klar för att gå ut i mörkret ska inte kräva planering eller ta lång tid.

Se till att synas på dina promenader i vintermörkret!

Anmäl
2010-11-24 18:30 #1 av: Emaljoh4

Bra skrivet! Glad

Hurtta ska tydligen ha en reflex-scarf till långhåriga hundar. Skrattande http://www.hurttacollection.com/lifeguard_accessoarer

Anmäl
2010-11-25 13:36 #2 av: Kitten86

Mycket bra info!

Hurtta har ett mycket bra reflex sortiment för både hund och förare!! Går aldrig nog att påpeka hur viktigt det är med reflexer oavsett om man går i total mörker i skogen eller i ett upplyst samhälle!

*Medarbetare på Sheltie Ifokus*

Anmäl
2010-11-25 13:44 #3 av: medde

Toppen bra info! Även oehört viktigt tycker jag.

Jag har mina hundar ganska väl utrustade med reflexer med mera. Detta gäller även min dotter.

Då man är ute med bilen titt som tätt så är det så ofta man ser människor utan bra relexer, vilket är ganska otrevligt då man är ute på hala mörka vägar.

Då jag hade min hästa så var det även täcke, benreflexer. Hästarna såg ut som julgranar kändes det som, men vad gör det? Dom syns=) Samma gäller både för dotter och hundar.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2010-11-25 19:52 #4 av: druttizen

Så här ser Wilmer's höst och vinter - koppel ut
Har detta på mörkare tider.
På mer ljusa tider har jag ett Ruffwear koppel med reflex i, men lite 'mildare' än detta på fotot då. Det 'mildare' kopplet är bekvämare i handtaget för min del med

Anmäl
2010-11-26 10:49 #5 av: medde

#4 Bra bild. Visst är det verkligen viktigt med reflexer. Snyggt är det också

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2010-11-26 12:09 #6 av: [rightPAW]

Min hund har ett Hurttatäcke med reflexer, en reflexväst och ett reflexhjärta som sitter fast på halsbandet. Ska köpa ett koppel med reflex också, då kvällspromenaderna oftast är vid vägarna.

Anmäl