Annons:
Etikettveterinären-har-ordet
Läst 11738 ggr
sissie
2010-11-23 12:33

Veterinären har ordet - del 15

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Att kastrera sin hund är ett stort beslut och många frågor kan dyka upp längs med vägen. Här ger Ylva Trygger lite information om just kastration.

Hösten närmar sig, det känns i luften och märks på mörkret som kommer på kvällarna. Det är dags att börja tända lampor och mysa till det med lite levande ljus.

Denna månads nyhetsbrev tänkte jag ägna åt normalkastration. Jag fick en förfrågan från en prenumerant om detta intressanta ämne.

I Sverige var det förbjudet att normalkastrera sin hund fram till 1989. Detta gör att vi ännu inte lärt oss att kastrera lika mycket och lika ofta som det görs utomlands. I många länder kastreras alla hundar som inte ska gå till avel, på gott och på ont. Anledningarna till att kastrera sin hund kan vara många, det kan vara för att behandla sjukdom (tex tumörer), förebygga sjukdom eller att komma åt ett beteendeproblem. Eller bara för att det är bekvämt att slippa löpet eller att på sin hanhund slippa tex förhudskatarr.

Kastration kan göras på två sätt, antingen genom operation eller genom medicinsk kastrering med hormonbehandlingar. Vid operation av hanhund tas testiklarna bort. Olika veterinärer gör på olika sätt, en del sparar pungen, andra opererar bort även den. Vid kastraton av tik så tas både livmoder och äggstockar bort. Det är ett större ingrepp, eftersom buken måste öppnas. Vid både hanhund och tik-operation måste självklart hunden sövas, det blir stygn och sår som måste övervakas i 10 dagar, men sedan ska allt vara utläkt och klart.

Hormonbehandling kan ske på två sätt, antingen genom injektion eller genom tabletter. Det är hormonet progesteron som man använder i båda fallen. Tablettbehandling används oftast när det är en kortare behanling, tex för att tillfälligt skjuta upp löp eller för att försöka komma åt ett beteendeproblem. Tabletterna måste ges dagligen. När det gäller beteendeproblem rekommenderar jag alltid att även ta hjälp av någon hundtränare, hundpsykolog eller dylikt för att få bästa reslutat. Injektion gör att progesteronet finns kvar i hunden i 5 månader, sen måste behanlingen upprepas om man vill ha fortsatt effekt. Före hormonbehandling MÅSTE hunden undersökas av veterinär! Progesteron är som "mat" för juvertumörer och därför måste hunden kontrolleras så att den inte har någon knöl i juvret. När det gäller tikar bör man även undersöka var i löpcykeln de befinner sig. Skulle man råka behandla i samband med löp så kan man ha otur och provocera fram en livmoderinflammation. De ska helst befinna sig mitt emellan två olika löp och det kan kontrolleras med ett vaginalutstyk. Jag brukar sällan rekommendera hormonbehanling av tikar, det är för stora risker för juvertumörer eller livmoderinflammation. Däremot har man i undersökningar kunnat konstatera att om man kirurgiskt kastrerar sin tik före 2-21/2 års ålder, så minskar man betydligt risken för juvertumörer. Och självklart kan inte tiken heller få livmoderinflammation (pyometra) eller bli skendräktig.

Biverkningar kan uppstå, vissa är samma oavsett om operation eller hormonbehandling görs. Bland annat har kastration oftast en lugnande effekt, ibland vill man ha den effekten, ibland blir en redan lite seg hund väldigt slö. Hunden blir oftast mycket hungrigare av kastration. Den får också betydligt lättare att gå upp i vikt. Kombinationen av att hunden blir lugnare, blir hungrigare och att ämnesomsättningen går ner, gör att det är stor risk att hunden blir tjock. Är man bara som djurägare medveten om detta, så kan man dra ner på mängden mat, byta till ett light- eller bantningsfoder och motionera sin hund ordentligt. Man kan behöva minska kaloriintaget med upp till 25%. Några procent av hundarna som kastreras får pälsförändringar. Pälsen kan bli mjukare, ibland lockigare, hunden kan fälla mer och i vissa fall växer pälsen och bli mycket längre än normalt. Detta är ju mindre roligt om man vill satsa på en utställningskarriär.

Här kommer lite statestik: 30-55% ökar i vikt, 20-35% blir lugnare, 15% får minskad urineringsfrekvens, 7-10% blir slöare, mindre än 5% blir mer tillgivna och piggare.

Vad gäller tikar så kan de ibland när de når en hög ålder få inkontinensproblem. Djurägaren upptäcker att det kan vara blöta fläckar där hunden legat och sovit, eller att den inte kan hålla tätt inomhus, utan droppar lite. Det är muskulaturen i urinblåsan och sphinktern som slappnar av och man tror att det har att göra med östrogenet. Denna inkontinens går att behandla med birverkningsfria mediciner och man ska som djurägare inte oroa sig för just denna biverkan.

Det blir vanligare och vanligare med normalkastrationer i Sverige. Många djurägare upptäcker det bekväma i att ha en kastrerad hund. Men detta är ett beslut som den enskilda djurägaren ska fatta själv, alla vill inte och dessutom kostar det ett par slantar att kastrera. Men alla djurägare ska vara medvetna om att denna möjlighet finns.

Jag önskar er en trevlig höst tills vi hörs nästa gång. Och har du några frågor eller funderingar eller önskemål angående nyhetsbreven så tveka inte att kontakta mig!

Med vänlig hälsning

/Veterinär Ylva Trygger

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Annons:
medde
2010-12-04 13:12
#1

Mycket intressant artikel tycker jag. Då det är i dagen läge ganska "vanligt" ändå att hundar kasteras.

Jag funderar på att kastrera Karizma hemma.

Smiter in också för att säga att hunden på bilden känner jag i det privat, och funderar att hundnappa henne en dag. Om ni visste vilket charmtroll det är.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Upp till toppen
Annons: