Tävlingar

Rallylydnad

2010-10-06 22:36 #0 av: sissie

Rallylydnad är en ganska ung sport. En härlig kombination av agility och lydnad. Och hundarna verkar älska det. Perfekt till hundar som inte får eller kan hoppa av olika anledningar.

Rallylydnad

Här kommer ett litet smakprov på vad rallylydnad är.

Trots namnet så är det inte så att man ska springa igenom banan. Det går rätt fort ändå. En bana tar ca två-fem minuter att ta sig igenom beroende på vilken klass man är i. Det går på tid men enda gången tiden har någon betydelse är om fler ekipage hamnar på samma poäng.

Vad är då Rallylydnad? För mig så är det en sport där jag och min hund har lika roligt båda två på planen. Du får prata med din hund och visa den vad den ska göra, det du inte får göra är att ha med godis, leksak eller ta i hunden.

Många tror att Rallylydnaden är lätt men jag tycker att den är svårare än den traditionella lydnaden för det finns så mycket som man kan göra fel på. Precision är minst lika viktig här. Det som är lättare är att få med sig hunden eftersom du får hjälpa hunden hela tiden. Du får både visa hunden och ge kommando.

HariettOKiara7.jpg

Hur går det då till när man tävlar?

Banan är 15x24 m och på den så står det mellan 10-20 skyltar beroende på vilken klass du tävlar i. Det finns en start och en målskylt som alltid är desamma men mellan dem så kan det vara vilka skyltar som helst. Ingen bana är den andra lik då det är domaren som ska döma som också bygger banan. Du kan alltså inte lära in en bana utan du och hunden måste kunna alla skyltarna.

Efter lottning så är det banvandring i ca 10-15 min tillsammans med domaren då han berättar hur han vill att banan ska genomföras och han finns också tillgänglig för eventuella frågor. När det är dags för start så börjar bedömningen och tiden att gå i samma sekund som ni passerar startskylten. Ni har då 100 poäng och sen får ni avdrag för varje fel ni gör och de graderas i 1, 3 och 10 poäng. Avdragen får man bla för sträckt koppel, sneda positioner och nosande.

För att bli godkänd krävs 70 poäng och för att bli uppflyttad till nästa klass krävs det tre godkända resultat. Det finns tre klasser. Nybörjare, fortsättning och avancerad.
Sporten är idag inte godkänd av SBK och därmed inte officiell men arbetet med att få den officiell pågår och vi hoppas att år 2012 ska den vara officiell.

Det här är bara ett litet smakprov på vad rallylydnad är och vill ni veta mer så är det bara att fråga.

Artiklen är skriven av HarrietKiara, bilderna är tagna av Cerrolyn.

Rallylydnad

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-10-15 21:48 #1 av: medde

Toppen Artikel

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2010-10-16 12:15 #2 av: Ressu

Håller med medde =)

// Ressu
kennel Westtorpets

-medarbetare på Cocker spaniel iFokus

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.