Övrigt

Månadens utmaning: Struts & Puss

2010-07-09 14:34 #0 av: Chanku

Den här månaden är det inte bara en, utan två utmaningar. Två stycken relativt enkla, men charmiga trick.

Vad är då nyttan med en hund som sätter ner huvudet i en kruka eller en hund som pussas? Ja, egentligen ingen alls. Nu handlar det om rena trick som bara är roliga, trevliga och som ger hunden lite hjärngympa. Trick ökar kroppskontrollen och ökar framför allt gemenskapen mellan hund och förare.

Jag kallar det första tricket för "Struts". Struts innebär kort sagt att hunden ska placera huvudet i en kruka (hink eller något liknande med höga kanter) och hålla kvar huvudet en stund. Det är ofta ett trick som är väldigt enkelt att lära in, men svårigheten brukar ligga i att få hunden att hålla kvar huvudet.

Belöna när hunden visar intresse för krukan. För att underlätta träningen så tänk på var du placerar din belöning. Om du placerar belöningen ovanför krukan eller i krukan, så får hunden automatiskt en dragning ditåt. Belöningsplacering är något man kan tänka på, oavsett vad du tränar för något. Belöna när hunden söker sig ner i krukan. Tänk på att inte stressa framåt, utan låt det ta tid. Trycker hunden ner hela huvudet i krukan så är det Bingo!

När du har fått hunden att sätta ner huvudet hela vägen ner i botten så gäller det att arbeta fram att hunden ska behålla sin position. Här gäller det att inte gå för snabbt framåt. Jag upplever dock att hundar som är "targetkloka" ofta ser krukans botten som en target och därför har lite lättare för att hålla sin position. Om hunden snabbt sätter ner huvudet och rycker upp det lika snabbt, så avvakta. Tänk på att i början endast låta hunden hålla ner huvudet i väldigt korta stunder, vi pratar om delar av sekunder nu. Fortsätt att tänka på belöningsplaceringen och våga utmana hunden lite grann genom att utebli med belöningen ifall den försöker fuska genom att dra upp huvudet för snabbt. Tänk dock på att om hunden blir frustrerad så har du gått för snabbt framåt och bör backa lite.

Kom ihåg att träna korta stunder och belöna flitigt.

Att pussas är ett charmigt trick. Här gäller det dock att passa läpparna ifall hunden blir ivrig. Skulle hunden råka vara hårdhänt, så kom ihåg att inte bli arg. Själva pussen kan man se som en target. Hunden ska söka sig med sin nos till dina läppar, ungefär som att hunden duttar i din handflata. I början bör du vara i jämnhöjd med hunden. Här kan du antingen shejpa fram ditt önskade beteende eller så kan du "fuska" genom att smacka lite med läpparna alternativt ha en liten godisbit mellan läpparna för att få hundens intresse. Här gäller samma sak som alltid, ta det i små steg och belöna flitigt. Även här kan "targetkloka" hundar ha en liten fördel jämfört med de hundar som aldrig tidigare har tränat targets.

När hunden har fått in själva pussandet så kan du börja lägga på kommando. Här kan du välja att lägga på ett namn t ex "Puss!" eller att du smackar med läpparna före. Det avgör du själv vad du tycker är charmigast. Flitig belöning gäller som vanligt.

En liten varning dock, träna inte med en väldigt uppspelt hund! Risken är stor att hunden då blir för ivrigt och stöter till eller nyper i läpparna. Som alltid gäller att träna korta stunder och belöna flitigt.

Tänk på att alltid vara på gott humör när du tränar. En träningsstund ska vara fylld av glädje, inte av arga ord, stelt kroppsspråk och kort tålamod. Träna korta, intensiva pass med hög belöningsfrekvens. Ta gärna pauser i träningen och lek med hunden. Under leken kan du passa på att snabbt utvärdera din träning, samtidigt som hunden får "tömma hjärnan" och få ett litet avbrott från arbetet.

NYHET! Tävla med "Månadens utmaning"!

Om du tränar och deltar med filmer, bilder och inlägg så är du med i tävlingen och har chansen att vinna ett pris. Priset har självfallet med hundträning att göra.

Alla får självfallet delta i jakten på att samla mest poäng. Poängen räknas ihop vid årsskiftet och sedan presenteras vinnaren här inne på sajten.

Hur får man ihop poäng? Sammanlagt så kan man samla ihop 20 poäng under en "Månadens utmaning".

Så här kan du samla poäng:

Film/Filmer på träningen - 10 poäng

Bild/Bilder på träningen - 5 poäng

Minst ett längre inlägg gällande träningen - 5 poäng

Det spelar ingen roll när du hakar på utmaningen och du har hela året på dig att träna. Glöm inte bort de tidigare utmaningarna och börja samla poäng redan nu! :) I slutet på året presenteras den sista utmaningen och därefter sker poängräkningen.

OBS! Du kan endast få SAMMANLAGT 20 POÄNG PER MÅNAD oavsett hur många filmer, bilder eller inlägg du skriver. Men det kan ju hända att det lottas ut en bonus hos riktigt aktiva medlemmar... Flört

LYCKA TILL!

Anmäl
2010-07-09 16:25 #1 av: druttizen

Struts har jag aldrig kört, men att träna in att pussas har jag kört ett tag redan. Pga att Wilmer inte riktigt tycker om att pussas. Han kan pussas på händer eller så, men ansiktet blir lite för intimt för han, så jag gjorde det till ett trick istället...

Nu är han mer bekväm med att pussas i ansiktet Skrattande
Mammas behöver inte träna in det, för han är en slickpot som har det med sig redan hehe

Anmäl
2010-07-09 17:41 #2 av: Chanku

För er med hundar som redan kan pussas så utmanar jag er att lära era hundar att "viska", dvs istället för att sätta nosen mot munnen så ska de sätta den mot erat öra! :)

Anmäl
2010-07-09 23:30 #3 av: Channi

Söta tricks det blev den här gången! :D Påbörjat med strutsen, gick fort att lära in, men va galet söt hon ser ut när hon tar ner huvudet i krukan :D

Ska försöka med att filma här nån dag ^^

Anmäl
2010-07-10 11:34 #4 av: Chanku

#3 Det var därför jag valde att presentera två tricks den här gången. Bägge tricksen är relativt enkla (även om jag själv hade svårt att lära in de på schäfern som inte var klickertränad från grunden).

Film är bra! Filma, fota och skriv :)

Anmäl
2010-07-11 00:00 #5 av: Lavine

"Puss" och "viska" har vi redan övat in, men "struts" lät kul. Blir nog en jättebra övning för mig och min hund som behöver träna på att inte utföra (respektive belöna) saker så fort!

Anmäl
2010-07-14 15:15 #6 av: druttizen

Viska har min haft lättare för. För då jag försökt att träna in puss, så har han satt nosen vid mitt öra istället haha.
Men jag fick honom till slut att känna sig bekväm vid pussandet också.
Han har ju svårt för pussar i ansiktet som sagt och sen jag började med tricket för en tid sen tillbaka, så har det nu kommit lite mer spontana pussar i vanliga vardagen. Kul att det kan komma spontant, att han känner sig så pass bekväm i det numera, mot vad han HAR gjort.

Anmäl
2010-07-19 23:49 #7 av: Channi

Äntligen haft tid att filma och träna, så här kommer film med "struts". Dock så har vi inte tränat det så mycket ännu.

Anmäl
2010-07-20 11:05 #8 av: Chanku

Struts är ofta ett enkelt trick att lära in, filmen på Pixie var på andra träningstillfället. Dock kan jag berätta att jag skulle lära vår förra schäfer samma trick, med honom gick det inte fullt lika enkelt.. ;)

#7 Kul med film! Det ser jättefint ut :)

Anmäl
2010-07-20 11:23 #9 av: Channi

Tack Chanku!

Jag försökte med min cocker med. Hon blir alltid uppe i varv på studs när man ska träna med henne, blir visserligen Nenya ibland med, MEN skillnaden där är ju helt klart att Nenya fortfarande kan koncentrera sig, det kan inte cockern ;)
Det var iaf intressant att testa det på cockern med, gick iiinte riktigt lika bra där om jag säger så ;)

Anmäl
2010-07-20 12:25 #10 av: Chanku

#9 Om du lägger belöningen i krukan (eller håller belöningen ovanför krukan), så kanske hon får mer dragning ditåt?

Anmäl
2010-07-20 12:31 #11 av: Channi

Hon tog ju ner huvudet ett par gånger när hon fick belöning i krukan, problemet är hennes okoncentration och att hon är uppe i varv.

Jag ska försöka filma så får du se vad jag menar ;)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.