Hälsa och sjukdomar

Akutbehandling med homeopati för hund

2010-05-02 13:49 #0 av: ChallisQ

Tidigare har jag skrivit här på sheltie.ifokus om konstitutionell behandling (behandling av helheten) av hund med homeopatmedel. Nu tänkte jag skriva lite om akutbehandling och vilka homeopatiska medel som det kan vara bra att du som hundägare har hemma, för när dom behövs behövs dom ofta snabbt. Vid till exempel fästingangrepp, huggormsbett, bitskador, chockupplevelser mm.

 

De flesta akutmedel är såna du ger direkt när något inträffat, men det finns också såna som du kan ge en lång tid efter skadan/chocken inträffat eftersom rädslan ”fastnat” i hundens kropp eller psyke och gjort den rädd för liknande situationer. Till exempel om hunden har blivit skrämd av smällare och efter det visat upp rädsla eller stressbeteende vid sådana situationer. Akutmedlen jobbar förstås snabbt. Ofta tar det bara några minuter innan man ser resultat, men jag har vid upprepade tillfällen sett dem göra jobbet på mindre än 30 sekunder!

Jag kommer här att skriva lite kort om vad de olika medlen ska användas mot, dosering är svårt att säga för det är lite olika från fall till fall. Homopatmedel kan användas både invärtes och utvärtes. Kontakta alltid en välutbildad djurhomeopat innan du ger något homeopatmedel!

 

Arnica

Det här är skademedlet Nr.1. Mycket effektivt vid skärsår, benbrott (OBS! Benbitarna måste ligga rätt så att inte benet växer ihop på fel sätt), stukning, vrickning, växtvärk, tandvärk, klämskador, blodutgjutningar, hundbett, sårskador. Använd EJ om det finns var i såret, då ska du istället ge Hepar för att undvika att bakteriehärden kapslas in. Kan också ges till hundar som blivit misshandlade. Till tik och valp efter en svår valpning.

Aconitum

Vid chock, skrämmande upplevelser med stark rädsla, efter hundslagsmål, om hunden har suttit i bilen vid en krock etc. Detta medel ges till skotträdda hundar – antingen i förebyggande syfte när du vet att du har en skotträdd hund, eller om hunden har blivit skrämd av smällare så ger du Aconitum efteråt.

 

Vipera

Specifikt vid huggormsbett. Ges direkt när hunden blivit biten för att minimera skadan och hjälpa kroppen att ta hand om giftet. Sök veterinär omedelbart!

 

Hepar

Kallas för homeopatins antibiotika. Öppnar upp och dränerar ut var vid t ex bettskador eller abscesser.

 

Ignatia

Sorgmedel t ex om någon, djur eller människa, i familjen dör. Också bra att ge tik och valpar när de ska skiljas åt.

 

Podophyllum

Vid diarré på grund av överbelastning av tarmarna orsakat av foderfel. Ofta hörs ett gurglande ljud i tarmarna och sen kommer illaluktande avföring rinnande eller sprutande ut. Allmäntillståndet är inte särskilt påverkat.

 

Ipecacuana

Illamående och kräkningar. Hostar tills dom kräks.

 

Alfalfa

Tikar som går ner mycket i hullet under laktationsperioden. Medlet stimulerar närings- och fettupptaget.

 

Apis Mellifica

Vid getingstick och andra ödem (svullnad på grund av vätska i vävnaderna).

 

Valpar.JPG

Bellis Perennis

Mer smärtstillande än Arnica på djupliggande organ. Ges efter sterilisering och andra bukoperationer.

 

Cantharis

Urinvägsinfektioner samt vid blåsbildning vid brännskador.

 

Euphrasia

Ögonmedel. Ögonkatarr, generell inflammation i ögats alla delar, sårbildning på hornhinnan. Används både invärtes och som ögondroppar.

 

Cocculus

Vid åksjuka, ges en stund innan hunden ska ut och åka.

 

Ledum

Fästingbett, speciellt om huden runt bettet är röd och irriterad. Vid stora fästingangrepp. Förhindrar Borrelios och Ehrlichios. Ges även vid angrepp av andra giftiga djur och vid risk för stelkramp – följs av Hypericum i det läget.

 

Hypericum

Stelkrampsmedel Nr.1. Vid alla typer av nervskador eller nervpåverkan t ex skadade eller avslitna nerver efter operation, hundslagsmål och dylikt. Diskbråk och ischias.

 

Laurocerasus

Nära-döden-medel. T ex till nyfödda valpar med kraftig svaghet, sänkt kroppstemperatur, avsaknad av reaktion. Hjärt- och/eller andningsproblem. Otillräcklig syresättning av blodet, på människor så kallat ”Blue babies”.

 

Caulophyllum

Vid värksvaghet. Gör att kraften till värkarbetet kommer tillbaka samt att bäckenligamenten mjukas upp. OBS! Du måste vara helt säker på att valpen ligger rätt annars kan både tik och valp skadas!

 

Antimonium Tartaricum

Till nyfödda valpar som svalt fostervatten eller svaga individer som inte klarar av att hosta upp slem från luftvägarna. Rosslande läte i luftvägarna, är för svag för att få upp fostervattnet/slemmet själv.

 

Nux vomica

Hjälper levern vid förgiftning t ex leverinflammation efter avmaskning (fungerar utmärkt på människor efter en festkväll ;).

Även vid kraftig förätning av torrfoder.

 

Carbo Vegetabilis

”Likuppväckarmedel” Ges när en individ håller på att gå förlorad t ex efter en svår förlossning. ”Kickstartar” kroppen så man får en andra chans att sätta in hjälp.

 

Phytolacca

Till mammaproblem som mastit/mjölkstockning etc. Hårdhet i juver/bröst, även knölar.

 

Urtica urens

För djur vars mjölkproduktion inte kommer igång. Viktigt! Lågpotens (styrkan på medlet) ger sining medan högre potens får igång mjölkproduktionen.

 

Sepia

När efterbörden inte vill komma ut. Också ett bra medel om hunden har fått ändrat beteende eller fertilitetsproblem efter hormonbehandling t ex p-spruta.

 

För att hitta en djurhomeopat nära dig titta på RKDHs, Riksförbundet för Klassisk Djurhomeopati, hemsida www.rkdh.org. Kom ihåg att homeopati fungerar lika bra på människor som på djur!

 

Anmäl
2010-05-03 11:00 #1 av: BrightGloria

Vad har hänt med vovven på artikelbilden? Den bruna hunden alltså.

Anmäl
2010-05-03 12:31 #2 av: ChallisQ

#1 Den har blivit huggormsbiten.

Nån som kan gissa vad det är för ras? Flört

Anmäl
2010-05-03 23:51 #3 av: BrightGloria

#2 Det ser jättehemskt ut! Stackars vovve!
Kan inte gissa vad det är för ras.

Anmäl
2010-05-04 11:30 #4 av: Chanku

#2 Kan det vara en faraohund eller något liknande?

Intressant artikel, hur funkar det att kombinera homeopati med "veterinärmediciner"?

Anmäl
2010-05-04 11:56 #5 av: ChallisQ

#4 Det stämmer, det är en faraohund! Kortet är taget dagen efter han blev huggormsbiten.

Det går alldeles utmärkt att behandla parallellt med homeopati om hunden går på veterinärmedicin, dom påverkar inte varandra. Många gånger så kan man till och med dra ner på veterinärmedicinen, med veterinärens överinseende, när hunden går på homeopatmedicin Glad

Anmäl
2010-05-04 12:15 #6 av: Chanku

Tänkte eftersom man hos människan inte alltid bör kombinera vissa mediciner med naturläkemedel?

Anmäl
2010-05-04 12:42 #7 av: ChallisQ

Nej det bör man inte på hund heller. Men homeopatin jobbar på ett helt annat sätt än vad tex örtmedicin gör.

När man tillverkar ett homeopatiskt medel så tar man en ursprungssubstans tex Skvattram som medlet Ledum är gjort av, och så spär man ut det med väldigt mycket vatten. På så sätt så stärker det upp kroppen inifrån på ett väldigt mjukt sätt och kroppens eget immunförsvar kan bekämpa sjukdomen. Så det homeopatiska medlet kan aldrig störa ut veterinärmedicinen, för dom jobbar på helt olika sätt.

Läs gärna mer om hur homeopatin uppkom och hur det fungerar i artikeln jag skrev här tidigare Glad

Anmäl
2010-05-04 13:22 #8 av: Chanku

Troooor att mina föräldrar använde nån form av "homeopati medel" när deras schäfer drabbades av hälta som unghund (så kallat "växtvärk"). Är dock inte riktigt säker på ifall de bara övervägde det eller om de faktiskt använde det :)

Anmäl
2010-05-04 14:11 #9 av: ChallisQ

#8 Vad kul att höra Glad

Arnica är ett väldigt bra homeopatisktmedel vid växtvärk. Jag har använt det både på djur och på mina egna barn och sett mycket bra resultat Glad

Anmäl
2015-03-15 21:08 #10 av: JILE

Hej Challis :) går det att fixa en återkommande uvi med homeopati. Vi går hos Kari Kokko som är homeopat men just de återkommande uvin är svår. Han vill få upp immunförsvaret men de återkommande uvin gör att jag till slut måste gå till vetten hela tiden. Med vänlig hälsning June

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.