Annons:
Etikettveterinären-har-ordet
Läst 9795 ggr
sissie
2010-05-10 09:04

Veterinären har ordet 11

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

2008 kom ett nytt läkemedel till hund. Ett läkemedel mot kräkningar hos hund, som kan användas som förebyggande medicinering mot åksjuka.

Våren är här och sommaren är i antågande! Det har varit underbart varmt en period, men de senaste dagarna har det varit iskallt. Jag hörde ett intressant ordspråk: "Du ska frysa in hösten och svettas in våren". Jag kan säga att jag inte lever efter det ordspråket. Fy vad jag har frusit sista dagarna…. Varmare kläder är nog att rekommendera!

Denna gång tänkte jag komma med rykande färska nyheter om ett nytt veterinärmedicinsk läkemedel, men även hinna med lite om Ormbett som diskuterats en hel del sista tiden i Svensk Veterinär Tidning.

Cerenia heter det nya veterinärmedicinska läkemedlet. Den aktiva substansen heter maropitant. Cerenia är ett kräkningshämmande läkemedel för behandling och förebyggande behandling av kräkning hos hund orsakad av mag-tarmsjukdom och kemoterapibehandling och förebygga åksjuka. Detta är det första kräkningshämmande medlet godkänt för hund.

Cernia kan alltså användas i förebyggande syfte när en hund måste genomgå kemoterapibehandling. Precis som på människa är illamående och kräkningar en vanlig biverkan vid dessa behandlingar. Det är lätt att för en människa förklara att illamåendet och kräkningarna är övergående, men hur förklarar du för en hund att om den tar en viss medicin som gör den hemskt illamående så blir den kanske frisk från sin tumörsjukom, eller åtminstone bättre och kan leva lite längre? Cerenia tar inte bort illamåendet helt och hållet, men minskar det kraftigt.

Cerenia kan även användas vid mag-tarmsjukdom. Det används då symtomatiskt, det vill säga behandlingen utgår ifrån hur hunden mår. I dessa fall är det av största vikt att utreda varför hunden kräks. Om hunden till exempel har ätit något olämligt som fastnat på vägen genom mag-tarmkanalen och på grund av det kräks, så ska absolut inte Cerenia användas. Då är det snarare kirurgi som behövs. Om hunden däremot drabbats av en infektiöst orsakad mag-tarmstörning kan Cerenia användas för att minska kräkningarna. Även hundar som har sjukdom som orskar kräkningar, till exempel vissa sjukdomar i urinvägarna, lever och bukspottskörtel, kan behandlas med Cerenia.

Åksjuka är ganska vanligt hos hundar och det finns egentligen inga riktigt bra behandlingar. Cerenia kan användas även i dessa fall. Tabletterna ska ges minst en timme före resa. Effekten kvarstår i minst 12 timmar, vilket gör att tabletterna kan ges redan kvällen före resa. Behandlingen kan upprepas en gång om dagen, högst två dagar i följd. Alternativet till Cerenia är Postafen, som ibland inte har någon effekt alls, eller Nozinan som är ett sömnmedel. Inget av dessa två medel är speciellt bra, så här fyller Cerenia ett tomrum.

Inga studier har gjorts på dräktiga och lakterande tikar. En bieffekt som sågs vid studier av Cerenia var att hundarna ofta kräktes någon enstaka gång cirka 2 timmar

efter medicingiva. Denna bieffekt minskar om en mindre mängd foder ges cirka 1 timme före medicinering. Salivering och trötthet kunde vid studierna av Cerenia ses vid behandling av åksjuka. Det kan vara ett tecken på att illamående uppkommer trots behandling.

Vad gäller Ormbett så har SVS Smådjurssektons Normgrupp kommit ut med rekommendationer för behandling vid Ormbett. Det diskuteras mycket hurvida hunden ska behadlas med kortison eller inte vid Ormbett och det finns inga ordentliga studier gjorda inom detta område. Det som hittills framkommit är att det finns inget som tyder på att det skulle vara skadligt att behandla hunden med kortison (såvida hunden inte lider av någon sjukdom där kortison kan vara skadligt, till exempel demodex/hårsäckskvalster). Det finns inga studier som direkt pekar på att kortisonet gör nytta vid Ormbett, men det finns fall där det bevisligen har en god effekt på sjukdomsförloppet. Så enligt de senaste rekommendationerna ska djurägare som har akutkortison dirket tillgängligt och där resvägen till veterinären är lång, ge sina ormbitna hundar kortison. Vad gäller den fortsatta behandligen på kliniken så kan kortison bli aktuellt om man misstänker att hunden drabbats av en akut allergisk reaktion, om hunden har kraftig svullnad vid andningsvägarna och det kan också ges som en antiinflammatorisk engångsdos.

Sammanfattningsvis gäller det vid Ormbett att STRIKT vila hunden, helst bära den hem. Uppsöka veterinär UTAN dröjesmål! Och som sagt, eventuellt ge akutkortison om resvägen till veterinären är lång. Nackdelen med att ge kortison är att svullnaden efter ormbettet kan gå ner och att symtomen därmed döljs och att djurägarna väntar med att ta kontakt med veterinär. Men om man som djurägare är medveten om att man alltid ska kontakta veterinär vid Ormbett, så finner jag ingen nackdel i att ge en dos akutkortison.

Jag hoppas att ni passar på att njuta av våren och att ni håller er undan från ormarna! Har ni några frågor eller funderingar angående detta eller tidigare nyhetsbrev är ni varmt välkomna att kontakta mig! Annars önskar jag er en trevlig tid fram tills nästa nyhetsbrev dimper ner i er maillåda.

Med vänlig hälsning

Veterinär Ylva Trygger

Canis Academy

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Annons:
Chanku
2010-05-23 14:26
#1

Blir väldigt nyfiken på det här medlet då jag har flera åksjuka hundar i min närhet.

Nån som vet om det räknas som doping?

Är det lätt att hundarna blir loja av det? Har själv ätit postafen mot åksjuka och ibland blev man väldigt tydligt påverkad av pillret (seg, trött, "långa ledningar" etc.).

Livet med en fluffråtta - www.tokhund.se

Upp till toppen
Annons: