Medlemsintervjuer

Medlemsintervju - MarieSchroder

2010-04-20 17:15 #0 av: Niini

Här kommer en ny o fräsch medlemsintervju!

2511665098_8f61151334_m.jpg1. Namn?
Marie Schröder

2. Ålder?
47

3. Berätta om var du bor och om din familj?
Bor för närvarande i Bålsta med min familj som består av 3 hundar, 5 katter och en sambo.

Hundarna är
Smulan, 4 år - en sobelfärgad dam som är helt underbar. Hon är extremt lätt att jobba med, lär sig snabbt, tar egna initiativ och älskar allt och alla. Hon blev aldrig någon agility-vovve som jag tänkt pga hennes dåliga höfter men vi jobbar på med rehab, alternativmetoder och mycket kärlek så än skuttar vi på! Vi brukar träna lydility, spår och bevakning och så lite rallylydnad då och då.
Sabina, 5 år - också det en sobelfärgad dam som har åsikter om det mesta - speciellt om långbenta retrivers, flattar och liknande hundar. De skall skällas ut med fart, kläm och eftertryck. Barn är heller ingen större hit men annars är hon en go' och glad vovve som jag precis har börjat på agility-kurs med. Tidigare så har vi ägnat oss åt Lydility och Bevakning.
Tingeling, 2 år - ett blått yrväder som precis har fått sin första kull valpar. Hon är halvfodervovve så uppfödaren har kullen och småttingarna som blev 5 till antalet (2 blå och 2 trf killar och en trf tjej) är helt underbara). Tingel är annars en framåt vovve som gillar att lära sig nya saker och älskar att mysa i knäet och sova på mattes huvudkudde - även om hon är i största laget för det! Ser fram emot att börja träna lite Agility och fortsätta med Bevakning och Lydility med henne.

4. Vad har du / Vill du ha för hundar?
Min önskan är att alla mina hundar skall vara friska och lagom sociala med en vilja att lära sig och uppleva nya saker...
Jag gillar att jobba med alerta hundar som är vänliga och lagom "mjuka". Gillar väl alla hundar men jag kommer nog aldrig att bli en terrier-människa! ;-)

5. Hur och när började ditt hundintresse?
Kan inte komma ihåg att jag någonsin varit ointresserad. Det finns bilder på mig som tvååring när jag sover tillsammans med hundar, som liten satt jag hellre ute i hundkojan när vi besökte släkten på landet som hade en gråhund. Gråhunden satt för det mesta satt bunden vid kojan och jag svor på att mina hundar skulle aldrig behöva stå bundna vid en koja! Jag minns också att jag tyckte hon var den enda vettiga själen på hela bygget!

6. Har du haft hundar tidigare, isåfall hur många?
Familjens första hund var en stövare som bodde hos oss ett litet tag (eksem på händerna gjorde att en läkare sa att jag var allergisk och hunden lämnades bort - senare visade det sig vara nya tuschpennor jag var allergisk mot....). När jag var 10 skaffade mamma och pappa Dana, en Grand Danois. Hon och jag delade säng och växte upp ihop. Sen blev det ett stoooort glapp innan korsningen Kassi kom till mig 1984.

7. Vad är det du tycker om hos just sheltien?
Följsamheten, temperamentet hos en trygg sheltie, lättlärdheten, att sheltien är så pass okomplicerad! Vet inte någon annan ras där man kan släppa ihop en hel hoper hundar utan att det blir slagsmål! Sheltien är oftast en glad och tacksam vovve!

8. Är du / Har du varit aktiv inom någon hundsport?
Håller på med Lydility och bevakning. Har tränat lite spår och har precis börjat med Agility! Tycker det är synd och skam att ingen vill avlöna mig för att på heltid för att pyssla med hundsport!

9. Vad har du för framtidsplaner?
Träna mer med alla hundarna. Börja med Rallylydnad lite mer organiserat.
Jag vet att jag inte kommer att ge mig förrän det hemma hos mig finns en sv/v sheltietös och gärna en bi-blå också!

10. Vad har du för fritidsintressen?
Mer än hundar??? Foto! Är också aktiv i en medeltidsförening, så jag gillar historia. Håller på med Traditionell Kinesisk Medicin (mest akupunktur och shiatsu).

11. Ditt bästa / sämsta hundrelaterade minne?
Bästa? Oj så svårt - alla där det går bra att träna! Alla de gånger man verkligen får kontakt med en hund!
Sämsta? Alla de gånger jag sett hundar som haft det svårt och jag inte kunnat göra något.

12. Sist och slutligen ordet fritt:
Det finns så mycket jag skulle vilja säga.... Men jag skulle kanske ta tillfället i akt och uppmana alla hundägare att komma närmre sin hund. Att sätta sig ner och verkligen lyssna - med hela kroppen :-)!
Jag ser så ofta hur alla de små subtila signalerna tappas bort i vardagsbruset. Det är en sak att lära sig hundens signaler - det är en helt annan sak att verkligen se dem när de händer. Hur fort det går och hur otydliga de kan vara för oss klumpiga tvåbeningar.
En annan sak jag ser är att vi ofta tappar bort oss själva mitt i all träning och missar hur mycket vi själva påverkar våra hundar. Som terapeut behandlar man ofta människor med olika spänningar och majoriteten tror inte ens att de är spända! Spänningar i kroppen förs vidare till vårt sinne och vice versa. Sen förs de vidare till våra fyrfota älsklingar via vår närvaro, sinnesstämning och rörelsemönster!
En träningsform där man (i alla fall där jag tränar) verkligen får lära sig att lyssna på hunden är bevakningsträningen! Super! Inte bara det, vad jag upptäckt är hur mycket större förtroende hunden får när den märker att vi lyssnar och förstår! Rekommenderas varmt!

2851836558_f72f09f38a.jpg

 

Anmäl
2010-04-21 22:23 #1 av: Chanku

Trevligt att lära känna dig lite bättre :)

Anmäl
2010-04-22 00:55 #2 av: [Malin3033]

Tack för att vi fick lära känna dig lite bättre. Håller verkligen med dig ang. hundens signaler.

Sen måste jag fråga vad Lydility är.. har läst det någonstans med är inget jag lagt på minnet.

Anmäl
2010-04-22 18:45 #3 av: mojsans

Bra skrivet Marie, och jag bara måste säga att Tingelings valpar är underbara. Ska du ha någon själv av dem?

Anmäl
2010-04-22 19:40 #4 av: emma93

Åh vad kul att få läsa om dig och dina vovvar! Lydility blev jag väldigt nyfiken på. Har läst om det förut men minns inte exakt hur det var.

Anmäl
2010-04-23 00:32 #5 av: MarieSchroder

Hallojsan!

Önskar så att jag kunde behålla någon av Tinglans valpar men det är inte riktigt läge att skaffa en vovve till... Förmodligen blir det separation av och då vet man liksom inte hur det blir med pengar... eller ens var jag skall bo! ..... suuuck! Men småttingarna får säkert bra hem och jag hoppas så att nya ägarna är intresserade av att hålla lite kontakt Flört!

Lydility är något som inte helt korrekt kan beskrivas som en korsning mellan Agility och Lydnad. Fokus ligger helt och hållet på kommunikation och samarbete förare-hund.
Lydnadsdelen består av ett antal olika moment men fokus är hela tiden på att kommunikationen mellan förare och hund skall vara på topp. Hunden skall lita på sin förare och visa att det är kul att jobba tillsammans.
Själva agilitydelen fokuserar också på kommunikationen. Hindren anpassas efter ras och förmåga. Alla hindertyper finns inte med och det viktiga är att allting sker utan stress.
Jag går på "Furface Hundskola" på hemsidan kan man läsa lite mer: http://www.furface.se/ (gå till kurser och lydility). Vi har jättekul när vi är där och tränar Glad.

 

/Marie

Anmäl
2010-04-23 10:36 #6 av: emma93

#5 Jättetack för infon och länken! Skall kika på det! Det låter superkul och något som jag tror skulle passa både mig och mina hundar.

Det var tråkigt att det ev blir separation. Jag hoppas att allt löser sig snabbt så att du kan koppla av från såna bekymmer mer boende etc.

Anmäl
2010-04-23 13:25 #7 av: medde

Tack för den fina intervjun mycket intressant och kul att få ta en del av. Tack!

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2010-04-26 17:23 #8 av: Ressu

Jätteroligt att få lära känna dej lite bättre. Skrattande

Visst är lydility samma sak som tokoagi? Åtminstone finns det en gren som kallas det här i Finland Glad

// Ressu
kennel Westtorpets

-medarbetare på Cocker spaniel iFokus

 

Anmäl
2010-04-27 00:02 #9 av: MarieSchroder

Jepp! Tokoagi - den är importerad från Finland Glad

Anmäl
2010-04-27 00:28 #10 av: Niini

#9 Tänk att Sverige vill ta efter oss nån gång också! Flört

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.