Annons:
Etiketthälsa-och-sjukdomar
Läst 9218 ggr
ChallisQ
3/16/10, 12:58 PM

Homeopati för djur

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

När min första hund, en Jack Russell Terrier, var ungefär ett år så började hon äta sämre, harkla sig mycket och äta mycket gräs. Efter flera veterinärbesök så konstaterades att hon led av kronisk tonsillit (kronisk inflammation i halsmandlarna). Hon fick, som brukligt är, antibiotika. Och hon blev bättre. Tills antibiotikakuren var slut och allt kom tillbaka med samma kraft.

Det här upprepades två gånger till och till slut sa veterinären att han ville operera bort tonsillerna. Eftersom jag själv har haft mycket problem med tonsillerna och jag hittat bot utanför konventionell medicin så tänkte jag att det borde finnas någon annan hjälp att få för min hund. Jag är även av den åsikten att du inte botar ett problem genom att ta bort ett, eller en bit av ett, organ. Då har du endast behandlat symtomet. Så jag läste på och hittade en djurhomeopat. Efter tre månaders behandling var min hund frisk och hon fick aldrig mer, under sitt trettonåriga liv, problem med tonsillerna. Detta fick givetvis upp mitt intresse för och min nyfikenhet på homeopati och eftersom jag är utbildad djurvårdare och hundinstruktör så var det främst homeopati för djur som jag ville titta närmre på. Efter en tvåårig utbildning blev jag så diplomerad djurhomeopat. Vad homeopati är, hur man behandlar och vad, kan du läsa i den här artikeln.

Homeopatins födelse

I slutet av 1700-talet jobbade en läkarstuderande vid namn Samuel Hahnemann extra med att översätta olika medicinska böcker och tidskrifter. Under detta arbete så snubblade han över fakta att ämnet kinin (barken från Chinaträd), som på den tiden var det effektivaste medlet vid malaria, även gav förgiftningssymtom på en frisk individ som var snarlika dom symtom som en malariasjuk individ uppvisade. Han funderade över detta och hittade flera sådana motsägelsefulla fakta om andra ämnen. När han var utbildad läkare praktiserade han bland annat i Storbritannien och det var där han började testa sin teori att om ett ämne ger upphov till vissa symtom hos en frisk individ så kan det ämnet, mycket utspätt, bota en sjuk individ med liknande symtom. Han samlade in andra vanligt förekommande ämnen i naturen och gav till friska personer som fick hålla noggrann uppsikt och anteckna på vilket sätt de blev påverkade, sen gav han ämnet, mycket utblandat, till patienter med samma symtom. Av en slump upptäckte han att medlen blev än mer effektiva om han skakade på blandningen. Homeopatin var född! Och uttrycket Similia similibus curentur - Lika botar lika, är vad homeopatin handlar om. Idag finns över 3000 medel som gått igenom dessa prövningar, som det kallas. Dessa medel kommer till övervägande del från växt-, djur- och mineralriket.
Det som vetenskapen idag är skeptisk mot är att man med dagens mätverktyg inte kan mäta ursprungsämnet i homeopatmedicinen eftersom den är så utspädd i vatten. Vissa hoppas och tror att kvantfysiken är det som tillslut kommer att lösa den gåtan. Till dess kan bara vi som jobbar med homeopati och ser resultaten, och självklart våra patienter, intyga att det verkligen fungerar.

Behandling

Som djurhomeopat så tänker jag på ett helt annat sätt än t ex en veterinär. När jag ska bestämma vilket medel din hund behöver så tittar jag inte bara på det du söker för utan även allt runt omkring, jag tar med både det fysiska och det mentala i beräkningen. Om din hund t ex har en oförklarlig hälta så frågar jag givetvis mycket kring det. Haltar hunden mer vid början av rörelse eller när den rört sig en stund? Blir hältan värre vid fuktigt väder? Växlar hältan mellan benen?
Men sen vill jag även veta saker som: Är hunden matglad? Klarar den av att vara ensam hemma? Hur beter den sig mot andra hundar? Tycker den om att bli klappad/borstad? Söker den sig till värme eller kyla? Har den haft några andra fysiska åkommor? Svaren på dom frågorna, och många fler, är det som gör att jag kan välja rätt homeopatmedel till just din hund. Jag tittar alltså på helheten innan jag påbörjar någon behandling.
Detta innebär att två hundar med tillsynes samma problem kan få två helt olika medel på grund av att konstitutionen (helheten) skiljer sig.
När så din hund fått sitt medel så kan det hända att den får en så kallad förstförsämring. Det innebär att problemet du sökt för kan komma att bli lite värre under en kort period. Detta beror på att homeopatmedlet väcker upp livskraften som i sin tur tar tag i och försöker läka ut problemet. Det kan också hända att djuret backar i sin sjukdomshistoria dvs att problem den haft för längesen kommer tillbaka en sväng för att sedan vara helt utläkta. Det viktigaste är att du ser en mental förbättring under behandlingen, då vet du att hunden blir friskare för varje dag som går och behandlingen går åt rätt håll. Listan på vad som går att behandla går att göra mycket lång men några exempel är matsmältningsproblem, rädslor, hälta, ögoninfektion, öroninflammation, dålig/spröd päls, aggression, analsäcksinflammation, eksem/klåda, problem efter vaccination, noskvalster, juvertumörer, nervskador, allergier, förhudskatarr mm mm. Det är inget som hindrar att hunden får homeopati parallellt med veterinärmedicin.

Om du vill anlita en homeopat till din hund vänd dig endast till en diplomerad djurhomeopat som är medlem i yrkesförbundet Riksförbundet för Klassisk Djurhomeopati, RKDH, då vet du att personen har en gedigen utbildning och även har läst veterinärmedicin. Välkommen in på vår sajt http://rkdh.ifokus.se och kom ihåg att homeopati fungerar lika bra på alla djur och även människor!

Mizo_2009.JPG

Foto copyright Angelika Genberg

Annons:
Ressu
3/16/10, 2:01 PM
#1

Detta låter onekligen intressant =)

// Ressu
kennel Westtorpets

-medarbetare på Cocker spaniel iFokus

 

medde
3/16/10, 8:04 PM
#2

Vill börja med att säga tack för den här artikeln!

Jag tycker det här är riktigt spännande det här, så jag kommer läsa den här återigen.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

sissie
3/17/10, 7:56 AM
#3

Homeopati låter mycket intressant tycker jag. Om jag förstår dig rätt och av det jag läst och hört innan, så går homeopati ut på ett "trigga" igång kroppens eget inmunförsvar att självläka. Lite grann som när man ger vaccination.Glad

Rätta mig för Guds skull om jag har fel.Obestämd

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

medde
3/17/10, 10:54 AM
#4

Intressant fråga, vill även jag se svaret på. För visst är det bra ämne det här.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

ChallisQ
3/18/10, 10:09 PM
#5

#3 Javisst, det kan man säga Glad Fast vi homeopater pratar om Livskraft eller Vitalforce och att det är Livskraften som "skjuter upp" symtomen till ytan, så att man ser dom. Immunförsvaret är bara en liten del av Livskraften.

sissie
3/18/10, 10:45 PM
#6

Intressant. Ser fram emot fler inlägg om detta spännande ämne.Glad

Vi har ju tillstånd att få publicera Canis Academy's månadsbrev här på sajten. Så det här blir ju ett trevligt alternativ. En del kanske kan kalla det motpol, men så ser inte jag på det hela. Veterinären är väl den man går till först när hunden är sjuk men det är bra att det finns annat också. Speciellt när man stångat sig blodig på alla prover m m för att utreda en eventuell allergi.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Annons:
medde
3/19/10, 10:41 AM
#7

Stångad sig blodig! Var helt rätta ordet. Då jag har haft så många vet besök med min en vovve om just sin allergi eller vad det är. Det är som hänt tills nu är: Betalt pengar för inget…..

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

ChallisQ
3/19/10, 4:30 PM
#8

#6 Ja, det allra bästa vore förstås att vi kunde samarbeta med veterinärerna, något som för tillfället verkar helt omöjligt Rynkar på näsan

Allergi, klåda och hältor är dom diffusa problem som är vanligast att jag behandlar på hund. Då har ägaren oftast redan lagt en halv förmögenhet på otaliga veterinärbesök, undersökningar och prover. Och hunden går på tex antibiotika, cortison eller något annat utan att bli nämnvärt bättre.

Det som är väldigt bra också med homeopatin är att det går att ge den parallellt med veterinärmedicin utan att dom två stör ut varandra Glad

ChallisQ
3/19/10, 4:34 PM
#9

#7 Veterinärerna ser ju oftast på det här med sjukdom på ett helt annat sätt en alternativterapeuter. Dom missar ofta helheten, tyvärr.

Min erfarenhet är att allergi, matsmältningsproblem, klåda oftast kommer av någon form av stress. Det kan vara fysisk stress men oftast är det psykisk/känslomässig.

sissie
3/19/10, 9:37 PM
#10

Stress har vi erfarenhet av, fast hos människa. Min dotter har psoriasis som blir värre när hon blir stressad.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

MarieSchroder
3/21/10, 1:59 PM
#11

Kul! Tackar för trevlig artikel. Jobbar själv med traditionell kinesisk medicin (främst akupunktur och shiatsu) men har använt mig av homeopati vid ett flertal tillfällen. Rätt behandling till rätt individ och rätt problem. Ofta är kombinationer av veterinärhjälp och olika alternativa metoder en välidgt bra väg att gå. Kan dock vara svårt att hitta en riktigt bra terapeut - men det är ju lika svårt att hitta en bra veterinär ibland!

Vad man kan säga med just homeopati är att jag aldrig råkat ut för några negativa effekter/bieffekter. Näringstillskott, örtmedicin liksom olika former av fysioterapi kan påverka negativt av olika orsaker….

Vanlig västerländsk medicin ligger trots stora förbättringar långt efter med sin helhetssyn. Under sista året har jag haft en serie problem (synproblem, ont i fötterna, ont i nedre delen av ryggen, muskel- och ledproblem, sömnproblem, elak mage osv…) som jag från min synvinkel ser är besläktade men som är helt obesläktade enligt alla läkare. Frustrerande, jag vet vad jag borde göra…. men så skall man överleva och se till att alla fyrfotingar också överlever!

hur som helst - Tack för artikeln!

/Marie

ChallisQ
3/21/10, 11:39 PM
#12

#11 Tack!

Ja, rätt använt så är homeopati super. Men jag har tyvärr träffat några, få men dock, som fått fel medel och reagerat mycket negativt på det. Det är som du säger viktigt att terapeuten är duktig och vet vad hon/han håller på med.

Och jag efterlyser verkligen ett samarbete med duktiga veterinärer. Men tyvärr så ser ju lagen ut som den gör och en veterinär riskerar att förlora sin legitimation om hon/han befattar sig med homeopati eller annan alternativmedicin Rynkar på näsan

MarieSchroder
3/22/10, 10:34 AM
#13

#12 - verkligen frustrerande med lagen. Det är svårt på humansidan men baske mig lättare! Känner fler läkare och terapeuter som samarbetar.
Veterinärerna är helt nojiga och ett öppnare samarbete skulle till viss del eliminiera många oseriösa terapeuter…. tror jag i alla fall.

Annons:
emma93
3/22/10, 1:58 PM
#14

Jättetack för en superbra artikel! Jag har också en hel del erfarenhet från "alternativa" metoder som hjälper både mig och mina fyrfota bättre. Man önskar så att det kunde vara ett samarbete mellan läkare/veterinärer och alternativare. Jag ser dock att fler och fler veterinärer öppnar sig, det verkar vanligare än läkarna. I alla fall här.

/emma93

ChallisQ
4/17/10, 11:50 AM
#15

#14 Tack själv!

Ja vi jobbar stenhårt för att få ut att vi finns och hur vi kan hjälpa. Förhoppningsvis så blir det allt vanligare i takt med att hundägare upptäcker hur homeopatmedel kan hjälpa just deras hund Glad

Än så länge är det lite tabu att säga att man använt sig av homeopati, men jag ser en liten ändring på det.

RKDH, Riksförbundet för Klassisk Djurhomeopati, har tagit fram en studie på nästan 1300 djur som framgångsrikt behandlats med homeopati. Den studien kanske åtminstonne kan väcka lite debatt Flört

Upp till toppen
Annons: