Annons:
Etikettveterinären-har-ordet
Läst 6030 ggr
sissie
3/6/10, 11:10 PM

Veterinären har ordet 7

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det finns många hundsporter där det är viktigt att både värma upp hundens muskler vilket många gör med rask prommenad t ex. Men det är minst lika viktigt att värma ur hundens muskler efter tex agility, rapportering, racing och drag.

Våren känns som om den redan är i antågande här i Stockholm. Det är mycket ljusare och min rododendron ute i trädgården har fått massor av knoppar. Men det är lätt att lura sig, det är ju bara januari!

Idag tänkte jag att nyhetsbrevet skulle handla lite mer om denna årstid och vad man som hundägare behöver tänka på. Jag tänker framför allt på hur vi motionerar våra hundar.

Om och när vi själva tränar så har vi noga fått lära oss att vi bör värma upp innan vi sätter igång med själva träningen. Exakt samma sak gäller våra hundar! Detta är ännu viktigare under det kalla och fuktiga vinterhalvåret.

Jag ser hundägare överallt som antingen kommer ut från sina hem eller släpper ut sina hundar ur en bil och sedan låter dem springa fritt eller börjar kasta pinnar åt sina hundar eller låter sin hund direkt börja leka med en annan hund. Tänk dig själv att du iskall och stel kliver ut i fria luften och börjar hoppa längdhopp, höjdhopp eller springer 60 meter. Hur frisk och vältränad du än är så är risken stor att du skadar dig på något vis. Detsamma gäller våra hundar, oavsett ras, ålder och kön. Alla kan skada sig, risken är självklart större för en hund som redan är sjuk, men även en helt frisk hund kan råka illa ut.

Leaders.jpg

Friskvård är ett begrepp som just nu blivit populärt, både bland människor och djur. Det finns massor med tips och trix som är mer eller mindre svåra att följa. Själv är jag av naturen bekväm, så jag älskar enkla tips som är lätta att genomföra. Mitt tips till alla hundägare är att hålla sina hundar kopplade under cirka 5-10 minuter och bara gå en liten promenad så att hunden blir varm. Värre än så behöver det inte vara.

Sträckningar är inte en ovanlig skada. Hunden haltar en eller ett par dagar och sedan går det över. Värre är det med korsbanden i knät. På hårt underlag och med en ouppvärmd hund som leker med en annan är risken stor för skador i korsbanden. Korsbanden skadas ofta vid en häftig vändning. I bästa fall blir det bara en "överansträngning" i korsbanden med en mindre blödning. En sådan hälta kan kroppen oftast läka ut själv. I värre fall kan korsbanden delvis eller helt gå av, det vill säga partiellt eller totalt rupturera. Hundägaren ser då en hälta på sin hund. Första dagarna kan hunden vara blockhalt, det vill säga knappt använda benet alls. Därefter brukar den bli bättre och hältan brukar "värmas ur". Det betyder att hunden är halt när den reser sig efter vila, men blir bättre när den rört lite på sig. Oftast "doppar" hunden tån i marken, det vill säga sätter inte ner hela tassen. Det är en ganska typisk hälta för just korsbandsskador. "Doppandet" ses även när hunden bara står upp och inte rör sig.

Vissa raser får lättare korsbandsskador. De kan ha medfött försvagade korsband. Raser med väldigt raka bakben drabbas också oftare, till exempel boxer och chow-chow. Dessa hundar ska man vara ännu mer försiktiga om.

Men även små raser kan göra sig illa om de är ouppvärmda. Vissa små raser har problem med patellaluxation, det vill säga knäskålen hoppar ur läge. Självklart påfrestas knäleden av ouppvärmd, häftig lek även om hunden är liten och nätt.

Små skador som kommer ofta kan i senare skede leda till att hunden utvecklar artros. Det vill säga skelettet och lederna blir förslitna och drabbade av inflammationer, en benpålagring blir följden och hunden får kroniskt ont. Självklart kan vi hjälpa våra hundar då, med till exempel glukosaminer och med smärtstillande antiinflammatorisk medicin, men det är ju så onödigt om vi istället hade kunnat förebygga det hela med en smula uppvärmning.

Jag tycker också hunden ska "värmas ur", det vill säga att man tar en liten sväng med koppel under ett par minuter innan man går hem eller sätter hunden i bilen. För den idoge eller den med en sjuk hund är det även utmärkt med massage och streching. Men som sagt, goda råd ska vara lätta och enkla att genomföra, så att de kan göras VARJE gång!

För den vetgirige kan jag rekommendera att gå kurs i massage och streching. För den ännu mer kunskapstörstande kan jag rekommendera Hundsjukvårdskursen.

Och så ett litet sista tips! Våra älskade fästingar blir aktiva vid temperaturer som någon gång under dagen går över 5 grader. Så i den här milda vintern gäller det att se upp med fästingar, antingen genom att gå igenom hunden varje dag eller att sätta på fästingmedel när temperaturen stiger över 5 grader!

Egentligen gillar jag lite snö, så vi får se om vi lyckats få lite snö innan nästa nyhetsbrev dimper ner i din brevlåda! Ha det så bra tills dess!

Med vänlig hälsning

Veterinär Ylva Trygger

Fotnot: Då detta brev skrevs så var det en väldigt mild vinter.

Bilderna är lånda från Wikipedia. Slädhundarna, Greyhound racing

Texten kommer från: Canis Academy's månadsbrev som vi har tillstånd att lägga ut.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Annons:
medde
3/7/10, 11:13 AM
#1

Mycket intressanta ord i denna artikel.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Chanku
3/7/10, 11:29 AM
#2

Fast är det så bra om någon utan kunskap stretchar sin hund..? Att gnugga musklerna kanske inte ställer till med någon skada, men att hålla på dra o tänja..?

Livet med en fluffråtta - www.tokhund.se

[Malin3033]
3/8/10, 2:31 PM
#3

Jätte bra artikel! Väldigt aktuellt i denna extremt kalla vinter.

sissie
3/8/10, 2:57 PM
#4

Tyckte det också, men detta gäller ju även om det är 20 grader varmt ute.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Upp till toppen
Annons: