Annons:
Etikettveterinären-har-ordet
Läst 7749 ggr
sissie
2010-03-14 18:49

Veterinären har ordet 8

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Detta nyhetsbrev skrev Ylva Trygger i februari 2008. Så det är ett tag sedan, men är i alla fall ett aktuellt ämne.

Februari 2008

Ute känns det som vår. Detta är den mest konstiga vinter jag varit med om! Jag är nu helt inställd på att det är vår, fastän jag vet att det egentligen är långt kvar tills dess…

Idag tänkte jag att nyhetsbrevet skulle handla om de två vanligaste ögonåkommor som våra hundar kan drabbas av. När det gäller ögon är det väldigt viktigt att vara noga med dem. Många saker går att avvakta med och se lite hur det utvecklar sig, men ett ögonproblem kan vara väldigt akut och ibland har man inte mer än max 8 timmar på sig för att åtgärda ögat. Det gäller till exempel kraftiga ögonskador, men även glaukom som ger för högt tryck i ögat. Väntar man för länge med sådana problem kan enda behandlingen bli att operera bort ögat. Nu är det så att hundar klarar sig väldigt bra med bara ett öga, men självklart är det alltid bättre med två!

Denna månads nyhetsbrev ska dock handla om betydligt lindrigare ögonbekymmer. Först tänkte jag ta upp vanliga ögoninfektioner.

Hundar drabbas precis som vi människor av infektioner i ögonen. De kan vara orsakade av virus, till exempel Herpesvirus, eller bakterier. De kan drabba både unga växande hundar, medelålders och äldre hundar. En del hundar är mer mottagliga. Jag tänker då på till exempel unga hundar där immunsystemet inte är färdigutvecklat, men även på vuxna hundar med dåligt immunsystem eller hundar som har en anatomi som gör den mer mottaglig för infektion. Hundar som har ögonlockskanter som inte "sluter tätt" har lättare att drabbas av ögoninfektioner. Det kan vara ögonlockskanter som är för stora och hängande och som ofta rullar utåt, eller ögonlockskanter som är inåtrullade. Ibland har hunden en nedre ögonlockskant som på samma öga till exempel kan rulla inåt på kanten mot nosen och rulla utåt på kanten mot yttre ögonvinkeln. Smuts och damm samlas gärna i dessa anatomiska defekter och blir en bra grund för bakterieinfektioner.

Till att börja med kanske ögat bara rinner lite och det som rinner ser ut som tårvätska. Senare kan detta övergå till mer gulgrönt sekret. I tidigt stadie tycker jag att man som djurägare kan pröva med att bara skölja ögat två gånger per dag med ögonvatten eller vanliga engångsförpackningar med koksalt, NaCl. Kvarstår problemen mer än tre dagar eller förvärras kraftigt så måste man söka hjälp hos veterinären. Behandlingen består av ögonsalva eller ögondroppar med antibiotika i.

Skillnaden mellan ögonsalva och ögondroppar är att salvan bara behöver appliceras två gånger per dag, medan ögondropparna behöver ges minst 6 gånger per dag. Ögondroppar kan ibland vara mera effektiva, men det är ofta en smula besvärligt för djurägaren att behöva behandla sin hund så många gånger per dag. En vanlig ögoninfektion är utläkt på 10 dagars behandling.

Förutom ögoninfektioner är det absolut vanligaste att hunden drabbas av en skada på hornhinnan, den yttersta hinnan på ögat. Ofta är den orsakad av en ilsken kattklo, men även grenar kan rispa upp en skada på ögat när hunden far fram ute i skogen.

Vid en skada på hornhinnan så kniper hunden med ögat. Då ska man åka in så snart som möjligt till veterinären. Veterinären undersöker hunden med hjälp av ett så kallat fluorescintest. En orange pappersremsa doppas i ögat och sedan sköljer veterinären med lite koksaltlösning. Det oranga medlet fluoriscerar och blir grönt. Om en skada finns på hornhinnan så fäster färgen i skadan, annars sköljs medlet bort. Vid en väldigt djup skada på hornhinnan så fäster inte färgen där det är som djupast, men fäster i sårkanterna runtomkring.

Veterinären behandlar skadan med antibiotikaögonsalva/ögondroppar i kombination med atropindroppar. Atropin vidgar pupillen, vilket gör att dels så blir det inte sammanväxningar i pupillen under läkningsperioden och dels minskar det smärtan. Ett hornhinnesår gör ont och då drar pupillen ihop sig.

Skadan bör efter absolut senast 10 dagars behandling kontrolleras med ett nytt fluorescintest. Vid de allra flesta fallen så läker skadan ihop utan problem, men de finns skador som inte vill läka eller som läker fel. I dessa fall måste hunden ges lugnande medel och ögat lokalbedövas och sårkanterna skrapas av veterinären. Det är för att ta bort gamla sårkanter och skrapa fram nya färska celler. En del hundar med nedsatt immunsystem eller som behandlas med cortison kan behöva skrapas upprepade gånger innan skadan till sist förhoppningsvis läker. Boxer är en ras som är benägen att få dessa problem och då kallas det boxerulcus. I värsta fall sys ögat helt igen för att kunna läka under skydd från ögonlocket.

Var rädda om era egna ögon och era hundars! Framför allt ska man vara försiktig när det finns katter i närheten. De har en förkärlek att sikta mot den nyfikna hundens ögon med utfällda klor.

För den som längtar efter djupare kunskaper i hundens sjukdomar kan jag varmt rekommendera Hundsjukvårdskursen. Ett informationsbrev kan lätt beställas från Canis Academy.

Tills nästa nyhetsbrev dyker upp i maillådan så önskar jag alla en underbar (vår-)vinter.

/Veterinär Ylva Trygger

Canis Academy

[

](http://www.canisacademy.se)

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Annons:
Chanku
2010-03-14 19:54
#1

Intressant artikel :)

Livet med en fluffråtta - www.tokhund.se

Ressu
2010-03-16 11:03
#2

Ögonen är väldigt känsliga även för drag. Något att tänka på då sommaren kommer och man vill köra bil med fönstren öppna =).

Håller nu som bäst på med en ögondroppskur på en av mina, men den ska bara droppas 3-4 gånger om dagen som tur är. Kanske det är skillnad på läkemedlet hur många gånger det ska appliceras?

// Ressu
kennel Westtorpets

-medarbetare på Cocker spaniel iFokus

 

Upp till toppen
Annons: