Övrigt

Månadens utmaning: Kasta föremål

2010-03-01 15:54 #0 av: Chanku

Lär hunden att kasta olika föremål. Du får dig garanterat ett gott skratt!

Denna månads utmaning är att lära hunden att kasta olika föremål. Vad är då nyttan med detta trick? Förutom att få sig själv ett gott skratt så vänjer man också hunden lite vid att ta olika föremål i munnen. Tänk på att inte låta hunden kasta tex apportbocken, utan använd föremål som inte har något "värde" i andra sammanhang.

pix478.jpg

Det du behöver är några föremål (jag rekommenderar ett mjukt föremål med lite "svung" i, tex en mjukis-mus), gott godis och ett glatt humör :)

Som vanligt finns det flera olika vägar att uppnå samma resultat med. Börja med att hunden visar intresse för leksaken. Belöna direkt hunden tittar på leksaken. Om hunden inte visar något intresse alls för leksaken, så kan du röra lite i den så den får liv och inte bara är ett dött föremål. När hunden har fått upp ett intresse för föremålet så belöna flitigt när hunden tar upp föremålet från marken. Hur hunden håller i saken är inte viktigt alls, utan huvudsaken är att den lyfter upp saken från golvet. Ha inte för höga krav från början, utan det räcker med att den överhuvudtagets lyfts upp några millimeter. Arbeta dig uppåt så att du så småningom har en hund som lyfter upp föremålet ända upp till "huvudhöjd". Under tiden du arbetar dig uppåt så ska du också belöna när hunden tappar föremålet. När hunden förstått att den ska plocka upp och släppa, så brukar höjden också komma. Ruskar hunden till med huvudet så belöna det också.

pix475.jpg

När hunden har förstått konceptet med att plocka upp och släppa, så utebli med belöningen. Hunden blir ofta lite "irriterad" över att den inte fick belöning och tar därför i mer ordentligt nästa gång. Belöna stort om hunden gör detta! Alla huvudrörelser när hunden har plockat upp leksaker ska belönas. Detta är orsaken varför det kan underlätta att ha en lite mjukare och längre leksak. Den är lättare att få i rörelse och "skaka runt" med jämfört med tex en boll som sitter fast i munnen.

pix477.jpg

Vill hunden lätta med frambenen från backen så är det jättebra! Det innebär att hunden får mer kraft i kastet och det blir både högre o längre. Många hundar erbjuder det beteenden självmant när den förstått att leksaken ska kastas iväg.

pix476.jpg

Tänk på att inte bli arg eller frustrerad om det inte går bra. Ta i sånafall en paus och utvärdera träningen. Kom ihåg att ta små steg framåt, texten ovan är som vanligt bara en grov sammanfattning på ett exempel hur inlärningen kan ske. Träna korta, intensiva pass med hög belöningsfrekvens.

Kom ihåg att uppdatera i tråden hur träningen går. Visa gärna upp bilder och filmer från träningen. Ge varandra råd och tips eller be om hjälp.  

Tidigare utmaningar: TargetsKrukanStå på bakbenen

Anmäl
2010-03-01 18:07 #1 av: sissie

Detta tror jag att till och med min gamla tant kan lära sig. Tuffaste biten blir nog att få henne intresserad av föremålet då hon komplett ignorerar leksaker.Flört Ska bli kul att prova.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-03-02 17:51 #2 av: [Malin3033]

Detta måste jag prova på, låter mycket spännande! Fast vi får se.. jag har haft full sjå med att lära henne att gripa och hålla fast ordentligt.

Anmäl
2010-03-12 20:42 #3 av: louiise

Vilket roligt trick!Skrattande Det måste jag verkligen prova!Glad

Anmäl
2010-09-27 15:53 #4 av: [sheltietjej]

Tänke prova det, men är det någon som även tränar apportering? Tänkte om hunden började "kasta" apportbocken sen också, inte så kul. Tungan ute

Anmäl
2010-09-27 16:02 #5 av: Chanku

#4 Jag tränar apportering också. Och ja, det kan ställa till med saker. Men samtidigt så kan min hund sitta stilla, hon kan sitta o "vinka", hon kan "sitta fint" etc. Allt handlar ju om att beteendet ska vara ordentligt fäst vid ett kommando. I apporteringen så ska man fokusera på att hunden kan lägga tyngden bakåt och köra med omvänd lockning (hunden håller i bocken, du viftar runt med en godis, håller hunden kvar bocken så blir det belöning. Släpper hunden bocken så försvinner godisen). I lydnaden så kommer det första apporteringsmomentet att vara att hunden tar bocken från din hand på kommando och håller kvar i x antal sekunder. När kommandot väl är befäst så borde hunden inte börja göra annat. 

Säger jag "Ligg" och hunden kryper iväg, så har hunden förmodligen inte förstått kommandot och man måste jobba mer på att befästa kommandot ordentligt. Säger du apport, så ska det innebära snabbt gripande - hålla kvar.

Däremot om du shejpar fram kasta med ett liggande föremål och sedan ska shejpa in apporteringen med ett liggande föremål så kan du nog räkna med att hunden kommer att försöka kasta föremålet. Här gäller det då antingen vara snabb och fånga stadga eller att du lär in apporteringen på annat sätt (tex genom att börja med kamplekar). Sen så känner jag ju hundar som kastar runt apporter, utan att ha lärt sig kasta föremål innan. Där gäller samma sak, stadga, stadga, stadga!

Låter det vettigt det jag säger?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.