Övrigt

Månadens utmaning: Stå på bakbenen

2010-02-01 12:03 #0 av: Chanku

Att lära sin hund att stå på bakbenen är ofta något som är relativt enkelt. Speciellt för oss med små hundar. Har man en stor, tung hund är det genast mer komplicerat.

Stå på bakbenen är något som man använder främst inom freestyle. Det är ett moment som man kan stort sett utveckla i oändlighet. Du kan lära hunden att resa sig upp från sittande, du kan få hunden att resa sig upp på avstånd, få den att gå framåt eller baklänges, få den att stå stilla, att snurra runt på bakbenen eller att tom hoppa på bakbenen. Men först av allt måste vi få hunden att söka sig uppåt med nosen.

Det finns som sagt många vägar som leder till samma mål. Du kan antingen shejpa hunden helt och hållet (börjat med lyft på huvudet och lyft på benen) eller så kan man "fuska" lite. Fuska man kan göra genom att ge hunden en visuell signal (kanske en tidigare utmaning kan vara till hjälp?) som får hunden att söka sig uppåt eller genom att locka med godis. Oavsett vilket sätt du väljer, så ska du tänka på att inte gå för fort framåt. Dela upp momentet i delar, förvänta dig inte att hunden ska kunna stå stilla på bakbenen längre stunder från början.

Använder du handtarget eller godis, så börja med att hunden först får sträcka sig uppåt. När hunden klarar av att sträcka sig uppåt, så ökar du utmaningen lite. Höj handen så pass att hunden tvingas hoppa upp lite med framtassarna för att kunna nå handen. Tänk på att vara flitig med att belöna och att inte stressa fram. När du har fått hunden att stå på bakbenen så kan du hålla fast godisen lite, så den får gnaga i sig godisen när den fortfarande står på bakbenen. Kom ihåg att det är oftast tungt för ovana hundar att stå i den ställningen, så ta pauser och ge hunden en lagom stor utmaning varje gång. En nybörjarhund ska inte stå upp i fem minuter, utan där räcker det med några sekunder. När hunden har börjat kunna stå upp, utan större svårigheter, så kan du börja försöka få hunden att röra sig framåt, bakåt eller att snurra runt. Min egen hund tycker det är betydligt enklare att röra sig bakåt än framåt, så därför började jag med bakåt för henne. Belöna flitigt!

Kom också ihåg att arbeta bort de visuella signalerna så mycket som möjligt och så snart som möjligt. I början kan man använda nästan hela kroppen för att få hunden att resa sig, men när hunden har börjat förstå momentet så vill man minska ner signalerna. Speciellt om man ska tävla, det ser inte snyggt ut om man står o "torrsimmar" för att få hunden att ställa sig. Då ser det betydligt bättre ut om hunden reser sig på kommando eller om man har små visuella signaler som man kan smälta in i koreografin.

För er med hundar som redan kan stå på bakbenen, så kan ni utmana dessa (och er själva) med att lära hundarna att: Resa sig på avstånd, gå långa sträckor, resa sig från sitt (eller att hunden ligger först), att den ska gå baklänges eller framåt, att den ska snurra runt på stället, gå runt er, att träna i olika miljöer o störningar, att folk applåderar, till musik eller något annat "udda".

Ni som tränar lydnad kan också använda er av en mildare variant av stå på bakbenen. Nämligen något som brukar kallas för hopp-stå. Det innebär att när hunden får kommandot "Stå!" (eller vad man nu har valt för kommando) så hoppar hunden upp med överkroppen och fryser sedan fast med framtassarna i backen. Detta ger ett mer exakt ställande och ser väldigt snyggt ut om det genomförs korrekt. Själva hoppandet brukar minimeras efter ett tag när fokus läggs på att hundens framtassar ska frysa fast.

observera att jag i normala fall inte brukar klä ut mina hundar, fotografierna togs som skämt vid ett annat tillfället ;)

Anmäl
2010-02-01 12:48 #1 av: sissie

Detta var ju inte mycket till utmaning för min hund dock som gärna dansar runt på bakbenen för godisar. Får hålla mig till de andra så länge. Krukan behöver mer träning.Glad

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-02-01 13:05 #2 av: Chanku

#1 Utveckla det till något mer avancerat :) Beroende på hur duktig hunden är så går det alltid att utveckla till något mer komplicerat. Få hunden att gå runt dig baklänges? Eller få hunden att springa ut 10 meter, resa sig upp på bakbenen, gå mot dig och vända sig om o trycka sin rygg mot dig? Få hunden att stå blickstilla på bakbenen, trots retningar i form av godis eller leksaker?

Allt går att göra väldigt komplicerat, bara man lägger manken till ;)

Tänkte variera mellan lite mer komplicerade och lite enklare utmaningar. Det här är ju något där det inte krävs rekvisita, såvida man inte vill krångla till det lite extra. Har sett film där hundarna bland annat gick genom en enklare labyrint på bakbenen eller där hundarna hoppade över låga hinder på bakbenen.

Anmäl
2010-02-01 13:06 #3 av: Chanku

Visst kommer ni ihåg att uppdatera här i tråden om hur träningen går? Ni får hemskt gärna visa upp foton eller en filmsnutt också :) Självfallet är ALLA raser (och andra djurslag) välkomna att tackla utmaningarna också.

Det är jättekul ifall ni skriver ner era egna tankar om träningen, om ni tacklat ett problem på nåt smart sätt, lärt er något nytt eller om ni har fastnat i träningen.

Ni får ju självfallet hoppa på "gamla" utmaningar också, trådarna blir aldrig låsta utan det är bara att skriva på.

Anmäl
2010-02-01 13:07 #4 av: sissie

Det skulle man kunna göra. Få henne att gå längre stäckor på bakbenen.Glad

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-02-04 09:08 #5 av: tildamanda

Jag skulle vilja ha tips på hur man shejpar stående på bakbenen.

Anmäl
2010-02-04 11:11 #6 av: Chanku

#5 Jag personligen skulle börja med att antingen shejpa höga huvudrörelser (gärna till den gränsen att hunden "kastar upp" huvudet) och/eller lyfta frambenen. Kom också ihåg att belöna uppifrån. Du vill ha hunden uppåt och då ska belöningen befinna sig uppe. Dvs det är onödigt att kasta godisen på backen om du vill att hunden ska söka sig uppåt med kroppen. Kom ihåg att belöna små små rörelser och belöna flitigt! Blir det långa pauser mellan rätt beteende så är det oftast en signal på att du har gått för snabbt framåt. Så belöna flitigt, belöna ofta, gå inte för fort framåt, korta intensiva pass och träna ofta. Väljer du att shejpa upp huvudet på hunden så börja med små rörelser uppåt, vänta dig inte att hunden stegrar på första träningspasset så att säga. Att få huvudet att sträva uppåt samtidigt som hunden lägger tyngd bakåt (utan att den sätter sig) är en bra start.

Att beskriva ett helt moment med shejping är lite komplicerat eftersom alla hundar inte erbjuder samma beteenden i samma ordning så att säga.

Det går ju också att fånga beteendet i vardagen om hunden har vana att resa sig på bakbenen för att se bättre eller komma åt saker (var försiktig med detta dock, så inte hunden lär sig att stjäla eller tigga fult). Att spontanbelöna uppåt-rörelser i vardagen kan utöka beteendeskalan så att säga, det är lättare för hunden att erbjuda något som den fått belöning för tidigare. Om hunden brukar göra rävskutt på saker, ställa sig på bakbenen medan du förbereder maten, ställer sig upp för att kika ut genom ett fönster...

Lite dålig förklaring dock... Känner du att svaret inte är det så söker, så fråga igen :)

Anmäl
2010-02-04 20:54 #7 av: tildamanda

Tack, det var nog precis vad jag sökte! Jag skall testa att belöna huvudrörelser, det har jag inte prövat förut.Skrattande

Anmäl
2010-02-04 21:00 #8 av: Chanku

#7 Berätta gärna hur det går med träningen sen! :)

Anmäl
2010-02-15 11:36 #9 av: Chanku

Nån som tagit sig an månadens utmaning eller var den för "simpel"? Ni får hemskt gärna uppdatera hur det går med träningen. Bilder och filmsnuttar är väldigt välkommet! :)

Anmäl
2010-02-15 11:55 #10 av: Channi

Nenya kan visserligen redan stå på baktassarna och näääästan dansa (snurra på baktassarna), men jag kan filma iaf om ni vill se ^^

Anmäl
2010-02-15 12:30 #11 av: Chanku

Självfallet vill vi se film! :)

Anmäl
2010-02-15 21:37 #12 av: Channi

Sådär då, en liten kort film på Nenya när hon står på baktassarna, och nääästan snurrar på dom också ;)

Anmäl
2010-02-16 10:43 #13 av: Chanku

Härligt! :)

Anmäl
2010-03-06 01:21 #14 av: nagini

min Nemi kan redan stå blickstilla på bakbenen, snurra runt på bakbenen och hoppa på bakbenen ^^

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.