Övrigt

Månadens utmaning: Krukan

2010-01-03 13:36 #0 av: Chanku

Januari månads utmaning kallar jag för "krukan". En utmaning som ökar bakdelskontrollen och som kan användas i både lydnaden och i freestyle.

Denna utmaning består i att hunden ska stå med antingen fronten eller bakdelen på ett föremål och cirkla runt det. Hunden kan cirkla antingen motsols eller medsols. Antingen cirklar hunden med bakdelen eller med fronten. 

Vad för nytta kan detta ha? I freestylen kan man ha detta som ett enskilt trick. Att man t ex skickar ut hunden mot ett föremål och där börjar cirkla runt. På kommando kan den sedan byta håll eller vända sig om (stå med baktassarna på "krukan" istället för framtassarna). I lydnaden kallas det för "klossträning" och där vill man ha framdelen på ett lägre föremål och sedan ska hunden vrida upp sin kropp mot förarens vänstra sida. Detta kan hjälpa till att få snygga ingångar i fotgåendet eller att hunden vrider kroppen på ett bättre sätt när ni byter håll i fotgåendet. Det ser helt enkelt lite tajtare och snyggare ut.

Det du behöver är t ex en kruka, pall eller en lite högre bok.

Enklast är att börja med att få upp framdelen på krukan och sedan försöka få bakdelen att röra sig runt. Det finns många sätt att nå fram till samma resultat, men jag har själv använt mig av fri shejping. Jag belönade först att hunden "tog kontakt med krukan" (tittade, nosade etc). En hund som är van vid att använda framtassarna brukar ganska snabbt börja skrapa på krukan. Belöna flitigt och dela upp momentet i små delar (titta, nosa, skrapa med en tass, en tass stabilt på krukan och så småningom två tassar). Sen gäller det att få hunden att röra sig med baktassarna. I början så belöna ALLT hunden gör med baktassarna. Det spelar ingen roll om hunden rör tassarna mot krukan, från den eller åt något särskilt håll. Huvudsaken är att den kopplar "röra baktassarna = belöning". När hunden förstår detta så kan du börja belöna att hunden rör baktassarna åt sidorna. Tänk på hur du placerar din belöning, belöna inte på samma ställe hela tiden. När ni kommit en bit på vägen så variera hur många steg hunden måste ta för att få belöning. Belöna inte bara vid ett steg, utan det är bättre att belöna tex "ett - två - ett - tre - två". Detta för att minska risken att du får en hund som stannar upp efter ett visst antal steg. 

Det går också att hunden står med baktassarna på krukan och cirklar runt med frambenen. Här gäller det att hunden klarar av att backa upp med baktassarna på krukan. Sen är det samma som tidigare. Belöna rörelser med framtassarna och dela upp momentet i flera delar.

För att utöka svårigheterna så kan man: Byta håll hunden ska cirkla åt, byta mellan framtassar och baktassar, skicka hunden på avstånd, variera hur Du rör dig (sitta, ligga, stå, gå runt etc.), använda olika föremål (låga, höga, smala, breda) och använda dig av störning i olika form (t ex andra hundar, folk i närheten, applåder etc.).

Anmäl
2010-01-03 16:00 #1 av: sissie

Vad duktig hon är. Kul att du sätter in en video.Glad

Det ska jag se om min lilla vovve kan göra. Hon behöver en utmaning. Hon är som en dumbom oftast.Flört

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-01-03 16:11 #2 av: Chanku

Hon var sju månader där och det var i början på inlärningen. Nu är hon 9 månader och det är bättre flyt i rörelserna. Hade tänkt göra en ny film, men det var slut batteri så då fick den gamla duga :)

Anmäl
2010-01-09 09:27 #3 av: runas

hon är ju bara för söt o såå duktig! Kul att se.

// Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.//

Anmäl
2010-01-13 08:27 #4 av: sissie

Tror jag ska ta en liten stund idag och prova om jag kan få min gamla hund att lära sig något nytt idag.Glad

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-01-13 10:32 #5 av: Chanku

#4 Det tycker jag att du ska göra :)

Anmäl
2010-01-13 14:02 #6 av: Lavine

Du har beskrivit tillvägagångssättet så bra så detta känner jag mig peppad att testa. Glad Måste bara hitta en ledig lämplig kruka. Förvånad

Anmäl
2010-01-13 14:12 #7 av: Chanku

#6 Va kul! Du kan lika gärna använda en burk, en upp o ner vänd skål, en bok (tänk isånafall på att ta en liten bok som är lätt att röra sig runt om), en liten pall eller vad du än har hemma. Huvudsaken den kommer upp en bit från marken och att den varken är för smal eller för bred.

Lycka till allihop och jag hoppas att ni berättar hur det går för er :)

Anmäl
2010-01-13 18:29 #8 av: Starfall

Hon är så himla duktig Pixie! Glad

Jag försöker fortfarande lära Love handtargetövningarna i första utmaningen, det går sakta men säkert framåt;)

Anmäl
2010-01-13 18:32 #9 av: Chanku

#8 Tänk på att träna korta pass, gärna flera pass under dagen och använda en belöning som han tycker är superbra. Kul att ni kämpar på :) Hoppas ni hakar på den här utmaningen också :)

Anmäl
2010-01-13 23:53 #10 av: Starfall

#9 Det blir mycket kota pass då Love appar koncentrationen väldigt fort. Tyvärr är inte Love alls intresserad av någon belöning, har ännu inte hittat något som han älskar mer än allt annat. Leksak fungerar inte, för Love är sådan att ligger det en leksak i samma rum där vi tränar tappar han koncentrationen redan innan vi hinner börja. Då måste han genast gå och ta leksaken. Den enda belöning som verkar fungera någorlunda bra på Love är kel&gos ;)
Japp, det kommer vi göra=) Men eftersom vi ligger steget efer kommer det nog bli ganska lagom att börja med denna när nästa utmaning kommer upp ;) hihi

Anmäl
2010-01-14 11:00 #11 av: Chanku

#10 Om du sätter leksaken i fickan eller sitter på den? Så att han inte ser leksaken? Sen går det ju alltid att träna på flera olika saker samtidigt. Då slipper man riskera att hunden tröttnar på att endast nöta t ex "sitt" i en månad, utan man kan variera det med annat. Min förra hund var supersvår att belöna, han var varken pigg i lek eller mat. Så ofta fick jag belöna honom genom att böja mig över honom, gnugga hans rumpa, medan han böjde sig som en ostkrok o gnuggade sitt ansikte i mitt ansikte medan jag pratade med väldigt gladhurtig röst "Meeeen vilken duktig kille ååååh så duuuuktig!". Man får inte vara rädd att skämma ut sig ;)

Anmäl
2010-01-17 22:51 #12 av: Lavine

Började på allvar först i dag. Gick väldigt snabbt för honom att börja testa att krafsa och stampa på burken (som det blev).

Nu inser jag att jag nog aldrig tränat nånting som ska gå lite långsammare. HUR får jag honom att stå still med tassen/tassarna på burken?! Haha, känns som omöjligt uppdrag, och vad dumt att jag aldrig övat sånt förut. Skäms Kör med shejping så det är väl bara att ha tålamod och hoppas att hunden inte tappar sugen.

Anmäl
2010-01-17 22:57 #13 av: sissie

Kanske att du är blixt snabb med godis de första gångerna så att han bara hinner ställe tassen på krukan men innan han börjar krafsa. Sen avvakta en sekund innan godis för att sakta öka på med en sekund till några gånger. Försök fånga hans uppmärksamhet så fort han satt tassen på.

Chanku är tyvärr iväg på kurs i en vecka så vi får fundera själva så länge.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-01-18 00:04 #14 av: Lavine

#13 Tack för förslaget! Tyvärr krafsar han nog inte så mycket som stampar till den, skulle ha skrivit det i stället. Det är liksom: "STAMP! får jag min godis, tack." Men jag ska försöka nåt sånt ändå, det är nog bara att vänta ut det hela. Kul övning, hur det än går.

Anmäl
2010-01-28 17:54 #15 av: Chanku

#14 Har du prövat med omvänd lockning? Dvs att du tex visar upp godis tydligt för hunden, men rör den sig mot godisen så försvinner den. Börja med omvänd lockning i en annan situation än med krukan från början. Ha hunden framför dig, håll fram en godis, försöker hunden ta den så stäng handen, när hunden drar tillbaka huvudet så beröm o ge godisen. Så småningom så kommer du kunna ha godiset öppet och hunden låter sig inte luras (blir den lurad och försöker ta gottan så blir den utan). Sen kan man använda den omvända lockningen i träningen. Suveränt för att träna stadga, dvs att hunden bibehåller sin position oavsett störning. Omvänd lockning är självfallet inte bara godis, men det är enklast i början. Den omvända lockningen baserar sig på att försöka lura hunden att bryta sin position och på så sätt få en bättre stadga hos individen. Blir hunden lurad så blir det inget gotta, men bibehåller den sin position så är det bingo!

Annars gäller det att vara jättesnabb och försöka belöna innan hunden hunnit bryta "beteendet" (dvs belöna när hunden har rätt position). Hur reagerar han ifall du uteblir med belöning ifall han drar ner tassen?

 

Anmäl
2010-01-29 00:42 #16 av: Lavine

#15 Tack för förklaringen ang. "omvänd lockning". Det kan nog hända att jag gjort lite sånt utan att ha hela tanken.

Hur han reagerar vid utebliven belöning: han stirrar på mig och testar ett par gånger till, sen börjar han göra annat: sitt, ligg etc. Till slut testar han inte att krafsa/stampa heller och han ser mest förvirrad ut (min tolkning).

Ett fåtal gånger har han hållit kvar en tass och vid två tillfällen klivit upp med båda framtassarna och jag har belönat och tjoat, men jag vet inte om han kopplade.

Det kanske var en för stor utmaning för oss Flört som hållit oss till enklare saker, men vi tutar väl på med krafsningarna och låter det bli ett långprojekt. Glad

(OT: Chanku, vi har förresten hörts på ett annat hundforum ang. hundmat. Jag kom på att jag inte har samma nick där.)

 

Anmäl
2010-01-29 09:59 #17 av: Chanku

#16 Du kan alltid testa att ta ett större föremål, så att han måste sträcka sig (och därmed kliva upp) för att kunna ta belöningen. Om man väl har fått dom bibehålla positionen när man ger belöningen, så brukar poletten trilla ner ganska snabbt. Fokusera nu endast på att få honom att stå med framtassarna på lådan. När det är avklarat så kan du börja med resten.

Oj, undrar vem du kan vara? Jag är medlem på sisådär tusen forum känns det som ;)

Anmäl
2010-01-29 14:44 #18 av: Chanku

Visst kommer ni ihåg att uppdatera här i tråden om hur träningen går? Ni får hemskt gärna visa upp foton eller en filmsnutt också :) Självfallet är ALLA raser (och andra djurslag) välkomna att tackla utmaningarna också.

Det är jättekul ifall ni skriver ner era egna tankar om träningen, om ni tacklat ett problem på nåt smart sätt, lärt er något nytt eller om ni har fastnat i träningen.

Ni får ju självfallet hoppa på "gamla" utmaningar också, trådarna blir aldrig låsta utan det är bara att skriva på.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.