Hälsa och sjukdomar

Tugga tuggben

2009-12-03 08:30 #0 av: sissie

Tuggben finns ju i allsköns olika varianter. Raka, knutna, taggiga, vegetariska, gröna, röda, kokta, råa och så många andra varianter att jag inte orkar räkna upp alla. Men varför är det så bra för hundar att tugga tuggben?

Tugg gör ju nytta för hunden. En bra sysselsättning för dem. Vilda hunddjur gnager på ben men även en trägren eller rot får offra sig i deras munnar ibland.

Den viktigaste funktionen tuggben har är att borsta tänderna. Men att använda ett och samma tuggben hela tiden kan bli tråkigt och placken klarar sig undan på en del ställen.

Hederliga tuggknutsben är gjorda av råhud eller kokt hud (vita). De kokta är att föredra till hundar med känslig mage. Det finns även maskinpressade ben för hundar som behöver lite mer motstånd. Dom är pressade som grova pinnar eller i formen av ett ben. Här får kindtänderna jobba. Muskulaturen till käken får också sin motion.

Tugg Ben Pressat

Vegetariska tugg liknar ofta tandborstar eller krokodiler. Igelkottar finns också. Det finns även pinnar som från kortsidan ser ut som en stjärna. Formen gör att "stjärnarns" piggar går ner mellan tänderna ordentligt och hjälper till att borsta där vanliga tugg inte kommer åt lika bra.

Nylontugg finns också för de hundar som inte kan äta vanliga ben av olika orsaker. Allergier tex. Nylonbenen är rejält hårda. Vitsen med dem är att hunden ska tugga sönder ytan på benen så den blir fnasig. Fnaset fungerar sedan som tandborste när hunden tuggar vidare. Fnaset är ofarligt för hunden att få i sig, däremot ska man hålla koll på att man köpt tillräckligt stort tugg så att de inte kan bita av bitar från det. Inte bra om de sväljer hela bitar. De kan fastna då nylon inte löser upp sig.

DSC00186.JPG

Bravoben och Farmfoodben är en dyrare klass av ben. Framför allt Farmfood benen är gjord av tjockare hud som sväller något av hundens saliv så att den blir mycket segare. Något för hundar som kan konsten att konsumera tuggben i parti och minut. Bravobenen är doppade i smakfonder vilket kan få en kräsen hund att börja tugga ben. Smaker som pizza, jordnöt, lamm och bacon finns på "menyn".

På naturtuggssidan vill jag slå ett slag för tjurmuskeln. En köttig långfibrig muskel som blir som tandtråd/tandborste när hundarna tuggar på den. En mycket bra produkt som många tyvärr undviker på grund av sin lukt.

En annan bra produkt är märgben. Torkade är säkrast. Färska märgben kan vara lite vanskliga om man inte är säker på att butiken verkligen håller dem färska eller fryst dem direkt. Märgen är nämligen mumma för bakterier. Märgben ger alla tänderna motion genom att hunden kan gnaga på olika sätt på olika ställen på märgbenet. Framtänderna får sin beskärda del av borstning när hunden plockar och skrapar bort köttbitar från benet. Hörntänderna får sitt när hunden tar ur märgen. Köp dock inte för grova märgben till mindre hundar och inte för korta. Det finns hundar som har lyckats få märgbenet runt sin underkäke och veterinären måste klippa bort märgbenet. Inte direkt farligt men lite panikartad situation för hunden.

Grisöron gillar många hundar. Men jag vill varna för de "rökta" grisöronen. De är inte alltid rökta utan för det mesta behandlade med kemikalier för att de ska se och smaka som rökta. Vanligt förekommande i livsmedelsbutiker. Många hundar blir dåliga i magen av de "rökta" men inte av de torkade.

Vill man inte ge grisöron så finns det oxöron. Mycket bra alternativ och inte så feta som grisöron.

Pansarkex är också bra tandborstare. Finns i en mängd olika former och storlekar. De är skrovliga och stenhårda.

Dental stix. Det finns flera tillverkare av dental stix även om Pedigree kör stenhårt med sina reklamkampanjer. Alla varianter av dental stix fungerar bra som komplement till andra tugg. Enbart dental stix gör inte den effekten som Pedigree säger. Inte ens deras egna klarar av den uppgiften fullt ut så hundar munnar ser olika ut. Men ett mycket bra komplement som sagt.

Så låt hunder få olika varianter på tugg. Ju fler varianter desto bättre. Köp rätt storlek också. Busiga hundar ska inte ha de minsta tuggen. Valpar bör få något för stora tugg. Smala små pinnar som man kan köpa i bla 100-pack kan valpar springar omkring och leka med och få dem i halsen. Knutade ben är olämpliga till valpar och glupska hundar. Knutarna lossnar alltid efter ett tag och hunden kan få för sig att svälja biten hel, så den fastnar i halsen.

Hundar som äter upp tuggben fort kan man endera ge ett på tok för stort ben till eller så - om hunden inte är glupsk - så kan man ge mindre portionsben.

Ben med fyllning kan vara extra stimulerande och bli lite av att leta efter en godisbit i ett paket.

Så nästa gång du köper ben så titta igen hyllan en extra gång efter något annat än det gamla vanliga.

 

 

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2009-12-03 08:48 #1 av: Starfall

Riktigt bra och mycket läsvärd artikel! Glad

Mina hundar brukar få tuggben & tuggringar i råhud. De får även dentalstix ibland. Jag provade märgben en gång till Frankie men det var inte direkt något han tyckte om, han var mer intresserad av att gå runt med det i munnen och sikta på mattes fot och släppa det rakt på tårna. Lagom roligt Flört

Anmäl
2009-12-03 09:06 #2 av: sissie

Påhittig vovve du har. Flört

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2009-12-03 09:48 #3 av: [Malin3033]

suuuuuuperbra! Kanon!

Anmäl
2009-12-03 11:06 #4 av: medde

Topen artikel.

Mickey älskar sina ben. Karisma har nyligen börjat komma igång med sitt bentugande. Men jisses vad han vaktar dom för sin son!!

Märgben funkar inte alls här hemma. Deras magar gör total ras.

Jag brukar köpa alla slag olika ben till dom, men jag håller mig därimot borta från ben som till exempel Sko (finns på bild ovan) Ben som kan bli till små bitar och "klumpar" aktar jag mig för. Då min en dobb jag hade satt det i halsen. Vilket var enbart tur man var hemma. Tänk om man inte varit det....

Raka pinnar och rullar är toppen tycker jag. Ben i alla olka smaker tjocklekar med mera.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2009-12-03 11:30 #5 av: Chanku

Märgben kan man alltid gröpa ur och fylla med tex hundens egen mat ifall den är känslig i magen. Allra bäst är att ge märgbenet rått och inte kokt, för att minska risken för att benet splittras i vassa bitar.

Tjurmuskel är ett finare ord för tjurpenis ;) Luktar förjäkligt (unken urin?), men är poppis hos hundarna. Ett tips är dock att låta jyckarna gnaga på dom utomhus.

När det gäller hudben så kan man tänka på att det är inte alltid som huden kommer från nöt eller gris. Tydligen så förekommer det att ben importeras från Asien där hund är populärt att använda. Hur vanligt detta är vet jag inte, men det ska tydligen förekomma.

Sen ett varningens ord: Lämna inte hunden ensam med ett hudben. Det finns väldigt många hundar som satt benet i halsen (speciellt när det bara är en stump kvar) och kvävts. En av våra hundar satte ett hudben i halsen och hade han inte lyckats väcka oss, så hade han nog inte klarat sig. Ett hudben blir slemmigt och halt när det är tuggat på o allt annat än lätt att få upp ur en hundhals. Väldigt vanligt speciellt på ben som har knutar i ändarna, hundarna biter av knuten, tuggar lite o försöker svälja den hel.

Min tik brukar få raka eller tvinnade tuggben. Om hon lämnas själv med ben, så brukar jag plocka undan de små benen och istället lämna henne med ett stort klumpigt ben där det inte finns någon risk för att hon sätter i halsen.

Grisöron, grisknorrar o liknande går utmärkt att torka i ugnen hemma. Då minskar man också risken att de är behandlade innan. Fisk, hjärta, lever etc går också jättebra att torka själv.

Anmäl
2009-12-03 11:32 #6 av: Chanku

Jo, förresten. Ni med känsliga, allergiska eller bara uttråkade hundar. Det går superbra att fylla en kong med diverse gotta. Fyll den med hundens egen mat, burkmat, mjukost, tryck in ett kex etc. Ge antingen direkt eller sätt den i frysen för att ge hunden en extra utmaning (gott kanske till sommaren när det är varmt?).

Anmäl
2009-12-03 12:25 #7 av: medde

Jag har provat alla varianter ang märgben, men det fungerar inte alls till mina vovvar

Men ett toppen råd till andra.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2009-12-03 13:22 #8 av: Chanku

Min förra hund åt heller inte märgben. Han äcklades av rått kött o fett i alla former... Däremot var en fylld kong jättepoppis hos honom.  

Anmäl
2009-12-03 13:30 #9 av: SaraC

Kul artikel! Fick ett nytt tips angående Bravoben och Farmfoodben, det kanske kan vara något. Ska kolla upp dem.

Min hund äter i stort sett bara råa köttben. Oftast märgben men ibland lite annat smått och gott när vi har tur och får "rens" från bönderna eller någon jägare.

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

Anmäl
2009-12-03 15:27 #10 av: sissie

#5 Angående det där med hundskinn i ben från asien. Jo, det förekommer. Då kan det vara bra att veta att hund och kattskinn är väldigt tunna. Så ben som man ser har flera mm tjock hud är nöt. Malda kan innehålla vilket skinn som helst. Pressande kan ibland innehålla tunna småbitar inuti beroende på vilken tillverkare som har gjort dem.

Vill man vara på säkrare mark - man kan ju aldrig vara 100 % säker - så har jag för mig att bravo tuggen kommer i från sydamerika. Och där äter de väl inte hundar?

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2009-12-03 16:08 #11 av: Chanku

#10 Säkrast är ju att ge märgben från svenska djur (antingen vilt eller svenskuppfödda slaktdjur). Då vet man dessutom att djuren förhoppningvis haft det ganska bra också. Sen är det väl ganska populärt att ge antibiotika i djurfodret utomlands?

Jag ger dock hudben o liknande, så jag dömer ingen som ger det till sin hund :)

Det är trist att det inte finns svenska hudben, men förhoppningvis så ser fodertillverkarna att det finns ett större intresse för "närproducerad" och "helsvensk" hundmat o hundgodis.

Anmäl
2009-12-03 21:58 #12 av: sissie

Att det inte finns svensktillverkade hudben av svensk hud kan jag förklara. De svenska hudarna anses vara av hög kvalité och utan ärr efter taggtråd tex. Så hudarna är eftertraktade till möbelindustrin och lyxbilsindustrin. Det finns även ett flertal tillverkare av koppel och halsband som använder svenska hudar. Även inom hästtillbehören finns det mycket användning av svensk hud.

Svensk hud är helt enkelt för fint för att göra tuggben av.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2009-12-05 20:47 #13 av: Chanku

Såg igår att det finns tjocka torkade hudremsor (dvs inte pressade hudben). Märket heter Pommys (Pommerska delikatesser). Svenska råvaror så gott det går, men aldrig råvaror som härstammar utanför EU. Inga tillsatser utan bara torkat gotta. Fanns på ICA Maxi :)

Anmäl
2009-12-06 11:19 #14 av: sissie

Pommys ägare har jag pratat med för många många år sedan. Det har en sund tanke bakom sina godisar och tugg. Bra grejer. Kul att de faktiskt går att köpa på Ica.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2009-12-09 23:42 #15 av: nagini

min hund verkar inte tycka om ben.. eller så fattar hon inte vad hon ska göra..

mamma köpte en fyrkant av typ senor, åså var det godisfyllning typ.. det ignorerade hon

jag köpte ett ben, vanligt med knutar på.. det bryr hon sig inte heller om :S

Anmäl
2009-12-09 23:53 #16 av: sissie

Prova med smaksatta ben. Eller ben av grishud. En del hundar gillar vita ben men inte bruna. En del vill ha de med fyllning i. Finns massor med varianter, men rekommenderar de med vom eller tjurmuskel som fyllning.

Tjurmuskel är bra också att tugga på. Luktar pyton dock. Är torkat kött från tjur. Gissa var!

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2009-12-09 23:55 #17 av: nagini

hahah :D jag vill inte ge min hund nån tjursnopp :(

haha, men jag såg nånting i djuraffären.. stod typ "Hundben för kräsna hundar" överväger att pröva ett sånt

Anmäl
2009-12-09 23:58 #18 av: sissie

Det finns mycket för kräsna hundar bara man letar lite. Ofta så brukar hundarna komma igång med sitt tuggande och övergår mer än gärna till billigare tuggben efter ett tag.

Vet att det finns tuggknutar som innehåller strimlad kycklingfilé. Dom gillar min kräsna hund. Fast just nu nöjer hon sig med vanliga pinnar också, med smak på förståss.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.