Hälsa och sjukdomar

Nyårsraketer och hundar

2009-12-13 21:22 #0 av: Starfall

Denna artikel handlar om hur man kan hjälpa sin hund om den lider av rädlsa för nyårsraketer.

 

Årets sista dag är den dag på året där man lägger det nuvarande året bakom sig och välkomnar det nya året. Detta firas med smällare som exploderar i alla tänkbara färger vilket för många är mycket faschinerande. Men tyvärr är det är inte alla som tänker på våra fyrfota vänner när klockan slår 24.00 och ett nytt år börjar.

Många hundar lider något oerhört av smällare och dess ljussken. Det allra bästa vore att förbjuda raketer och smällare helt och hållet, något som nog tyvärr aldrig lär inträffa. På senare tid har dock vissa av de kraftigaste smällarna förbjudits, men många hundar reagerar starkt på även de allra minsta.

Om man har en hund som är rädd för smällare är det bra om man kan åka iväg till t.ex. en stuga på landet dit ljudet och ljuset från smällarna inte når. Denna lösning är dock inte alltid så lätt att utföra. Om man tvingas vara kvar i sin bostad där man avfyrar smällare runt omkring kan man försöka lösa det hela genom att täcka för fönstren och ha ljuset tänt i rummet så inte ljusskenet från smällarna syns, och för att försöka dämpa ljudet kan man ha musik på i rummet, gärna en låt som du ofta lyssnar på och som hunden är van vid.

När nyårskvällen är här är det viktigt att du är i samma rum som hunden och aktiverar den med lek och bus. Om hunden blir skrämd får du absolut inte trösta den på något sätt, detta kommer få hunden att tro att du också är rädd. Det förvärrar bara det hela så att hunden ofta blir ännu räddare. När du ser att hunden blir rädd kan du tala till den med en glad och lekfull stämma och bjuda in till lek. Gör något som hunden gillar, tex en dragkampslek om hunden älskar det. Använd gärna favoritleksaken och försök att ignorera allt oväsen utifrån. Genom att du istället är glad och lekfull visar du hunden att det inte är något att oroa sig för.

Det är tyvärr inte alltid dessa tips hjälper. Då kan man kontakta veterinär för rådgivning och eventuellt få en receptbelagd medicin utskriven som man kan ge sin hund eller katt för att den ska bli lugnare. Detta är dock en lösning som jag tycker man inte bör ta till i första taget. Det är bättre om man kan försöka få hunden att tänka på något roligt när det är dags för klockan att slå 24.00. Förhoppningsvis lär sig hunden att dessa ljud och konstiga ljus inte är något att vara rädd för.

Anmäl
2009-12-13 23:24 #1 av: sissie

Trevlig läsning. Nja, raketer är ju förvisso inte trevliga.

Förre året så köpte vi oss ett gäng men varmluftsballonger. Sådana där som man har i Thailand. Det var jättekul att släppa iväg dem. Såg även ett par till från andra håll som kom svävande över natthimlen.

Vi säljer sådana på jobbet och pratar varmt för dem. Ju fler som använder dem desto bättre. Och det är betydligt roliga med dem. Och vackert.

Sådana blir det i år igen. Köper nog några extra.Flört

 

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2009-12-14 11:06 #2 av: Chanku

Det finns nånting som heter DAP som kan hjälpa till om man har en hund som lätt blir uppstressad (inte bara ljudrädda). DAP utsöndrar liknande feromoner som tiken utsöndrar när hon har valpar, dvs ett för hunden lugnande ämne som luktar mamma.

Det finns också tabletter som heter Zylkéne. Ett fodertillskott i kapselform som är baserat på mjölk och som har en lugnande effekt på hundar.

I värsta fall går det att få köpa tabletter hos veterinären som egentligen ges till människor med psykiska störningar.

När det gäller diverse hjälpmedel så ska man alltid börja före smällarna så medlet får en chans att börja verka innan hunden blir uppstressad.

Finns också en cd-skiva med raketer/smällare som man kan spela (börja jättelågt) för att vänja hunden.

Anmäl
2009-12-19 12:01 #3 av: medde

En bra och tänkvärd artikel.. Jag har Karisma här hemma som är så rädd för det med raketer. Det har jag märkt under tiden vi haft henne, men detta är vårat första nyår ihop så det blir att vara extra vaksam med henne. Men Mickey är är helt oberörd.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2009-12-19 16:59 #4 av: Starfall

#1 Det skulle jag vilja testa, måste se om jag hittar sådana :)

#3 stackarn, hoppas det går bra för henne på nyår. Det är så hemskt när djuren far illa av att folk tvunget måste ha raketer Rynkar på näsan

Igår när jag var ute med hundarna en långpromenad hörde jag plötsligt ljudet av raketer som exploderade inte så långt borta. Hundarna reagerade inte någonting. Frankie vvet jag ju att han inte visat rädsla för raketer tidigare med Love har inte bott hos mig något tidigare nyår så det är bara att hoppas att han slipper vara rädd för raketer.

Anmäl
2009-12-19 18:52 #5 av: MarieSchroder

Det finns en sida till med det här med raketer. Något som min kompis Mariannes hund Bessie fick känna på:

Det som finns inuti en raket är VÄLDIGT giftigt. Om en raket exploderar och beter sig som den skall så är det oftast ingen större omedelbar fara (hur det nu kan vara lagligt att sprida tungmetaller ikring sig... trodde det var ett miljöbrott faktiskt). MEN, en hel del raketer trilskas och exploderar inte ordentligt och det giftiga hamnar i oexploderat skick ute i skog och mark. Efter en nyårsafton finns det en hel del sånt här i naturen. Det kan se ut som en bit folie med något pastejaktigt i. Har man en nyfiken hund är olyckan lätt framme.
Oftast leder det till en ganska rask och plågsam död om man inte får tag i veterinär direkt när hunden fått i sig detta. Bessie överlevde men brottas fortfarande med men från den dagen...

Anmäl
2009-12-19 20:44 #6 av: medde

#5 Otäck läsning

Men mycket bra att du lade in .många vet inte riktigt hur farligt detta är. Så jag bugar och bockar för detta

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2009-12-20 12:19 #7 av: sissie

Det finns cd-skivor som man kan träna med men det behöver man göra långt innan nyår. Helst från sommaren. Jättelåg volym och att man gör något roligt samtidigt. Sen höjer man ljudet mycket lite i taget samtidigt som man tränar annat.

 

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2009-12-20 12:35 #8 av: medde

Kan kanske vara en bra idée för vissa hundar.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2009-12-25 13:13 #9 av: sissie

Vill slå ännu ett slag för dessa ballonger som sälj på många håll.

Ju fler som använder dem istället för raketer desto bättre. Allt för djurens skull. Inte bara för hundarna, även om det är dem som står oss närmast.

Varmluftballonger.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2009-12-28 17:39 #10 av: mojsans

Jag ska köpa ballonger till nyår, men hur fungerar de? Har aldrig sett dem, Min Daisy och Dennis är väldigt rädd för raketer och smällare, och i år är jag väldigt orolig, för Daisy är sjuk, och kommer inte att vara med så länge till, så hennes sista tid ska hon inte behöva vara rädd. Tur att man bor på landet, är inte så många som använder raketer här. Skickar med en bild när hon fylde 10 år,

Anmäl
2009-12-28 18:06 #11 av: sissie

Det är en ganska stor luftballong gjord av rispapper. Man viftar runt med ballongen först så den fylls med luft och inte faller ihop så mycket.

Under den finns en ring som man tänder. Det behövs en stunds eldande så en sådan där gaständare som man har till eldstäder är bäst. Vanlig tändare blir lätt varm att hålla i.

När ringen brinner så håller man upp ballongen. Man han hålla i stålringen i kanten på ballongen bara man är försiktig så man inte bränner sig på den brinnande ringen.

Efter en stund så känner man att de börjar sväva. Släpp inte för tidigt utan när man känner att den verkligen vill iväg. Då släpper man och den svävar iväg. Se dock till att det är stort område runt omkring aå det inte finns några träd den kan fastna i. Om det blåser åt ett håll vid marken så kan man ge sig sjutton på att det blåser åt ett helt annat håll lite längre upp i luften.

Första gången som jag släppte iväg en ballong så fastnade den i ett träd. Det blev till att ha koll på branden som inte är så stor. Träd är ju tack och lov kalla och frusna på ytan och fattar inte så lätt eld.

En räffsa är bra att ha till hands om oturen är framme så man kan riva ner den ur trädet.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2009-12-28 18:43 #12 av: medde

mojsan, jag lade in bilden direkt i inlägget på den vackra damen. Jag har samma problem hemma då Karisma är verkligen rädd för raketer..

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2009-12-29 14:27 #13 av: BrightGloria

Stintan är livrädd och springer på väggarna när hon hör raketer och det kommer inte på fråga att fortsätta en promenad om hon hör en enda raket. Därför blir jag galen om folk envisas med att börja skjuta en vecka innan och en vecka före OCKSÅ!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.