Övrigt

Månadens utmaning: Targets

2009-12-13 13:08 #0 av: Chanku

Lär hunden att söka upp olika targets. Läs om vad man kan använda targets till, hur man kan lära in det och hur man kan utöka svårigheterna.

Target inom hundträning innebär att hunden söker sig till ett visst mål och där utför ett speciellt beteende. Det kan vara allt från att hunden springer ut och trampar på ett lock på golvet till att den trycker nosen i handflatan på en.

Vad är då nyttan med targets? Ett trycka nosen i handflatan kan vara till hjälp med avlämning av en apport eller för att få hunden riktigt nära vid inkallning. Om ni håller på med hundsporter där tandvisning är ett moment så kan det hjälpa till att hunden har lärt sig att trycka upp nosen i handflatan. Vid agilityträning kan en target hjälpa till när man lär hunden att springa balanshindrena. Targets kan också hjälpa till att styra hunden och därmed underlätta vid inlärning av tricks inom freestylen eller för att få hunden att gå bättre i lydnaden.

Många av er har säkert hört talas om targets och använder det redan själv. Många använder sig ofta av target, utan att vara medvetna om det själva.

Här är fyra exempel på targets som kan vara bra att använda sig av.

utf.jpg

Tramptarget: Hunden söker sig till ett föremål på marken och trampar på detta. Föremålet kan vara ett lock eller t ex en musmatta. Börja med att lägga ner musmattan på golvet. Belöna när hunden visar intresse för mattan. Var försiktig dock så du inte tränar fram ett beteende där hunden greppar mattan med tänderna eller gräver på den. Visar hunden inget intresse alls av mattan så kan man "fuska" genom att antingen röra lite på mattan, hålla mattan i handen och be hunden om "tassen" eller att krafsa själv lite på mattan. När hunden börjat förstå att tass på mattan = godis, så kan du öka svårigheterna.

utd.jpg

Nosduttar: Hunden trycker nosen i handflatan en gång eller upprepade gånger. Håll fram handflatan mot hunden. De flesta hundar nosar automatiskt i handflatan. Belöna när hunden gör detta. Visar hunden inget intresse alls så kan du t ex belöna bara att hunden titta på handflatan för att så småningom arbeta dig fram till en nosning. När hunden börjat förstå att handflata = godis, så kan du skicka hunden mellan dina händer och du kan visa hunden handflatan när den befinner sig en bit bort. Vid apporteringen så kan nosdutten vara till hjälp när hunden ska avlämna föremålet. Dvs. att den själv söker sig automatiskt mot handflatan när du presenterar den för hunden. Nosdutten går också att använda på t ex en papperslapp som sedan går att fästa på lysknappar, skåpdörrar etc. för att sedan lära hunden att släcka lampor eller stänga luckor.

utt.jpg

Targetsticka: Hunden söker sig med nosen mot änden på en targetsticka (långt föremål med en knopp i ena änden). Håll fram stickan mot hunden. Belöna om den nosar. Var försiktig om så du inte belönar att hunden greppar knoppen med tänderna. En del föredrar att i början själv peta med stickan på hundens nos, för att minska risken att lära in ett felaktigt beteende. När hunden förstått att targetsticka = godis så kan du börja röra stickan så hunden får själv söka upp målet aktivt. När targetstickan väl är inlärd så kan du använda den för att t ex lära hunden att snurra runt. Har ni ingen targetsticka så kan man använda en rundsticka, en radioantenn eller en blompinne. Det är bra att sätta fast en tejpbit på änden, för att tydligt markera för hunden var det ska söka sig. Går självfallet utmärkt att använda pekfingret också, däremot för oss med små hundar är det lättare med en pinne av någon form.

utn.jpg

"Näbbtarget": Hunden trycker upp nosryggen i handflatan. Håll fram din böjda hand (som om du tänkt greppa hunden över nosen uppifrån), belöna om hunden sticker dit näsan. I början räcker det med om hunden nosar på din hand för att sedan jobba er framåt mot att få in hela nosryggen i handen. Även här kan man fuska genom att själv lägga dit handen försiktigt och belöna. Många hunden kan uppleva att det här är lite otäckt, så tänk på att belöna flitigt och "värdeladda" handen så mycket som möjligt. När hunden väl har förstått vad den ska göra så kan du öka svårigheten genom att stänga handen försiktigt om nosen på hunden eller genom att börja röra vid läpparna på den. Det här är en bra övning att låta andra personer också utföra på din hund.

För er med hundar som redan kan dessa targets så kan ni öka svårigheterna. Skicka hunden på avstånd, skicka den mellan två olika targets, lär den att dutta upprepade gånger eller att trycka hårt mot handen (lär den kanske att dutta i handflatan och trycka på handryggen), låt okända personer göra "näbben", låt den följa targetstickan i svåra svängar m.m.

Månadens utmaning består alltså av att lära er hund olika sorters target. Ni behöver inte följa mina anvisningar, utan dessa är bara ett förslag ifall man har svårt att komma igång.

Skriv gärna här hur det går med träningen, om det är något som inte fungerar, vad som fungerar jättebra, hur ni har jobbat med er hund eller bara era tankar o funderingar.

Och det viktigaste av allt: Tänk på att ha roligt! Bli inte arg om det går tokigt, ha inte bråttom, försök komma på vad din hund älskar som belöning (behöver inte vara godis) och träna korta, korta stunder. Och något som är svårt: Avsluta när det går som bäst! Då får både hund och ägare en positiv minnesbild, istället för att avsluta när det börjar gå trögt och saker går fel.

 

Lycka till!

 

 

Anmäl
2009-12-13 16:26 #1 av: [Malin3033]

Superbra artikel!

Nosdutten kan hon inte.. eller hon kan den på post-it lapp, det har vi använt när jag har lärt henne att stänga lådor m.m.
Handflatan började vi med för några veckor sedan, men vi slutförde det aldrig riktigt för jag kom inte på någon användning för det. Så det kanske är dags att ta upp den träningen igen..?

Anmäl
2009-12-13 19:38 #2 av: medde

Vilken bra och framför allt väldigt intressant artikel. Den här måste jag skicka in min dotter för att läsa.

Tack Chanu för den här fina artikeln

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2009-12-14 10:55 #3 av: Starfall

Stort tack för denna superbra artikel! Glad

När jag gick på grundkursen med Love blev jag introducerad i detta med targets. Dock var det "bara" nosning i handflatan. Nu när jag lästem din artikel fick jag stor inblick i vad man egentligen kan lära sin hund med hjälp av detta. Jag ska testa dessa olika moment på Love, han är en hund som nosar på det mesta, särskilt om det gäller en hand eller något som handen håller i. Så detta kan nog passa honom =)

Anmäl
2009-12-14 14:36 #4 av: Chanku

Kul! :) Ni får gärna uppdatera hur det går med träningen eftersom :)

Anmäl
2009-12-15 09:34 #5 av: VickiochTova

Handtarget kan också vara bra vid momentet sittande i grupp i lydnaden då se gärna lägger sig ner eftersom vi tränat så mycket på liggande i grupp(platsliggning) Om man då använder handtarget så ger man en tydligare signal om att det är sitt som gäller och eftersom sheltien sträcker sig för att nå handflatan så sitter den bra när man börjar momentet vilket minskar risken för att de ska glömma sig och lägga sig ner..

Anmäl
2009-12-23 14:24 #6 av: Chanku

Hur går det för er? Nu är det inte många dagar kvar tills nästa utmaning kommer upp :)

#5 Användningen av targets är stort sett enorm. Sen finns det ju targets som jag inte nämnde i artikeln, men jag upplever att de 4 är en bra grund. Sen blir hundar ofta "targetsmarta" och när man introducerar en ny target så går det ofta snabbt innan poletten trillar ner.

Anmäl
2009-12-26 00:27 #7 av: Starfall

För mig och Love går det inte så bra i targetträningen, men vi kämpar på. ;)

Anmäl
2009-12-26 11:26 #8 av: Chanku

#7 Tänk på att använda supergott godis, belöna flitigt och inte gå för snabbt framåt (men samtidigt inte "stå still" för länge). Små små steg :)

Om du berättar vad som är problemet så kan vi alltid spåna ideér. Targetsticka o nosduttar är oftast enklast att börja med.

Anmäl
2009-12-28 14:05 #9 av: Lavine

En dum fråga Skäms men lägger ni på kommandon? Jag har sedan tidigare tränat in tramp på musmatta (där jag lagt på kommando) och dutt i handflatan (utan kommando).

Har även tränat in tramp på post-it-lapp. Om jag nu skulle vilja att han i stället nosduttar på en post-it-lapp - hur ska han kunna skilja på det?

Anmäl
2009-12-28 14:59 #10 av: Chanku

Njä, jag har inte lagt på nåt kommando ännu. Jag får se hur jag kommer göra med det. Eventuellt att det blir ett "visa" på näbbtargeten, men jag får se.

Pröva att i början tex hålla post-it lappen i handen (fäst den i handflatan) o se hur han reagerar. Blir det så att hunden har svårt att förstå när det är "dutt" och när det är "tramp" som gäller, så går det ju alltid att lägga på ett kommando. Vill man "fuska" så kan man peka på lappen, då brukar hundarna oftast nosa på den. Vill man ha nosduttar som avslut på tex balansbommen, så vet jag flera som sticker dit handflatan som hundarna får dutta på.

Anmäl
2009-12-28 16:19 #11 av: Lavine

#10 Ska testa med att ha lappen i handen först. Glad

Anmäl
2009-12-28 18:43 #12 av: medde

Mycket intressant tråd att läsa.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2009-12-28 22:02 #13 av: runas

det där med nosduttar kallar jag för kontakt, ropar jag det ute när vi går kommer de springande o duttar min handflata. väldigt praktiskt faktiskt. Intressant läsning i övrigt.

// Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.//

Anmäl
2010-01-03 14:08 #14 av: Chanku

Nu är månaden slut och en ny utmaning ligger. Hur har det gått för er?

Anmäl
2010-03-02 19:31 #15 av: Channi

Kanske lite sent ute, men nu har jag kommit ihåg att filma ;)

Anmäl
2010-03-02 21:59 #16 av: sissie

Nej då! Det är aldrig för sent. Utmaningarna finns kvar hela tiden! Glad

Vad duktig din vovve är.Glad

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2010-03-03 10:15 #17 av: Chanku

Det är absolut inte för sent! :) Alla utmaningar är öppna jämt, så man kan hoppa på en utmaning precis när man vill :)

Såg jättebra ut! Vill du att hon ska stanna kvar längre på mattan så kan du pröva att lägga in omvänt lockande på henne :)

Anmäl
2010-03-03 14:01 #18 av: Channi

Tack ^^ Hon kan helt klart stanna längre om jag vill det, men eftersom vi precis börjat träna denna variant så vill jag inte begära för mycket :)

Dock så skulle jag vilja ha mer fart i henne... har du något tips för det?

Anmäl
2010-03-03 15:51 #19 av: Chanku

Farten kan komma när du ökar upp avstånden. Du kan använda en riktig supermumsig belöning. Du kan alltid testa att skicka henne till en tallrik med tex lite burkmat eller så. Att springa med henne o "tävla" till targeten kan hjälpa till också. Kamplekar kan hjälpa till med tempot också.

Jag håller på med burlekar och har/har haft problem med att hon inte har haft bra tempo in i buren. Jag har varierat med att skicka henne in i buren rakt på en belöning, jag har tävlat mot henne, testat att göra snabba skick & släpp etc. Ser skillnad gentemot tidigare.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.