Hälsa och sjukdomar

Foder del 1

2009-12-10 09:00 #0 av: sissie

Att läsa en innehållsförteckning är inte lätt. Jag ska försöka underlätta för er för det står mycket i innehållsdeklarationen som man inte behöver bry sig om. I några artiklar framöver ska jag ge er tips på vad som kan vara bra att veta. Inte för att ni ska välja ett visst foder eller så utan bara hjälpa er genom djungeln.

Minst en gång om året dyker det upp jämförelser mellan olika torrfoder i massmedia. I TV eller i tidningar. Nästan undantagslöst så är det ett av de billigaste fodren som anses som mest prisvärt. Prisvärt på grund av sitt låga kilopris per säck. Jämförelserna görs ofta utan att ta hänsyn till innehållet på fodret eller hundens och kattens verkliga behov, utan för djurägarens plånbok. Man kan många gånger undra om dessa jämförelser och tester egentligen är en annons där ett bolag som tillverkar billigt foder har betalat pengar för att just deras foder ska få bra poäng.

Skulle man göra ett riktigt test med hundens och kattens verkliga behov som måttstock skulle de billiga fodren komma hamna betydligt längre ned på listan. Häng med!

Vi börjar med lite grundläggande fakta. Hunden och katten är rovdjur sedan långt innan de blev människans husdjur. Under de senaste hundratals åren så har hundens och kattens utseende förändrats massor. Många olika raser har dykt upp på senare år men deras näringsbehov förändrar man inte så lätt. Den är fortfarande i stort sett samma som vargen och lejonets.

matskal.jpg

Det allra viktigaste ingrediensen är kött. Från köttet får hunden och katten proteiner och energi, men också flertalet vitaminer och mineraler. De kan också - till skillnad från oss - tillverka sitt eget c-vitamin ifrån kött!

Kött tillsätts i fodret i två olika former. Torkat eller färskt. Men det blir skillnad på mängden kött i det färdiga fodret beroende på vilket man använder. Om fodret har 20 % tillsatt torkat kött i fodret så är det 20 % kött i det färdiga fodret. Tillsätter man 20 % färskt kött så blir det bara c:a 5 % kvar. ¾ delar av färskt kött består av vatten. Detta vatten försvinner när fodret tillverkas. Tyvärr så behöver fodertillverkarna bara skriva en innehållsdeklaration på vad de tillsätter fodret i början av tillverkningen. Inte vad slutprodukten innehåller när den väl ligger i påsen.

Men hur ska man då läsa på påsen?

Listan över ingredienser skrivs i storleksordning. Den det finns mest utav står först och sedan i fallande ordning. Självklart ska det stå kött först. Allra minst på andra plats. Det är de två stora ingredienserna som utgör halva fodret. Köttbiprodukter får gärna förekomma längre ner i listan. Köttbiprodukter kan bestå av många saker. Behinnor, senor, köttslamsor, vissa inälvor och annat som vi inte vill äta men som är utmärkta näringskällor för hundar. Här finns glucosamin, kondroitin, vitaminer och mineraler.

Vegetabiliska produkter som vete, majs, ris används i foder. De är bra kolhydratkällor. Till viss del kan även hunden ta tillvara vegetabiliska proteiner också. Vegetabiliska biprodukter är ofta bara bukfylla för hunden. Man ska också titta efter gluten. Gluten är ett finare ord för vegetabiliska proteiner. Glutenintolerans handlar oftast om att man inte tål vetegluten, men även ris och majs innehåller gluten. De kallas risgluten och majsgluten och är vanligt förekommande i foder. Risgluten tex är 65 % rent vegetabiliskt protein och används nästan enbart för att höja det totala proteininnehållet i fodret. = mindre kött = billigare foder per kilo. Majsgluten används på samma sätt. Glutenvarianterna står ofta långt ned i listan som nummer 4-7 men påverkar fodret väldigt mycket ändå.

vovve med skal.jpgLamm och risfoder ska man kolla extra på om man har en hund som inte tål vete tex. Lamm och ris fodren innehåller många gånger vete! Här är det viktigt att hålla koll på att vetet finns långt ner i innehålldeklarationen. Det ska stå nedanför riset. Det finns foderbolag som kallar sitt foder för lamm och ris om det finns minst 4% lammkött i fodret och att det finns rätt så gott om ris i det. Att det finns en liten del vete i risbaserade foder är för att det inte ska klibba fast i maskinerna under tillverkningen. Ris måste kokas i 120 grader C för att klibbigheten ska försvinna. Har de i en skvätt vete, majs eller linfrö så försvinner klibbigheter redan vid c:a 85 grader.

På tal om linfrö. Alla känner nog till att linfrö innehåller omega-3? Linfrö eller krossat linfrö i foder kan inte hunden få i sig någon omega-3. Linfröet ser bara till att massan inte fastnar i maskinen! Men den måste ändå stå med i listan då de tillsätter det i fodret. Det finns foderbolag som slår sig för bröstet för att det är så fint och "så bra" med linfrö.

På påsen finns också en lista över näringsinnehåll. Den börjar alltid med proteiner (animaliska och vegetabiliska tillsammans!), fett (både omättat och mättat tillsammans). Sen kommer allt det andra.

Aska är ett gammal ord som finns med på en del påsar. Fler och fler foderbolag har börjat ändra på det och skrivit ut med vad det egentligen är. Aska är en del i fodret som innehåller mineraler. Från början var det brända ben som blivit till aska som man tillsatte. Det är alltså inget knäppt med innehållet. Bara ett knäppt namn som hänger kvar.

Det var allt för denna gång.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2009-12-10 09:36 #1 av: Soffe

Bra och intressant artikel. Men det finns glutenfritt foder, även om det innehåller ris, majs. Eller så luras dem om man nu vill påstå att så är det inte.

Anmäl
2009-12-10 10:15 #2 av: Starfall

Jättebra artikel Glad

Anmäl
2009-12-10 12:00 #3 av: Chanku

Bra artikel. Det man ska tänka på om man har en allergisk hund är att kontrollera noga vars tex "animaliskt fett" eller "animaliskt protein" kommer ifrån. Även om det är ett foder som heter "Lamm o ris" så kan det ändå vara tillsatt tex kyckling, även om det inte skrivs ut som just kyckling.

Det luriga med innehållsförteckningar är också att foderbolagen har börjat dela upp kolhydratsgruppen mer. Så istället för att få en ingredienslista såsom "Kolhydrater (spannmål etc.), protein (kyckling)" Så står det "Majs, kyckling, vete, övriga spannmål, sojaprotein, vegetabiliska oljor". Ser ju bra ut med kyckling på andra plats. Men vad händer om man lägger ihop majsen, vetet, spannmålen..? Jo, vips så halkar kycklingen ner rejält på listan.

Fodertillverkarna är luriga :) Och är det inte lustigt att hundfodret har ökat i pris, just för att spannmålet har blivit dyrare? ;)

Anmäl
2009-12-10 12:09 #4 av: medde

Mycket bra och väldigt intressant artikel sissie. Väl värd att läsa igenom både en och två gånger.

#3 Instämer helt med dig i detta fall

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2009-12-10 14:47 #5 av: [Malin3033]

Wow, vilken bra artikel! Mycket bra saker att ta in och tänka på.
Jag ska klura lite, sedan återkommar jag med funderingar, eftersom Ronja just nu går på light. Sen när hon är "klar" ska hon få ett nytt foder igen. Frågan är vad...

Anmäl
2009-12-10 17:37 #6 av: sissie

Jag älskar att prata foder. Och jag är inte den sorten som ska pådyvla någon ett visst foder utan gärna diskuterar fram något som passar både hund och ägare.Glad

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Anmäl
2009-12-11 11:27 #7 av: [Malin3033]

#6 Jätte bra inställning.
Jag hatar att gå till en djuraffär där de bara snackar om ett nytt foder som ä'r så bra hit och dit. Istället för att se till mig och min hund.

Anmäl
2009-12-11 11:40 #8 av: Chanku

Senast jag köpte foder så var försäljaren stensäker på att det var x antal procent fett o protein i fodret. Jag påpekade att det stämde inte, då kom "lilla fröken"-attityden fram, så jag totalignorerade honom, köpte min säck och for hem. Och vad ser jag på fodersäcken när jag kommer hem? Jo, att han hade fel. Istället var det jag som hade rätt :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.