Tävlingar

Agility

2008-02-24 13:11 #0 av: medde

Agility (banhoppning för hundar) kommer ursprungligen från England

Agility (banhoppning för hundar) kommer ursprungligen från England. I Sverige tävlar hundarna i tre olika storlekar: Small, Medium och Large. I Small-klasserna tävlar hundar med en mankhöjd under 35 cm. Medium-klasserna är för hundar som är mellan 35 cm och 43 cm. Är de över 43 cm tävlar de i Large. Hinder som ingår i agility är: Balansbom, gungbräda, däck, tunnlar, slalom, hopphinder, bord, säck, A-hinder, viadukt/mur och långhopp. Det går ut på att så fort som möjligt forcera en hinderbana med så lite fel som möjligt. Den hund med minst fel och snabbast tid vinner. Det finns två olika klasser, hoppklass (utan klätterhinder, dvs balansbom, gungbräda och A-hinder) och agilityklass (här kan alla hindertyper vara med).

Regler

Man måste göra banan i rätt ordning, annars blir man diskad

Man får inte gå igenom hindret från fel håll

Man får inte riva något hinder

Klasser

Man tävlar även i tre olika svårhetsklasser: klass I (den enklaste), klass II och klass III (den svåraste). För att klassa upp sig från klass I till klass II behövs tre pinnar. En pinne erövrar man om man gör ett felfritt lopp (inga hinderfel och med en tid under den av domaren bestämda referenstiden) och hamnar bland de 15% bästa ekipagen. För att klassa upp sig till klass III från klass II, krävs också tre pinnar, och man erövrar pinnar på samma sätt som i klass I. I klass III kan man iställer för pinnar få CERT. Tre cert ger ett championat.

Hinder 

A-hinder
Balansen
Gungbrädan
Hopp
Muren
Däcket
LånghoppSlalom
Tunnel
Platta tunneln/ Strumpan
Bordet

Källa Wikipedia

Foto:Ronja06

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2008-02-24 15:59 #1 av: [Malin3033]

Jätte bra artikel! Men en fråga, om man är i klass II och ska uppflytta sig till klass III, om man gör ett felfritt lopp och hamnar bland de 15% bästa ekipagen får man en pinne eller ett cert då? Kan man få båda? Vem bestämmer om man ska få cert?

Anmäl
2008-02-25 11:19 #2 av: Ressu

Cert får man endast i klass tre. I finland så kallas den tredje pinnen cert. Men för att få hunden till champion så krävs det tre cert i klass 3. Nu vågar jag inte gå å säga vad ni har för regler i Sverige, men i Finland så ska man ha tre felfria banor och dessutom vinna klass tre för att få cert som berättigar en till championat

// Ressu
kennel Westtorpets

-medarbetare på Cocker spaniel iFokus

 

Anmäl
2008-02-25 18:59 #3 av: [Malin3033]

Hittar då ingen bild?

Anmäl
2008-02-25 19:07 #4 av: Ressu

En bild finns ju på löpet iaf. Vet ju inte dock vilken bild du menar?

// Ressu
kennel Westtorpets

-medarbetare på Cocker spaniel iFokus

 

Anmäl
2008-02-25 20:16 #5 av: medde

Jag har bara lånat en bild till löpet på en klicker. Ingen bild i artikeln. Tack!

Mvh medde

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl
2008-06-28 12:51 #6 av: Jojsan

Jättebra artikel! Det var ganska enkelt att fatta ändå... :)

Anmäl