Annons:
Etiketthälsa-och-sjukdomar
Läst 13861 ggr
medde
1/18/08, 8:47 PM

Övervikt hos hund

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Övervikt hos våra hundar har under de senaste åren uppmärksammats som ett av de vanligaste hälsoproblemen hos hundar. Man uppskattar att upp till 20-30 % av hundarna lider av övervikt/fetma.

 Risker med övervikt

  • Överviktiga djur drabbas lättare av sjukdomar och har en kortare livslängd än normalviktiga djur.
  • Övervikt minskar ofta djurets glädje, aktivitet och prestationsförmåga samt även djurägarens utbyte av sitt djur.

 Övervikt kan öka riskerna samt försvåra behandling av:

  • Diabetes Mellitus (sockersjuka)
  • Artroser (kroniska ledskador), skador på ligament leder och rygg
  • Hjärt- och Lungsjukdomar
  • Leversjukdomar
  • Cancer
  • Förstoppning, ökad gasbildning

 Övervikt medför även ökade risker vid sövning och operationer, ökad känslighet för värme, trötthet, dålig kondition och dåligt humör. Övervikt kan även innebära ökade risker för hudproblem, får svårt att tvätta sig, samt ökar känsligheten för infektioner.

 Viktminskning (bantning), minskar dessa risker! Genom att strikt följa ett viktkontrollprogram kommer du att förbättra ditt djurs hälsa, välbefinnande och aktivitet och minska framtida kostnader för veterinärvård.

 Tecken på övervikt

 Om ditt djur väger 15 % mer än sin idealvikt talar man om fetma, annars övervikt. Genom att känna på djuret över revbenen kan man undersöka hur mycket fett som finns där. Om du lätt kan känna revbenen är ditt djur under- eller normalviktigt. Måste man trycka för att känna revbenen är djuret överviktigt och om man inte kan känna revbenen alls lider det av extrem fetma. Om ditt djur saknar midja är detta ofta ett tecken på övervikt liksom trötthet, dåligt humör överdriven tid som djuret sover, ovilja att röra sig, andfåddhet, nedsatt värmetålighet. Det kan även vara bra att jämföra med normalvikten för rasen.

 Orsak till övervikt

 Djur blir feta av samma orsaker som människor, dvs. djuret får i sig mer energi (mat) än det gör av med (motion) och överskottet sparas som fett. Djur som får matrester och mycket godis löper högre risk att drabbas av övervikt än hundar som endast äter ett hundfoder.

Bidragande orsaker till övervikt:

  • För mycket mat
  • För mycket godis
  • Matrester el medverkan vid matlagning     
  • För lite motion.
  • Kastrering, kan minska matbehovet med 30 %
  • Ras
  • Ålder, gamla djur rör sig ofta mindre 
  • Sjukdomar
  • Smärta

 Att ge din valp för mycket mat ökar risken för att hunden senare kommer att bli överviktig eftersom fettceller inte bildas hos vuxna djur. Hos vuxna djur ökar istället storleken på fettcellerna. Genom viktminskning vill man minska storleken på fettcellerna snarare än att göra dem färre. Alltså kommer katter och hundar som blivit feta som unga ofta att lida av fetma som vuxna då de har fler fettceller än normalt.

 Det finns vissa sjukdomar som kan orsaka fetma men de är ovanliga. Prov för dessa tas om veterinären finner det lämpligt. Den vanligaste orsaken till fetma är överutfodring och för lite motion.

 Hur kommer man tillrätta med övervikt?

 Din veterinär kan hjälpa dig att upprätta ett viktminskningsprogram. Först är det dock lämpligt att undersöka djuret för att utesluta att det verkligen rör sig om fetma och inte andra sjukdomar som kan likna fetma t ex vätska i bukhålan. Det kommer även att hjälpa till att upptäcka andra sjukdomar som djuret kan ha samtidigt (se ovan) och se till att dessa behandlas. När din veterinär har konstaterat att hunden/katten är frisk sätts en målvikt för ditt djur, samt en uppskattning görs för hur lång tid det kommer att ta för ditt djur att uppnå denna vikt.

 Vikten bör reduceras med ca 2 % per vecka. Ofta tar det minst 8-10 veckor att nå sin målvikt. Om djuret är kraftigt överviktigt kommer det att ta längre tid. Hunden skall komma på regelbundna besök för att kontrollvägas samt för att vid behov justera utfodring och motion. Dessa besök bör ske oftare i början av behandlingen tills man ser en stabil kontrollerad viktnedgång, sedan kan besöken ske mer sällan. Viktkontroller ska fortsättas även efter det att önskad vikt uppnåtts för att se att vikten håller sig stabil och att hunden inte går upp igen.

 Att lyckas med bantning bara genom att minska mängden av djurets vanliga mat är svårt, om inte övervikten är tillfällig och ringa. Om godis och belöningar ges är det nästan omöjligt. Att bara minska på mängden normalt foder kan få till följd att djuret lider brist på något samt att det känner sig hungrigt. Det bästa är att ge din hund ett specialtillverkat foder för viktminskning som du kan köpa hos din veterinär. Detta samt regelbunden motion kommer att medföra en säker viktnedgång i lagom takt utan förlust av muskelmassa. Ju mer du bryr dig om ditt djur desto större kommer din övertygelse vara att banta din hund.

Att ens djur får diagnosen övervikt eller tom fetma hos veterinären kan ibland väcka starka känslor av ilska eller skuld hos djurägare. Detta är ofta en normal reaktion då övervikt på människor för de flesta av oss är mycket känsloladdat. Man måste dock försöka överkomma detta för att ge sitt djur en chans till ett normalt och aktivt liv.

Om din hund har övervikt så måste den motioneras mer och gå på diet. Feta hundar drar på sig följdsjukdomar.
Dra ner fodertillgången med 20 % så brukar det hända saker med vikten. Man kan krasst säga att för varje kilo övervikt, tar du bort 1 år av hundens liv!
Fet hund kan inte leva ett normalt hundliv och det kan även sätta sig på psyket.
Andra hundar kan ha svårt att uppfatta vad din hund säger eftersom dom "pratar" kroppsspråk med varandra.

Motivationen är viktig

Ska din hund banta måste alla i familjen vara införstådda med detta. Det hjälper inte att du sätter hunden på diet och gör allting rätt, om övriga familjemedlemmar tycker synd om den och därför då och då sticker till den en köttbulle eller något annat gott. Det behövs så lite för att förstöra en bantningskur. Därför är det viktigt att alla arbetar för att uppnå samma mål. Om din hund är satt på bantningskur under flera månader utan positivt resultat eftersom några i familjen inte "är med på idén", är det stor risk att du själv tappar modet. Och det vore väldigt synd för din hunds skull. Så innan du sätter hunden på bantningskur ska du alltså noga ta reda på om du och din familj är helt inställda på att genomföra den. Om ni är överens om det kommer din hund nog att bli både slankare och gladare.

Din hund kommer att känna hunger

En effektiv bantningskur kan inte genomföras utan hungerkänslor - och det gäller även hundar. För att kunna gå ner i vikt måste din hund äta mindre än den förbränner. Därför kommer den oundvikligen att känna sig hungrig ibland. Om kuren ska ha någon effekt är det viktigt att du är inställd på att vara konsekvent. Du får inte ge efter och ge hunden extra mat - inte ens om den gnäller eller skäller. Tänk på att din hund på längre sikt får ett bättre och längre liv om den går ner i vikt.

Så undviker du övervikt hos hunden

När du vill undgå övervikt hos din hund bör du inte ge den för mycket mat och hundgodis. Men det bästa skyddet mot övervikt är att se till att din hund får en lämplig mängd fysiska och mentala utmaningar.

Motion och lek

Motion och lek är bra för både dig och din hund. När din hund motionerar eller leker ger det tre bra effekter på samma gång. Motion ökar förbränningen och därmed energiförbrukningen vilket gör att din hund snabbare går ner i vikt. Motion avleder också din hunds uppmärksamhet från hungerkänslorna. Dessutom gör lek och motion att din hund blir trött - då kommer den sedan snabbare till ro. Är din hund mycket överviktig ska du vara lite försiktig med motionen eftersom hunden lätt kan drabbas av belastningsskador. Simning är bra och säker motion om din hund lider av kraftig övervikt.

Mental träning

Förutom fysiska aktiviteter är mental träning också bra för din hund. Ta till exempel lite av hundens bantningsmat (torrfoder), strö ut det över gräsmattan och låt hunden själv söka reda på det. När hunden använder sitt luktsinne använder den också mycket tankekraft vilket gör att den snabbt blir trött. Kom ihåg att dra bort den mat som du använder i träningen från hundens dagsranson.

Du kan också lägga lite torrfoder under en djup plasttallrik. Då kan din hund själv försöka vända tallriken så att den kan komma åt maten. I djuraffären finns för övrigt massor av aktiverande leksaker för din hund.

Det tar tid att gå ner i vikt - även för hundar

En bantningskur är ingen mirakelkur som visar resultat på några få dagar. Det är oftast ett långsiktigt projekt som först kan ses och märkas efter flera månader. Har du en medelstor hund som väger 5 kg för mycket, motsvarar det att en normal person - som borde väga 80 kg - väger 100 kg och alltså borde gå ner 20 kg. Det är inget som man kan klara på några månader. Det kan lätt ta ett halvår till ett år. Därför är det så viktigt att ha motivation och tålamod. Men har du bägge delar kommer resultatet helt säkert så småningom.

Väg din hund hos veterinären

På en månad kommer din hund förmodligen att gå ner högst ett par-trehundra gram. Därför kan det vara svårt att följa viktnedgången på en vanlig badrumsvåg. Vill du följa din hunds viktnedgång exakt måste du ha massor med tålamod och vänta tills resultatet kan ses. Du kan också gå till veterinären ungefär en gång i månaden. Där finns oftast en speciell hundvåg som du kan låna.

  • LAGOM HULL är: Om du med lätthet kan känna revbenen! Sticker revbenen ut är den för smal!
  • Får du anstränga dig för att känna några fasta bendelar under lager med fett, så är hunden definitivt för fet!
  • Om man betraktar hunden ovanifrån, så ska den ha en liten midja.
  • Tänk på att fetma hos hund är 100 ggr farligare än hos människor!**
    Av naturen så skall hunden vara något mager!
    **

Hunden kan inte bli av med salt! Cellerna blir omkringbyggda av salt, vilket bryter ner dem! Glöm inte att salt är farligt för hundar, även små mängder! Även därför också en stor anledning att aldrig ge vår mat till hunden/hundarna!

Text av Camilla Westh


♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Annons:
medde
1/18/08, 8:50 PM
#1

Tack Westkiowas för en mycket fin artiklel.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Starfall
1/18/08, 10:22 PM
#2

Otroligt bra artikel! Skrattande

Tack WesthKiowas för denna jättebra artikel:)

Min Pyret är för rund så detta är väldigt bra att läsa för mig. Snart är det dags att gå till veterinären för att vaccinera henne, då kan man ju även fråga om hur mkt hon bör gå ner i vikt. Och sedan skaffa bantningsfoder och anpassa motionen:)

Nu är jag mkt motiverad att börja bantningskur! :)

Kramar//Carro

WesthKiowas
1/18/08, 11:32 PM
#3

Vad kul att ni tyckte om denSkrattande Ja, ämnet ligger mig mycket varmt om hjärtat. Tyvärr ser man väldigt mycket shelties som är överviktiga. Det var pga att en av min mammas valpköpare genom åren vägrat inse och göra något åt sin väldigt feta hund som jag beslutade mig för att skriva ihop detta åt dom.

Mvh Camilla Glad

Besök gärna min hemsida S*WesthKiowa's Norska Skogkatter

Kattungar planeras!

KajsaM
1/19/08, 10:45 AM
#4

Jättebra artikel, verkligen!

Ronja06
1/19/08, 3:10 PM
#5

Verkligen jätte bra artikel! Nu vet jag att Ronja inte lider av övervikt. (Har gått och funderat om hon är lite överviktig) Men man ser hennes midja, och jag kan lätt känna revbenen på henne. Tack för en jätte bra artikel! Skrattande

Mvh Emelie Förlägen

WesthKiowas
5/26/09, 12:16 AM
#6

Puttar upp denna artikel, då jag tycker den är viktigSkrattande Finns alltför många feta shelties ute i Sverige.

Mvh Camilla Glad

Besök gärna min hemsida S*WesthKiowa's Norska Skogkatter

Kattungar planeras!

Annons:
SparklingTindra
5/26/09, 12:55 PM
#7

Har fått höra på utställningsträningen att Enya fortfarande är för smal.. =(

Och veterinären säger att Tindra är i normalvikt men bör inte gå upp mer. Men jag vill ha ner henne ca 1 kg i vikt då jag tycker att hon är för tjock och jag tränar agility med henne och då ska hon ju absolut inte vara tjock. Men av någon anledning går hon inte ner.. Hon får mycket motion och mindre mat än en 5-kilos hund ska ha (hon väger 13, och är en stor sheltie).

BrightGloria
5/26/09, 5:22 PM
#8

#7 Jag tycker att du ska gå på känslan. Mår inte hundarna dåligt av det eller är sjuka på något sätt så tycker jag att det är okej.
Det tog ett år för Zelda att bli lite kraftigare, det kommer ska du se.
Tindra rör väl sig lätt och smidigt. Inte ådlig kondition eller nåt. Då är det väl ingen fara?

Hoppas det ordnar sig för dig!

//BrightGloria
- Medarbetare på Sheltie.ifokus
- Hemsida

SparklingTindra
5/26/09, 11:13 PM
#9

#8 Jo dom verkar må bra båda hundarna. Men jag tycker att Tindra orkade mer när hon hade ett kilo mindre.. Dom blir ju mer värmekänsliga också, när dom väger mer.

runas
5/27/09, 10:10 AM
#10

Bra artikel! Mkt läsvärd!

// Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.//

Starfall
1/12/11, 8:15 PM
#11

Jag funderar över det här med övervikt hos hund… Min hund Love är ca 40 cm hög och väger ca 9 kg. Man ser tydligt hans midja samt känner revbenen när man känner löst med handen. Det jag funderar över är att han har så mycket överskottshud på kroppen. Betyder det att han är överviktig eller vad kan det bero på? Han har alltid haft mycket hud sedan han var valp. Dock trodde jag att det skulle försvinna när han blev vuxen men inte. Nu är han över 2 år och har fortfarande en massa extra hud.

Någon som vet?

Chanku
1/12/11, 9:21 PM
#12

#11 En del hundar har stor overall. Min förra hund (pointer) var långt ifrån tjock (snarare mager, riktigt spjälstaket) och hade överskottshud.

Livet med en fluffråtta - www.tokhund.se

Starfall
1/12/11, 9:24 PM
#13

#12 Okej, skönt att höra att Love inte är ensam om att ha mycket hud. Man blir ju lite fundersam över varför det är på detta viset. Men nu vet jag att vissa hundar helt enkelt är så, tack för svaret Chanku! Glad

Annons:
Chanku
1/12/11, 10:20 PM
#14

I övrigt, bra artikel! Det är trist att det är så många hundar som går runt och är överviktiga.

Livet med en fluffråtta - www.tokhund.se

Upp till toppen
Annons: