Hälsa och sjukdomar

Tänder, ögon och klor

2007-01-08 16:29 #0 av: Paulines

Små saker som sheltierna ofta har problem med. Här får du veta hur du tar handom tänderna, ögonen och klorna på rätt sätt, du får också veta hur du ser att din sheltie har problem med dom.

Tänder

Tänderna ska vara starka och slutna i ett jämt saxbett. Från och med 4 månaders ålder så bör tänderna kontrolleras. Det är då som dem nya tänderna börjar växa fram och då måste veterinär kolla så att t.ex inte någon gammal tand sitter kvar. Hörntänderna kan nämligen ibland sitta kvar även när den nya tanden växt klart. Det lättaste är att träna hunden att villigt visa tänderna då den redan är valp. Den äldre hunden får ofta tandsten som man måste underhålla och skrapa bort. Då kan det vara bra att ha en hund som tillåter att man rör vid tänderna och tar bort tandstenen.

Klor

För att få fina och välvårdade klor så bör dem klippas åtminstonde var 14:e dag. Det är inte speciellt svårt att klippa klorna. Håll ett stadigt grepp kring din sheltie och ta tag i tassen, sedan tar du två fingrar kring tån. Sedan klipper du bara yttersta tippen av klon. På ljusa tassar är det inget problem då man ser pulpan, det är svårare på mörka tassar. Man lär sig snart hur mycket man kan ta även på de mörka klorna. Se till att inte komma åt pulpan, det kan göra väldigt ont och orsakar att din sheltie kanske blir rädd i framtiden för att klippa klorna och är inte villig att sammarbeta, men det kan också hända att din sheltie inte ens märker att du klippt i pulpan. Bli då inte förtvivlad så att din sheltie märker det, utan häåll bara lite lätt potatismjöl över den, ha alltid potatismjöl redo när du klipper klorna, det stoppar blödningen. Så slarva inte med att klippa klorna, det är taskigt att låta din sheltie gå runt med för långa klor. Det kan göra ont i ben och tassar och kan också ändra benställningen. Det är också bra om du klipper bort hårstrårna som växer ur sheltens tassar mellan tårna.

Ögon

Ögonen får inte vara röda, rinniga eller variga. Om något av det skulle uppstå så måste man besöka veterinär. Oftast är det innåtväxande ögonhår som irriterar det. Sheltiens ögon kan också rinna om den har befunnit sig i tex bilen, där det är mycket drag. Det är inte farligt och då behöver du inte ta kontakt med veterinär.

Ett vackert ansikte.

Tack så mycket Sussi för bilderna på tänderna och klorna.

Av: Pauline.S

Datum för publicering

  • 2007-01-08

Tänder, klor, ögon

Anmäl
2007-06-29 17:36 #1 av: Jojsan

bra artikel =) men en fråga, hur många klor har en hund? 5? :P

Anmäl
2007-06-29 17:56 #2 av: Prizma_o_Kristall

#1 En hund har 5 klor på framtassarna (varav en sitter lite längre upp på benet) och 4 klor på baktassarna.

Jättebra artikel!

Kramar//Carro

Anmäl
2007-07-01 22:22 #3 av: Ronja06

Bra skrivet!

Anmäl
2007-07-03 22:45 #4 av: Jojsan

#2 tack då vet jag :)

Anmäl
2009-01-31 20:12 #5 av: Soffe

Puttar upp ifall fler vill läsa den ;-)

Anmäl
2009-02-01 12:04 #6 av: Starfall

Som sagt, en väldigt bra artikel :)

Anmäl
2009-02-01 13:30 #7 av: Soffe

Ja o bilderna är jättebra oxå :-)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.