Annons:
Etikettveterinären-har-ordet
Läst 17066 ggr
sissie
2012-01-12 22:05

Veterinären har ordet - 26

Denna gång tar Ylva Trygger upp demens hos hund. Alla blir vi gamla förr eller senare, men hos hundarna går det fortare än för oss. Och visst kan de leva ett bra liv även när de blivit till åren och lite glömska av sig.

Jag hoppas ni alla haft en underbar sommar med ledighet där ni kunnat samla lite kraft inför höst och vinter. Och att ni vistats i solen så kroppen nu är fylld med D-vitamin.

Denna gång tänkte jag att nyhetsbrevet skulle handla om den gamla hunden och närmare bestämt om demens.

Demens hos hundar kallas ibland för Canine Cognetive Dysfunction, eller CCD. Det påminner starkt om Altzheimer hos människa. I en studie som publicerades i våras räknas cirka 28% av hundar i åldern 11-13 år vara drabbade. Demens är egentligen ett samlingsnamn för olika sjukdomsförlopp som orsakar förtviningar i hjärnan.

Orsakerna till att människor och hundar drabbas av demens är inte helt och hållet klarlagda, men en hel del bidragande orsaker har man kunnat hitta. Bland annat påverkar ärftliga faktorer, näringsbrist, vissa medicineringar, vissa infektionssjukdomar, vissa förgiftningar, hjärntumör eller blödning i hjärnan, hjärnskador, störningar i ämnesomsättningen och störningar i hjärt-kärlsystmet utvecklingen av demens hos en individ.

Hos den gamla hunden förekommer förändringar i hjärnvävnaden som påminner om just de förändringar som ses hos patienter med Altzheimers sjukdom. Hos både hund och människa hittas betaamyloid, ett ämne som inlagras i hjärnan och stör nervernas funktion. Amyloid är ett protein som bildar plack genom att klibba sig fast vid hjärnans nervändar och så kallade tangels. Tangels är en typ av nystan inuti nervcellerna. Inlagringen förhindrar överföringen av signaler i hjärnan och leder i förlängningen till celldöd. Processen kan pågå i många år innan några symtom uppstår. Ju fler plack, ju mer symtom. Även ämnet acetylkolin är med och påverkar utvecklingen av demens. Acetylkolin är ett viktigt ämne när det gäller inlärning och minne. Acetylkolin bryts ner vid demens och mediciner som hämmar nedbrytningen av acetylkolin resulterar i bättre inlärningsförmåga.

Demens kan vara en svår diagnos att ställa. Symtomen påminner starkt om de symtom som en "normal" gammal hund kan ha. De symtom som ses som en följd av förändringarna i hjärnan kan vara sämre minne, speciellt kortminnet, förändringar av sömnrytmen som till exempel att hunden är vaken på natten och sover på dagen, minskad inlärningskapacitet, ett förlångsammat svar på yttre sinnesretning som att hunden inte hälsar som vanligt, desorientering vilket kan visa sig som att hunden kan gå vilse i sitt eget hem och även att hunden inte längre är rumsren. Hunden beter sig annorlunda mot andra hundar, människor eller i olika miljöer. Den kan verka vilsen och förvirrad och utveckla selarationsångest, tappa leklust, skälla utan orsak, bli aggressiv, vandra omkring på nätterna, stå och stirra i ett hörn och utveckla stereotypa beteenden.

Det är ett stor problem att hunden börjar kissa inne. Sjukdomar som medför ökad urinering, som kroniska njur- eller leversjukdomar som är relativt vanliga hos gamla hundar, ökar risken för att hunden urinerar inomhus när blåsan snabbt fylls på. Det gäller att vara förstående och ta ut hunden oftare, eller att om möjligt lära den att urinera på lämplig plats inomhus.

I utlandet medicineras hundar med demens med liknande mediciner som ges till människa som drabbads av Parkinson och Altzheimer. 20% av hundarna svarar inte alls på medicineringen och 25% får biverkningar i form av diarré, kräkningar, nervositet och hyperaktivitet. Medicinen måste tas livet ut och kan tyvärr inte kombineras med andra vanligt förekommande läkemedel som används vid åldersrelaterade sjukdomar hos hund.

Vid en annan intressant studie noterades att antioxidanter i fodret snabbt förbättrade inlärningsförmågan och minnet hos hundarna. Det är ett enkelt sätt att hjälpa sin gamla vän på ålderns höst att se till att den får ett bra foder med mycket antioxidanter i. Så det är väl värda pengar att investera i ett riktigt bra seniorfoder.

För övrigt ligger ansvaret framför allt hos hundägaren som måste visa tålamod och förståelse för sin hund. Hundar med demens får svårt att koncentrera sig, förlorar förmågan att utföra enkla uppgifter och glömmer kommandon som de tidigare kunde. Som ägare bör man tidigt börja repetitionslära och kommandona ska vara enkla och tydliga. Man ska även ha tydliga belöningssignaler, repetera ofta och alltid avsluta övningarna med belöning. Det ska vara korta lek- och träningsövningar som ger struktur och förutsägbarhet för hunden.

Hundägaren måste förstå sin hunds begränsingar, rutiner måste utvecklas, stress och förändringar ska minimeras. Och framför allt ska hundägaren fylla sin hund med mycket empati, tolerans, kärlek, uppmärksamhet och mest av allt ge sin hund mycket närhet! En orolig dement hund behöver få vara nära och känna tryggheten av sin ägare och absolut inte bli utestängd från det vanliga familjelivet. Njut av den tid ni har tillsammans!

/Veterinär Ylva Trygger / www.canisacademy.se: fotoakuten.se

Bild

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Annons:
Ressu
2012-01-14 10:37
#1

Tack för en intressant artikel.

Detta kan vara bra att ha i åtanke för vår del då äldsta hunden börjar till åren, men vi hoppas ju på att han får vara "frisk" sålänge som möjligt.

// Ressu
kennel Westtorpets

-medarbetare på Cocker spaniel iFokus

 

Upp till toppen
Annons: