Annons:
Etikettövrigt
Läst 28454 ggr
sissie
2/23/12, 12:48 AM

Klotång vs klotång

Det finns en hel uppsjö av olika klotänger. Vilken ska man välja? Stor eller liten? Billig eller dyrare? Vilken är bäst helt enkelt?

Det är inte lätt att välja klotång. Det hänger oftast inte bara en eller två tänger i butiken, utan 5-6 ibland ännu fler. Och vilken modell ska man ha? Sekatör eller giljotin?

Alla klotånger har sina för och nackdelar. Ju bättre stål det är i skäret desto dyrare blir tången. Billigare stål slits fortare, men ibland gör inte det så mycket.

När man har en valp hemma så kan man med gott samvete köpa en liten klotång för katt att använda de första månaderna. Den har ett litet skär så man kan se vad man gör. Dock går de sönder fort och man behöver byta ut den. Då är ofta valpen lite äldre också så man kan satsa på en kraftigare tång.

När man väljer tång så ska man tänka på att den ska ligga bra i handen och framför allt ligga still så den inte glider och hamnar snett. Handtagens form är också viktiga. De rundade handtagen får man ofta ett stadigare grepp om, men ofta kräver det att man också har lite större händer för att kunna greppa över den på ett bra sätt.

Här kommer det några klotänger med lite information om dem. Flera av dem har även fått betyg, där 1 är sämst och 5 är bäst. I den mån det går att få fram ett cirkapris så är även det utsatt, liksom vilken grossist som tillhandahåller klotången. Kan vara bra att veta om man behöver beställa en tång.

Du får gärna sätta betyg på de olika klotängerna som du själv har använt. Skriv det i kommentaren nedan så räknar jag med den också. 1 = Sämst, 5 = Bäst.

MillersMillers

En ganska tunn klotång. Låset är enkelt kontruerat och har lätt för att falla tillbaka. Fjädern är rörformad och öppnar lätt tången. Niten som håller ihop tången kan börja glappa vilket gör att tången efter ett tag inte klipper utan mer klämmer runt klon i sidledd. Fungerar bra till tunna lätta klor.

Betyg: 1 (3 röster)

Pris i butik: C:a 129 kr

Grossist: Gibbon

Bild: Gibbon

DogmanDogman

Dogmans klotång finns i två storlekar. En för mindre hundar upp till cirka 25 kg och en större för större hundar. Kraftig stål i hela tången. Stålet är inte av högsta kvalité och har lätt för att bli slitet. Bör bytas ofta. Skruv håller ihop tången som kan dras åt vid behov. En bra billig tång och lämplig som första tång när det är annat som kostar pengar. Har stopplatta som går att fälla undan.

Betyg: 4,66 (3 röster)

Pris i butik: C:a 79:- / 99:-

Grossist: Dogman

Bild: Dogman

Gibbon Kraftig

Denna tång är en rejäl tång. Modellen finns hos många tillverkare, och kommer kanske från samma fabrik.

Tången har kraftiga käkar som kan klippa de mest hårda klor. Handtaget är slätt vilket kan vara lite halt för en del, och ganska raka. Öppnar sig ordentligt. En tång för mannen i huset.

Betyg: 3,5 (2 röster)

Pris i butik: C:a 169:-

Grossist: Gibbon

Bild: Gibbon

IPTS de luxe

En riktigt billig tång. De böjda handtagen kräver långa fingrar. Gummeringen gör att den inte glider i handen. Stålet i tången är inte högsta kvalité men duger gott som en första tång. Har stopplatta som går att fälla undan. Tillverkas i två storlekar.

Betyg: 3,5 (2 röster)

Pris i butik: C:a 119:-

Grossist: Gibbon

Bild: Gibbon

Micki de lux

Samma typ av klotång som Gibbon de lux. Något bättre stål. Smart låsning i änden på handtaget som gör att man kan enkelt låsa upp den med en hand, genom att bara klämma ihop tången lite. Låset är fjäderbelastat så den öppnar sig själv. Tillverkas i två storlekar. Den större kräver lite längre fingrar för att få ett bra grepp.

Betyg: 4 (1 röst)

Pris i butik: C:a 199:-

Grossist: Pet-Food Piteå

Bild: Pet-Food Piteå (Logga in som gäst01)

Quickfinder

Denna tång är av giljotinmodell istället för sekatör. Skäret skjuts framåt och klipper från ena sidan istället för från två sidor som hos sekatören.

Quickfinder är utrustad med sensorer som känner av plusen i blodet hos pulpan. Den är lite knepig att använda första gångerna, då den kan läsa av pulsen i ens egna fingrar om man håller dem för nära. Lampor i olika färger visar hur nära man är pulpan.

Tången finns i två storlekar beroende på hur kraftiga klor hunden har.

Betyg: 2,5 (2 röster)

Pris i butik: C:a 369:-

Grossist: Lupus

Bild Lupus

Resco

Resco är en giljotintång. En bra tång när man vill sitta framför hunden och klippa klorna. Skäret skjuts fram och man kan enkelt hylva av tunna bitar av klon. Resco har bättre presision än sekatörerna, men kräver lite träning då vinkeln är annorlunda.

Resco har utbytbara skär som man enkelt byter ut själv. Hela tången är gjord i stål och finns i olika storlekar.

Betyg: 4 (1 röst)

Pris i butik: C:a 259:-

Nytt skär: C:a 99:-

Grossist: Gibbon

Bild: Gibbon

Quickfinder de Lux

Quickfinder de Lux är en sekatörtång som har sensorer. Fungerar på samma sätt som vanliga Quickfinder, men är tillverkad för de kraftigare klorna.

Quickfinder de Lux har även den lampor som talar om hur nära pulpan man är. Ett bra alternativ för de som har svårt att klippa med giljotintång.

Skäret är kraftigt och handtagen har en strävare yta för att den ska ligga stilla i handen. Öppnar sig inte så mycket så man behöver inte ha väldigt stora händer för att få ett bra grepp.

Betyg: 4 (1 röst)

Pris i butik: C:a 499:-

Grossist: Lupus

Bild: Lupus

Proffsklotång

Många anser att detta är tången framför alla andra. Helt i stål med kraftiga skarpa skär och böjd för att ligga bra i handen. Klipper grova klor lika bra som mindre.

Betyg: 5 (2 röster)

Pris i butik: C:a 379:-

Grossist: Pet-Food Piteå

Bild: Pet-Food

Doggyman

En klassisk klotång. Kraftiga skär och rejält handtag. Klassisk vit med tydlig blå rand. Skären håll ihop med skruv som kan justeras. Bra rostfritt stål. Av många en favorit. Finns i två stolekar.

Betyg: --

Pris i butik: 125:- (Apoteket)

Grossist: Kruuse Svenska AB

Bild: Kruuse

Kloslipmaskin

Detta är ett alternativ till klotång. Med denna kan man slipa ner klorna istället för att klippa. Huvudet är försett med hål i olika storlekar för att bara klon ska komma intill sliptrissan.

Sliptrissan har utbytbara slippapper, och det följer med några extra slippapper.

Kloslipen är ett bra alternativ för de hundar som är rädda för klotången, eller om man själv är osäker på var pulpan är.

Slipningen gör man genom att slipa klon bara 2-4 sekunder i taget. Behöver man slipa mer så vänta 5-10 sekunder innan man slipar igen. Klon bli varm när man slipar, vilket kan bli obehagligt för hunden.

Batteridriven och laddstation medföljer. Reglerbar hastighet.

Betyg: 4 (1 röst)

Pris i butik: C:a 399:-

Grossist: Gibbon

Bild: Gibbon

Oster kloslipmaskin

Osters kloslip är rubust i sin design. Skön att hålla i genom sin ergonomiska utformning.

Huvudet har hål i olika storlekar för att passa klon och kåpna skyddar mot nyfikna nosar.

Osters maskin har utbytbara sliptrissor, och drivs med 4 st AA-batterier. Två hastigheter som räcker gott.

Betyg: 5 (1 röst)

Pris i butik: C:a 349:-

Grossist: Kruuse Svenska Ab

Bild: Kruuse

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

Annons:
Gittan
8/8/12, 2:21 AM
#1

Mycket intressant

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Sofiatinnert
8/8/12, 9:32 AM
#2

Mycket bra :)

http://beautywithsofia.wordpress.com/

medde
8/8/12, 12:09 PM
#3

Jag har haft den som kalllas "proffsklotång" och det är absolut det bästa jag haft någonsinn. Men tyvärr är den bortaRynkar på näsan

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

[Highonbluetomorrows]
8/8/12, 9:15 PM
#4

Oh! Vad bra artikel. Trodde faktiskt att det var en ren "reklamtråd" för olika klotänger, men genom att sätta betyg blir det i stället givande :). I alla fall för en som inte har en ordentlig klotång (eller hund haha) ännu.

Katternas klor klipps jättebra med vanlig nagelklippare för människor. Vi slängde den klotång vi hade köpt för att den var så dålig.. tyvärr minns jag inte märke.

Kitten86
8/8/12, 9:42 PM
#5

Mycket bra och informativ artikel, och en hjälp i djungeln av klotänger!

\Medarbetare på Sheltie Ifokus\

medde
8/8/12, 10:10 PM
#6

Någon som testat Quickfinder de Lux? Om vad tyckte ni i så fall. Jag tycker den är övereklamerad, men nyfiken om det är andra tankar om den.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Annons:
[johannnnah]
8/9/12, 6:27 PM
#7

Jätteintressant!!

Har funderat på att skaffa en Quickfinder, men inte riktigt bestämt mig ännu! Flört

sissie
8/10/12, 8:17 AM
#8

Personligen tycker jag att Quickfinder är överreklamerad. Onödiga pengar på något som ger föga mer hjälp. Det är oftast lättare att klippa klorna på vanligt sätt och försiktigt eller att slipa klon, än satt använda quickfinder. Stor klumpig och kan faktiskt läsa fel också. Det tar en evighet att lära sig den. Jag skulle svära ihjäl mig innan jag fått första klon klippt.

Nystartad sajt om jänkare! CoolWrooom!

Amerikanska Bilar

Pontiacsgirls blogg

[KakanE]
1/4/13, 2:28 PM
#9

Har funderat på att köpa en Quickfinder åt min flat eftersom hon är så trulig att klippa på. Men nu blir jag funderasam, den är alltså inte så bra som den låter?

Tack för en mycket bra artikel!

[Murvel]
1/12/13, 5:35 PM
#10

#9. Jag har hört att den inte riktigt kan känna av vad som är värmen från blodet i klon och vad som är värme från dina händer, så att den blinkar fram och tillbaka lite hur som helst. :P Från folk som har köpt den alltså. Men jag vet inte om det stämmer eller ej.

[Camia7]
5/3/13, 2:30 PM
#11

Tycker inte att betygen stämmer med verkligheten:) Millers den första är den bästa jag har haft/testat den kan man ha hela livet och är sjukt vass och klipper jätte fint:) många av de andra sliter i klon eller gör klon ful(ojämn rispig flikig), det vill man verkligen inte

medde
5/3/13, 8:11 PM
#12

#11 Många tycker olika så är det i allt. Jag gillar den här och den är för mig det bästa som finns

Proffsklotång

Många anser att detta är tången framför alla andra. Helt i stål med kraftiga skarpa skär och böjd för att ligga bra i handen. Klipper grova klor lika bra som mindre.

Betyg: 5 (2 röster)

Pris i butik: C:a 379:-

Grossist: Pet-Food Piteå

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

[Camia7]
5/3/13, 8:37 PM
#13

Ja :) den där har jag dock inte provat :) men av de billigare varianterna så tycker jag att millers är bäst :)

Annons:
medde
5/3/13, 8:39 PM
#14

#13 Den har jag inte testat.😉Bra med olika altenativ

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Helena Fredriksson
8/14/18, 9:28 PM
#15

Det här är en väldigt gammal tråd… Men är det någon som vet om den klotång som ni kallar "Proffsklotång" går att få tag på? Pet-Food i Piteå verkar ju inte finnas längre och jag kan inte hitta den på webben… 

Proffsklotång

Många anser att detta är tången framför alla andra. Helt i stål med kraftiga skarpa skär och böjd för att ligga bra i handen. Klipper grova klor lika bra som mindre.

Betyg: 5 (2 röster)

Pris i butik: C:a 379:-

Grossist: Pet-Food Piteå

Upp till toppen
Annons: