Övrigt

BPH-analys av shetland sheepdog

2017-09-13 14:47 #0 av: _Wilma

Nu har en sammanställning över sheltiens resultat på BPH kommit.

KHM Kommittén för hundars mentalitet ansvarar för den övergripande samordningen av hundars mentalitet inom SKK. KMH ansvarar för BPH (Beteende och Personlighetsbeskrivning Hund). 

De hundraser där fler än 200 individer har gjort BPH får en mer utförlig redovisning av resultatet än det man kan hitta på SKK Avelsdata.

Nu har fler än 200 shelties gjort BPH och därför har KHM kommit med en sammanställning över resultatet för rasen shetland sheepdog.

Här hittar du sammanställningen:

https://www.skk.se/globalassets/dokument/bph-analys/200-analys-bph-shetland-sheepdog.pdf?fref=gc&dti=437138316354799

Sajtvärd på Sheltie IFokus

Anmäl
2017-09-13 14:51 #1 av: _Wilma

Här hittar ni mer fakta om BPH från Sheltie iFokus (av Kitten 86)

del 1

del 2

Sajtvärd på Sheltie IFokus

Anmäl
2017-09-14 19:28 #2 av: emma93

Blir så lycklig att så många gjort BPH nu och att Sheltien inte verkar ha några överdrivna rädslor eller andra extrema icke önskvärda beteenden. Jag hoppas så att de tips och diskussionsämnen som ges i sammanställningen tas upp av rasklubben. En viktig fråga som ställs där är bland annat om man kan anse att de beskrivna hundarna är representativa för rasen generellt. Än så länge är ju en ganska liten del av populationen (det föds ca 1000 sheltievalpar i Sverige varje år) beskriven, och kanske tar man inte med sin hund på beskrivning om  man inte tror att den kommer att reda ut momenten. Jag hoppas att fler och fler beskriver, att det kommer att ordnas BPH där uppfödare bokat för sin uppfödning och andra tillfällen där man försöker få ihop många Shelties. Och jag hoppas att det snittresultat som nu påvisats verkligen speglar resten av populationen. Sammanfattningen gav råd om att inför avel titta på individnivå för att hitta bra kombinationer, då det (såklart) ändå fanns vissa saker att tänka på hos vissa hundar.

Anmäl
2017-09-17 20:44 #3 av: Jojaton

Så intressant att se, och kul att det börjar bli mer populärt att göra BPH med sina shelties! Ska definitivt göra BPH med Sam när han blir tillräckligt stor :)

 Johanna - @mysheltiesam

Anmäl
2017-09-18 12:24 #4 av: emma93

Vi bidrog till ytterligare statistikpåfyllnad genom att beskriva en till igår :). Det är verkligen jättekul att göra (nu har jag förvisso bara varit hos en och samma arrangör) och känns mer lättsamt och mer relevant än MH, för vår ras, tycker jag. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.