Hälsa och sjukdomar

SSSK om ögonlysning

2017-10-12 18:03 #0 av: _Wilma

Nya rekommendationer angående ögonlysning

Nu har SSSK kommit med nya tillfälliga (= interimistiska) rekommendationer om ögonlysning. Så här står det på deras hemsida:

"Interimistiska rekommendationer
Det har förekommit många frågor kring vad de nya rekommendationerna i RAS ska bli sedan hälsoprogrammet för PRA tagits bort. Mot bakgrund av att RAS är ett tungarbetat dokument som kommer att ta tid att framställa och kvalitetsgranska har AK beslutat att rekommendera styrelsen för Svenska Shetland Sheepdogklubben att införa interimistiska rekommendationer avseende ögonlysning för valphänvisning.
Rekommendationen bottnar i den uppfattning AK fick efter de medlemsträffar som genomfördes i landet under hösten 2016 och lyder:

”Alla hundar ska ögonlysas före avel i vuxen ålder (minst 12 mån).
​​​​​​​Avelshundar ska ögonlysas vid 5 års ålder samt vid 8 års ålder.” 


Rekommendationen att alla valpar ska ögonlysas före leverans kvarstår förstås och är numera en självklarhet för nästan alla uppfödare. Och givetvis är det önskvärt att många hundar blir lysta i så hög ålder som möjligt, alltså även de som inte går i avel."

-----------------------

Lite förklaringar....

PRA: Progressiv retinal atrofi (en ärftlig näthinnesjukdom)

RAS: Rasspecifika avelsstrategier för shetland sheepdog, gäller från och med 2011

AK: SSSK:s avelskommitté

Sajtvärd på Sheltie IFokus

Anmäl
2017-10-13 19:54 #1 av: Kitten86

Jag tycker att det är mycket bra att man har vissa regler/riktlinjer kvar kring ögonlysning och att det nu då är minst 12 månaders ålder och sen 5 år och 8 års ålder utöver att man rekommenderar att ALLA valpar ögonlyses av uppfödaren innan leverans Skrattar

*Medarbetare på Sheltie Ifokus*

Anmäl
2017-10-13 23:39 #2 av: _Wilma

#1 Ja, visst är det bra att man kommer med rekommendationer angående ögonlysning. Glad

Flertalet uppfödare tycker nog att det är en självklarhet att ögonlysa valpar, hoppas att fler väljer att ögonlysa även vid hög ålder. 

Det skulle även vara intressant att få höra vad AK anser om andra hälsotester som finns ex HD och ED.

Sajtvärd på Sheltie IFokus

Anmäl
2017-10-14 15:06 #3 av: emma93

Jättefint att rekommendationerna kommit ut då det verkar dröja med nya RAS. Är så glad att det även rekommenderas att alla Shelties ögonlyses i hög ålder, att undvika PRA (eller andra sjukdomar som debuterar senare i livet) i avel genom att endast ögonlysa avelsdjuren är inte så effektivt eftersom det är  recessiv nedärvning.  Jag är precis som _Wilma väldigt intresserad av att se om det kommer fler rekommendationer, eller åtminstone nåt resonemang kring andra tester. 

Personligen röntgar jag mina hundar (fram och bak), och tycker att rasen har väl hög procentsats med HD-fall med tanke på att det säkerligen finns ett mörkertal då de som söker för kliniska symtom sällan röntgar för avläsning. De fall som syns på avelsdata/hunddata är alltså i de flesta fall de som ännu inte visat några symtom. Bara för att förtydliga varför jag tror så: När man kommer in med en hund som har ont/hälta så brukar inte veterinärena sedera (lugnande preparat) och röntga hunden utefter det noggranna sätt som SKK behöver för att kunna avläsa plåtarna. Jag har aldrig ens behövt sedera mina hundar de gånger jag sökt för nån hälta.  Man röntgar för att se om nåt är galet helt enkelt, om hunden har pålagringar som gör ont mm. Och ser man då att hunden har t.ex kraftig dysplasi, så sänder man alltså inte in röntgenbilderna till SKK eftersom de inte är gjorda utefter det sätt de behöver ha det, med sedering och hunden lagd på ett visst sätt. Jag tror att ägaren i den stunden tänker mer på vad den kan göra för att få hunden att må bättre, än att bekosta en röntgen (och sedera hunden) för att sända till SKK. Men det är som sagt bara mina teorier.

Jag är också nyfiken på om det kan komma nån rekommendation eller text kring BPH. Jag är ju positiv till alla de former av avelsutvärdering vi har för att kunna få grepp om varthän det lutar för en ras, vad uppfödare måste tänka extra på, t.ex om väldigt många har svårt att släppa obehag efter överraskningar. Nu har ju tillräckligt många Sheltiesar BPH-beskrivits så att det kommer sammanställning och det är jättebra, men det är ändå en väldigt liten del av alla sheltiesar och en av frågorna som ställdes från SKK's (eller den del av SKK som gjorde sammanställningen) var om det kanske inte är en helt representativ del av rasen som testast. I alla fall bör man fundera över det, stod det. Och det är en intressant fråga. Jag hoppas att allt fler testats och förhoppningsvis fortsätter det visa att vi inte har några större problem med rasen mentalt. Det är ju ett jättefint kvitto att få i sådana fall. Jag var med en av mina och beskrev honom för några veckor sedan och beskrivaren yttrade att han var ovanligt trygg för att vara Sheltie. Jag kikade sen på hans spindeldiagram och jo, nog var han tryggare än snittet, men samtidigt så finns ju ryktet om Shelties att vara nervösa. BPH är ju ett jättebra sätt att faktiskt avla en myt, om det är en myt
Förlåt om jag svävade iväg, men avelsutvärdering engagerar  mig :-) Hoppas ni alla har en fin helg!

Anmäl
2017-10-15 15:52 #4 av: emma93

PS. Jag menade "avliva en myt". Inte "avla en myt" :-P

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.