Annons:
Etiketthälsa-och-sjukdomar
Läst 1551 ggr
_Wilma
2020-01-07 21:39

RAS för shetland sheepdog

En ny version av Rasspecifika avelsstrategier för shetland sheepdog har utarbetats av Svenska Shetland Sheepdogklubben 2019.

RAS för shetland sheepdog har funnits i flera versioner sedan 2004. Det är intressant läsning för den som är intresserad av rasen.

Här ges bland annat info om Sheltiens historia, avelsrekommendationer, hälsa och mentalitet. 

Det finns en del tabeller med uppdaterad info.

Här kommer några ex…

Sobel har alltid varit och är den vanligaste färgen i Sverige, men intressat för övriga färger ökar.

Fortfarande röntgas endast en liten del för HD och ED. Glädjande nog så ökar andelen shelties som röntgas för HD från 8 till 16% under perioden 2000 - 2017.  Antalet som ED-röntgas har ökat från 13 till 127 under samma tid.

Detta och mycket annat kan man läsa om i RAS för shetland sheepdog.

RAS

Sajtvärd på Sheltie IFokus

Annons:
Jojaton
2020-01-08 23:08
#1

Spännande med en ny RAS, skummade bara igenom hastigt nu men ska läsa mer noggrant någon dag. Tycker det är härligt att trenden med att röntga sina hundar ökar, jag har tyvärr hört från hundfysioterapeuter att det är väldigt vanligt med smärtor och felaktig belastning på grund av hd hos shelties, så det är något jag tycker vi bör ta på allvar även om vi tack och lov inte har lika mycket problem som i många andra raser.

Sen önskar jag att vi reggade blue merle och biblue som två olika färger, hade varit intressant att se statistik på hur många biblue vi har i Sverige - det känns som att de ökat stort i popularitet de senaste åren :)

Johanna - Instagram

_Wilma
2020-01-09 08:16
#2

#1 Ja, det skulle vara mer naturligt att regga blue merle och biblue som två olika färger. Det finns ju en genetiska bakgrund till hur färgerna ärvs.

Sajtvärd på Sheltie IFokus

Kitten86
2020-03-20 11:24
#3

Spännande med en ny RAS, den ska jag sätta mig ner och läsa vid tillfälle. 

Jag håller med #1 att blue merle och biblue borde reggas som två olika färger då dem essentiellt är det. Även jag tycker att det vore otroligt spännande att kunna se hur just den färgen berörs i  registrerings sammanhang.

Ska man se det till genetiken är ju en blue merle i grunden en trefärgad med dillutionsgen  och en biblue är en svartvit med dillutionsgen (sen är visserligen en svart/vit i grunden en trefärgad med bi gen *men men*) 😂

\Medarbetare på Sheltie Ifokus\

Upp till toppen
Annons: