Valpar/Avel

Avundsjuka

2019-08-19 12:57 #0 av: Cecilia.J.Johansson

Hejsan uppfödare,
Jag är så avundsjuk. Och sorgsen.

Jag fick min underbara valp i vintras från en uppfödare i Sydsverige. Jag vill inte här uppge vilken, men med lite sökning bland andra inlägg kan man lätt ta reda på vilken. Som förstahundsägare tyckte jag att jag gjorde min research inför valet av uppfödare/valp och det slutade med att jag hämtade upp min älskling som nu blivit min finaste vän. Men jag har mött svårigheter under valptiden som jag och min valp fortfarande jobbar på, och som jag gärna hade kunnat vända mig till min uppfödare med.

Det tråkiga är att jag har ingen kontakt med uppfödaren. Ingen alls. De tre andra hundägarna med hundar därifrån som jag i efterhand kommit i kontakt med, på egen hand, har samma upplevelse. Jag vill inte tala illa om någon, jag har fått min bästa vän därifrån, men jag ser alla andra ha mer eller mindre fin kontakt med sin uppfödare, allt från julhälsningar, träffar, eller allmänt intresse av att se valpens utveckling, men framför allt funktionen av ett stöd från en mer erfaren sheltieägare. Och jag är så avundsjuk (i brist på bättre ord) och sorgsen över att min första erfarenhet av den omtalade hundvärlden blivit något färgad av denna avsaknad av kontakt och ointresse.

Jag har nu i efterhand sett en del saker jag borde reagerat på inför valpköpet, det är ingenting jag vill ska diskuteras i detta inlägg. Jag har lärt mig en del de senaste månaderna. Poängen med detta inlägg är istället att framföra vikten av en god kontakt med uppfödaren och att ni härliga uppfödare ska veta att era ansträngningar är värdefulla. Från en som vet.

//Cecilia

Anmäl
2019-09-05 17:35 #1 av: Jojaton

Åh vad tråkigt att du inte har någon kontakt med "din" uppfödare... Har du någon annan hundmänniska du har förtroende för och kan bolla tankar med?

Min sheltie är från Norge, men trots detta har jag en otroligt nära kontakt med hans uppfödare. Hon finns alltid där om man har frågor eller funderingar, är alltid intresserad av att få uppdateringar om vårt liv och blir överlycklig om jag hör av mig och vill komma och hälsa på. Då vi har nästan 6h resväg till henne blir det ju inte särskilt ofta, men jag var där en gång förra året och planerar att hälsa på nästa år i samband med en stor agilitytävling i Norge. Trots detta kan jag absolut bli avundsjuk när mina kompisar kan åka en halvtimme och hälsa på deras uppfödare när denne har en valpkull, träffar dom på utställningar eller tävlingar osv, så till viss del förstår jag absolut dina känslor, även om jag inte kan föreställa mig hur jobbigt det måste vara att inte ha någon kontakt alls.

 Johanna - @mysheltiesam

Anmäl
2019-10-21 12:36 #2 av: Kitten86

Tråkigt att höra om dina upplevelser. Enligt min erfarenhet är det många uppfödare som "klipper banden" efter att man köpt hunden eller kanske efter att den blivit något år (tyvärr).

Jag har nära kontakt med uppfödaren på min äldsta hund. Vi träffas ganska regelbundet och går promenader tillsammans och så. Jag hade under min mellersta hunds första 2-3 år ganska regelbunden kontakt med hans uppfödare också som bor i Polen.

Min yngsta hunds uppfödare däremot har inte visat något direkt intresse efter att jag köpte honom. Jag mejlar uppdateringar och så ibland vilket hon svarar på, men verkar inte finnas något intresse från hennes håll alls.

*Medarbetare på Sheltie Ifokus*

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.