Fakta om rasen

Sheltie eller en finsk lapphund?

2019-10-03 15:12 #0 av: engla16

Först och främst, jag är medveten om att det är mycket jobb med en hund, vi har en tik hemma och jag är uppväxt med hundar. Jag är 13 år och jag älskar hundar, kollar på fakta varje dag!. Jag vill ha en lydig, lättlärd, arbetsvillig, lugn men inte för!, pigg och glad. Jag vill träna Agility, spår och lite lydnad även träna mycket konster. Alltså vill jag ha en aktiv sällskapshund. Obs det blir min första egna hund, men jag är med hundar varje dag så jag vet allt om jobb!. Jag är lugn och energisk, glad och gillar regler. Vilken ras tror ni passar mig bäst skriv järna😊 obs skriv inget hat eller typ du är inte mogen för en hund, läs på mer och sånt

Anmäl
2019-10-03 15:13 #1 av: engla16

Juste vi bor på en bondgård med mycket space, djur och besök

Anmäl
2019-10-03 15:26 #2 av: Lona

Jättebra inlägg! 👍🙂
Ger betydligt bättre information och du låter mycket seriösare. Bra där!
Förutom sheltie så tänker jag på flera av raserna i grupp 9, sällskapshundar. Bichonraserna (tex bichon frisé och bichon havanais) är pigga och glada små hundar. Låt dig inte luras av att de kan se ut lite som "tanthundar", de är lätta och roliga att träna bland annat agility och tricks med. Vill man inte hålla på med massa pälsvård och inte ställa ut så kan man klippa ner dem till en mer sportig frisyr.
Det är dessutom generellt sett friska och långlivade hundar. 🙂

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2019-10-03 15:49 #3 av: CayKantos

Håller med #2 myxket trevligare inlägg. Hoppas du kan ta om, andas och lägga ut ett nytt inlägg i letan efter ras.

Sheltie skulle defintivt passa tror jag, men kan nog vara lite självständiga iom det i grunden är en vallhund.
Pudlar är ju väldigt enmannshundar och kan vara riktigt roliga då dom går att göra myxket med. Väldigt trogna sin ägare och lydiga med rätt träning.
Nackdel är atr det starka bandet kan ge problem vid ensamhetsträning vilket ej är helt ovanligt inom rasen. Men jobbar man på det tidigt och tar det lugnt är det bgt som går att träna med :)

Just another crazy animal lover Skämtar

Ägare av CaToss Photography, kom gärna in och kika!

Anmäl
2019-10-03 15:54 #4 av: engla16

👍🏻 Dock tycker jag att bichon frise är för liten och pudel kräver väldigt mycket pälsvård

Anmäl
2019-10-03 16:37 #5 av: CayKantos

Pudel är enkla att raka och får en så underbaaaar päls efter en rakning och bad 😍😍

Mycket sötare när dom e rakade också😍

Tror nästan en sheltie kan va lite värre iom deras päls drsr med pinnar, löv och andra spännandd grejer😂 sen borstning bakom öron, vid rumpan och i arm/benveck har jag flrstått är behövande nån gång i veckan? 🤔

Just another crazy animal lover Skämtar

Ägare av CaToss Photography, kom gärna in och kika!

Anmäl
2019-10-03 17:11 #6 av: vilmaaa

Jag skulle nog säga att en sheltie är bättre om du vill köra agility och vill ha en lättlärd hund. Har en kompis med en fins laphund, hon är jätte snäll men inte världens lydigaste hund. Sen är det ju också olika från hund till hund men jag skulle säga att sheltie är en bättre första hund om du vill gå på agility osv.

Anmäl
2019-10-06 22:49 #7 av: Jojaton

#5 Nej, skulle absolut inte säga att en pudels päls är enklare än en shelties. Har en sheltie med väldigt mycket päls - det är extremt sällan som han drar in grejer i pälsen. Visst fastnar enstaka pinnar eller löv - men inte mycket värre än det gör i ett par skor eller ens eget hår. Det är verkligen inget problem liksom. Och sålänge hunden har en funktionell päls så går borstning runt öron, armhål/benväck otroligt fort - ett par minuter för att reda ut eventuella tovor. Är betydligt mer jobb att raka en pudel ;) Ska pudeln dessutom hållas kortklippt får man ju raka den rätt ofta - underhåller man sheltiens borstning är det inte mycket tid som går åt i månaden.

 Johanna - @mysheltiesam

Anmäl
2019-10-06 22:58 #8 av: engla16

#7 👍🏻

Anmäl
2019-10-06 22:58 #9 av: engla16

#7 👍🏻

Anmäl
2019-10-07 01:34 #10 av: Katti

#3 Du skriver att sheltie kan vara självständiga för att de är vallhundar. Det förstår jag inte; vallhundar är ju generellt de allra minst självständiga hundarna, då de är avlade för ett mycket nära samarbete med människor! Just sheltie arbetade i grunden lite mer på egen hand, men de är med rätt förutsättningar extremt samarbetsvilliga och uppmärksamma hundar!

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Kennel Min Bästa Vän & Skullebo kaningård

Anmäl
2019-10-07 01:42 #11 av: CayKantos

#10 jo men en vallhund MÅSTE kunna jobba självständigt. Sen att det är i samarbete med människan att dom yttrar sin självständighet. Det är iaf min psikt och min uppfattning..

#7 dåså, har som sagt inte helt koll på sheltie vet bara dom som bodde nära oss hade sheltisar som drog in jättemyxket löv o grenar.

Just another crazy animal lover Skämtar

Ägare av CaToss Photography, kom gärna in och kika!

Anmäl
2019-10-07 01:44 #12 av: CayKantos

#7 har rakat pudlar ett x antal gånger. Även första gången jag rakade en storpudel tog det max en timme. Sen gör man det var andra eller var tredje månad :)

Just another crazy animal lover Skämtar

Ägare av CaToss Photography, kom gärna in och kika!

Anmäl
2019-10-07 21:11 #13 av: Lavine

#7 Håller med, med pudel kommer också en del småpill, som att rensa hår ur öronen och så. Jag tror att pudel är en jättekul hund, som skulle kunna passa TS, men när jag börjat fråga pudelägare om sportklippta hundar så kommer det ändå alltid fram att det är ganska mycket pyssel med pälsen mellan klippningarna.

Anmäl
2019-10-07 21:13 #14 av: Lavine

Jag tänkte att även papillon kan passa. Ler

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.