Annons:
Etiketttävlingar
Läst 4021 ggr
luckysheltie
1/16/15, 6:16 PM

Agility- Del 1

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det finns en hel del olika sorters agilityhinder. Dessutom finns det olika klasser, hoppklass och agilityklass. Med denna artikel hoppas jag att Ni ska få lite mer koll på alla hinder och vilka som finns med i vilken klass.

Agility- olika hinder

Agilityklass

I agilityklassen är alla hinder som finns i hoppklassen med. Utöver det är det tre balanshinder: A-hindret, gungbrädan och balansbommen.

A-hindret

På detta hinder ska hunden springa längst upp till toppen och sedan ner på andra sidan. I början och i slutet av hindret finns så kallade kontaktfält. Kontaktfälten är markerade i en annan färg än resten av hindret och hunden måste sätta minst en tassarna på upp- och en på nervägen.  Om hunden missar något av kontaktfälten resulterar det i 5 fel.

Foto: Kitten86

Gungbrädan

På detta hinder finns det också kontaktfält i början och slutet. På gungbrädan ska hunden först gå upp en bit på brädan och sedan vänta på att den tippar över och slutligen springa/gå av brädan när den slagit i marken. Gungbrädan är, för de flesta hundar, ett av de svåraste hindren eftersom att brädan rör på sig.

Foton: Kitten86

Balansbommen

Det här är ett balanshinder med kontaktfält på båda upp- och nerfarten. När hunden gått upp för första brädan kommer en raksträcka på 4 m och därefter kommer nervägen. Precis som på A-hindret måste hunden trampa med minst en tass på båda kontaktfältet, miss av kontaktfälten ger 5 fel.

Foto: Kitten86

Foto: Kitten86

Hoppklass

I hoppklassen finns det med 2 olika sorters tunnlar, olika slags hopphinder och slalom.

Långhoppet

Detta hinder går ut på att hunden ska hoppa långt istället för högt. Det varierar också i längd beroende på vilken storleksklass man tävlar i. Hindret förekommer inte så ofta.

Foto: Inga Trnqvist

                                                                                     Slalom

På detta hinder ska hunden springa sick-sack mellan antingen 8, 10 eller 12 pinnar som är placerade på en rad. Det ska vara 60 cm mellanrum mellan pinnarna och pinnarna ska vara 100-120 cm höga. En sak att tänka på är att hunden alltid måste komma in från högersidan.

Foto: Kitten86

 Hopphindret

Hopphindret är alltså ett hinder som hunden ska hoppa över. Hindret kan förekomma i olika slags kombinationer med då 2-3 hinder på rad. Höjden på hindret är olika beroende på i vilken storleksklass du tävlar. En viktig sak att tänka på är att bommen alltid måste sitta löst så att den faller ner om hunden river, om den är fast kan hunden skadas.

Foto: Kitten86

Däcket

Som du hör på namnet är det ett däck som hunden ska hoppa igenom. Däcket spänns fast på en så kallad ram och ramen i sig måste vara väldigt stabil så att den inte välter när hunden hoppar igenom. Det förekommer delbara däck som delar sig i två ifall hunden slår i. Detta för att hunden ska undvikas att komma till skada/fasta i den annars fasta konstruktionen.

Foto: Kitten86

Runda tunneln

Detta är helt enkelt en rund tunnel som hunden ska springa igenom. Tunneln kan vara antingen rak eller böjd och finns med i alla olika storleksklasser.

Foto: Kitten86

Platta tunneln

Detta är den andra sortens tunnel som finns. På denna tunnel är början öppen och sedan kommer en del som hänger ner. Meningen är att hunden, som inte ser utgången, med egen kraft ska knuffa upp delen som hänger.

Foton: luckysheltie

Hoppas att ni nu fått en liten överblick över alla olika slags hinder som finns!

Källor: www.shu.se _& http://agility.ifokus.se/articles/52a3a30cce12c40130004063-de-olika-hindren?discussions-1_

Kolla in min blogg www.livetmedensheltie.blogg.se

Instagram: @luckysheltie

Medarbetare på Sheltie ifokus

Annons:
_Wilma
3/20/15, 9:47 PM
#1

Tack luckysheltie för en jättebra artikel! 🙂

Sajtvärd på Sheltie IFokus

meerschweinchen
3/21/15, 12:53 PM
#2

Bra artikel👍

Mvh Sabine

Kitten86
3/21/15, 6:39 PM
#3

En mycket bra och informativ artikel om agilityns alla hinder!

\Medarbetare på Sheltie Ifokus\

Frida B
3/21/15, 10:13 PM
#4

Bra artikel, jättefint 👍

 Sajtvärd på Akvarieräkor ifokus och m_edarbetare på Agility ifokus             
_(f.d MelvinMimmiLufsen)

Upp till toppen
Annons: